Στα 12 δισ. ευρώ φτάνει ο «λογαριασμός» για την παραμονή της χώρας στο ευρώ σύμφωνα με την πρόταση που απέστειλε στους θεσμούς (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ) ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και αναμενόταν να εγκριθεί από το Eurogroup το Σάββατο το βράδυ. Το κείμενο με τις προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) αριθμεί 13 σελίδες και εστάλη στις Βρυξέλλες τη νύχτα της Πέμπτης ύστερα από διαβούλευση με την τρόικα μέσω τηλεδιάσκεψης. Με βάση τα μέτρα που δεσμεύεται ότι θα λάβει, η ελληνική κυβέρνηση ζητεί νέο δάνειο τουλάχιστον 53,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ως τις 30.6.2018, αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Τα μέτρα είναι σκληρά και στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στο περιεχόμενο της πρότασης Γιούνκερ που καταψηφίστηκε στο δημοψήφισμα. Η πιο βασική διαφορά είναι η μετακίνηση του συντελεστή ΦΠΑ για την ενέργεια από το 23% στο 13%, κάτι που είχε ήδη γίνει αποδεκτό από την Κομισιόν στο τελευταίο σχέδιο που κοινοποίησε στην ιστοσελίδα της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πρόταση Τσακαλώτου «ξεκλείδωσε» το δραματικό αδιέξοδο που οδηγούσε τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη με ανυπολόγιστες συνέπειες.
1,8 δισ. από τον ΦΠΑ

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018.
Οπως και στο «πακέτο Γιούνκερ», τα έσοδα από ΦΠΑ θα είναι αυξημένα κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση. Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει άμεσα από το 13% στο 23%. Στα ξενοδοχεία μετακινείται από το 6,5% στο 13% από τον Οκτώβριο του 2015. Προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015. Αφορά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με εξαίρεση την άγονη γραμμή. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2016 και θα καθοριστούν «δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα» για να αποζημιωθούν οι φτωχότεροι κάτοικοι.
Το κείμενο προβλέπει την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα.
Συντάξεις – ΕΚΑΣ
Καταργούνται σταδιακά οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ενεργοποιούνται με άμεση εφαρμογή ισχυρά αντικίνητρα και πέναλτι που φθάνουν σε μειώσεις συντάξεων 16% για κάθε έτος πρόωρης εξόδου. Εφαρμόζεται από τον Ιούλιο εφέτος σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ηλικίας ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών. Εξαιρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες τέκνων με αναπηρία. Δεν διευκρινίζεται ο ακριβής «βηματισμός» αύξησης των ορίων ανά έτος ως το 2022.
Για το ευαίσθητο θέμα του ΕΚΑΣ προβλέπεται σταδιακή κατάργηση για όλους ως το τέλος του 2019. Από τον Μάρτιο του 2016 θα θιγεί το 20% των δικαιούχων που διαθέτει εισοδήματα από άλλες πηγές με βάση ειδικά κριτήρια. Προβλέπεται αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από άλλον μηχανισμό, ενώ οι υπόλοιπες φάσεις της κατάργησης θα συμφωνούνται με τους θεσμούς.
Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία και ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου. Το φθινόπωρο ξανανοίγει το Ασφαλιστικό και ως τότε δεν θα εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία, τα οποία όμως θα πρέπει στο μέλλον να στηριχθούν αποκλειστικά σε ίδιους πόρους.
Αμυντικές δαπάνες

Στην πρόταση περιλαμβάνεται επίσης η μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016. Προτείνεται στοχευμένο πακέτο ενεργειών μέσω της μείωσης του «αριθμού του προσωπικού» και των εξοπλιστικών δαπανών.

Πρόσθετα μέτρα
: Δύο πρόσθετα μέτρα, ύψους 330 εκατ. ευρώ, προβλέπονται αν υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις:

1. Αύξηση φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 160 εκατ. ευρώ) και από το 33% στο 35% για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 40 εκατ. ευρώ).

2. Ο φόρος στις επιχειρήσεις θα ανέβει από το 26% στο 29%, δηλαδή 1% πάνω από τη βασική πρόβλεψη της πρότασης για αύξηση από το 26% στο 28%. Η νέα αύξηση υπολογίζεται ότι θα φέρει επιπλέον έσοδα 130 εκατ. ευρώ.


Αποκρατικοποιήσεις
: Ενεργοποιούνται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ ως το τέλος Οκτωβρίου. Θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία οδό και το Ελληνικό. Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πωληθούν στον νικητή του διαγωνισμού με τους ισχύοντες όρους.

Δημόσιο – δόσεις
: Το πακέτο προβλέπει ακόμη σειρά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων:
–Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1.1.2016 με αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης.
–Νέο μόνιμο σχήμα κινητικότητας στο Δημόσιο. Θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2015 με στόχο την καλύτερη κατανομή του προσωπικού ανά τομέα και την αντιμετώπιση ελλείψεων.
–Ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και απελευθέρωση των αγορών με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ