Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Ακολουθεί η συνέντευξη τύπου, όπου θα ξεκαθαρίσει η εικόνα εάν υπήρξε πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα ή όχι.

Εντούτοις, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι δεν υπήρξε συμφωνία και δόθηκε ισχυρό σήμα στην ελληνική πλευρά να εμπλακεί σοβαρά στις διαπραγματεύσεις.

Πριν το Eurogroup

Παρ’ όλα αυτά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στην συνεδρίαση.

«Θα είναι ένα δύσκολο Eurogroup, αλλά είναι πιθανή μία λύση» σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.
Αν υπάρχει νηφαλιότητα και πολιτική βούληση, μπορεί να βρεθεί ακόμη και σε αυτή την προχωρημένη ώρα μια λύση, πρόσθεσε.Αλλά η μπάλα εξακολουθεί να είναι στο ελληνικό έδαφος, επεσήμανε.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι δεν επιθυμεί η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα να μετατραπεί σε μια επανάληψη της μάχης του Βατερλό κατά τη 200ή επέτειο της ιστορικής ήττας της Γαλλίας.

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημερομηνία και δεν έχω καμία όρεξη να επιστρέψουμε στην εποχή του Βατερλό, όταν οι Ευρωπαίοι παρατάχθηκαν απέναντι σε ένα μόνο κράτος», κατέληξε.

«Απαιτούνται περαιτέρω βήματα από την Ελλάδα για επίτευξη συμφωνίας» δήλωσε προσερχόμενος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι «δεν αναμένουμε σημαντική πρόοδο σήμερα, αλλά θα προσπαθήσουμε. Εχει επιτευχθεί πολύ μικρή πρόοδος και υπάρχουν ακόμη κενά ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς. Ο χρόνος είναι πολύ, πολύ λίγος».

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές θα πρέπει να είναι λογική από οικονομικής πλευράς, που σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει νέες προτάσεις, δήλωσε.

«Χρειάζονται περαιτέρω βήματα από την ελληνική πλευρά γιατί χρειαζόμαστε μια ισχυρή συμφωνία. Πρέπει να αντέχει και τα επόμενα χρόνια, και χρειάζεται να είναι αξιόπιστη για την Ελλάδα και την ευρωζώνη» υπογράμμισε.

Παράλληλα ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε όι υπάρχει ακόμη η δέσμευση για ελάφρυνση χρέους, υπό τον όρο ότι η Αθήνα πληροί του όρους. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τους όρους για να υλοποιηθεί η υπόσχεση του 2012 για ελάφρυνση του χρέους.

Η ευρωζώνη δεν συζήτησε προτάσεις για αναδιάρθρωση του χρέους, χρειάζεται πρώτα συμφωνία για το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο δεν προβλέπει νέα βοήθεια για την Ελλάδα από τον ESM. ΓΙ’ αυτό απαιτείται νέο πρόγραμμα.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει ή όχι να πληρώσει στις 30 Ιουνίου το ΔΝΤ. Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους πιστωτές της αλλιώς θα έχουμε μια σοβαρή κατάσταση, σημείωσε.

Αποτελεσματική συναίνεση για την λύση του ελληνικού ζητήματος ζήτησε ο Γιάνης Βαρουφάκης προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.Ο υπουργός Οικονομικών συνοδεύεται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκο Θεοχαράκη και τη σύμβουλό του Ελενα Παναρίτη.

Ο Μάριο Ντράγκι είπε όσον αφορά στο ευρώ, ότι πρέπει να «δουλέψει» οπουδήποτε. Συμφωνούμε με αυτό και σήμερα θα παρουσιάσουμε τις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση. Σκοπός είναι να αντικαταστήσουμε τις έριδες με αποτελεσματική συναίνεση.

Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για αποπληρωμή της δόσης στις 30 Ιουνίου, ούτε περίπτωση καθυστέρησης δήλωσε από το Λουξεμβούργο η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει την 1η Ιουλίου εάν δεν πληρώσει την δόση. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα γίνει».

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημείωσε επίσης, ότι το Ταμείο θέλει η Ελλάδα να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό της σύστημα, να προστατευθούν οι συνταξιούχοι.

Και πρόσθεσε: Η Ελλάδα, το ΔΝΤ, η ευρωζώνη πρέπει να προσεγγίσουν έξυπνα το θέμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, ενώ υπογράμμισε ότι το διεθνές Ταμείο συνεχίζει να συμμετέχει στις συζητήσεις για την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ δεσμεύεται απέναντι σε 188 κράτη-μέλη από την Ελβετία στην Σρι Λάνκα άρα έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στις χώρες. Ωστόσο, το ΔΝΤ μπορεί να καταστεί και ευέλικτο, αλλά χρειάζεται αξιόπιστα προγράμματα. Αν υπάρχουν προτάσεις που μπορούν μας οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα, είμαστε έτοιμοι να τις εξετάσουμε.

Υπάρχει ένα πρόγραμμα από τις 20 Φεβρουαρίου και βάσει αυτού του προγράμματος προσπαθούμε να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν έχουμε φτάσει σε κάποιο συμπέρασμα. Δεν υπάρχουν νέες απόψεις. Η όποια κίνηση θα έρθει από την πλευρά της Ελλάδας. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα υποφέρουν από αυτή την κατάσταση και όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να πάρουν μια απόφαση να βοηθήσουν. Έχουμε δείξει αλληλεγγύη αλλά και η Ελλάδα πρέπει κάποια στιγμή να κάνει κάτι από αυτά που έχει πει. Αν δεν υπάρξουν προτάσεις δεν θα υπάρξει και κάτι για το οποίο να συζητήσουμε».

Ερωτηθείς σχετικά με το «Grexit» απάντησε ότι «κάποιος δεν πρέπει να μιλάει δημόσια για τα πάντα».

Ενα grexit για τα κράτη της ευρωζώνης θα έχει επιπτώσεις, αλλά πλέον μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Το πρόβλημα θα είναι για την Ελλάδα που το χρέος της θα φτάσει το 204%. Η Ελλαδα πρέπει να σταματήσει να λέει όχι σε ότι της προτείνουμε, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γκεργκ Σέλινγκ.

«Θέλουμε ένα ευρώ σταθερό. Τώρα πως ένα κράτος σαν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση δεν κάνει τίποτα και δεν δέχεται καμία από τις προτάσεις που της γίνονται, δεν ξέρω πως θα βρούμε την καλύτερη πρόταση μέσα στον ελάχιστον χρόνο που απομένει… Η ΕΕ αποτελείται από 18 σοβαρά κράτη και ένα μη σοβάρο» σημείωσε ο κ. Σέλινγκ.

Το ΔΝΤ έχει σαφείς κανόνες. Τα χρήματά του ανήκουν σε όλα τα κράτη-μέλη και δεν έχει πολύ μεγάλη ευελιξία, δήλωσε ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.

Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση, πρέπει να επιμείνουμε σε όρους δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξ Στουμπ κατά την άφιξή του στο Eurogroup τονίζοντας και αυτός για μια ακόμη φορά ότι η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο.

Οταν κάνεις μια συμφωνία πρέπει να την τηρείς. Έχουν γίνει τόσα πολλά πισωγυρίσματα δήλωσε ο κ. Στουμπ, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικές είτε μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα υπό όρου,ή ένα plan B το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπία. Ωσόσο διαφωνεί ότι υπάρχει ρίσκο μετάδοσης της κρίσης στην ευρωζώνη σε περίπτωση ατυχήματος.

Ο λουξεμβούργιος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Γκραμεγκνα προειδοποίησε ότι ο χρόνος φτάνει στο τέλος του, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί σήμερα κάποια πρόοδος.

Διάλογος, συζήτηση, αντιπαράθεση… οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες, οφείλουμε να τις ξεπεράσουμε προκειμένου να βρεθεί λύση, δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Την εκτίμηση ότι υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης μεταξύ των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από τους θεσμούς, καθώς και από την ελληνική πλευρά εξέφρασε εισερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Οι συνομιλίες θα πρέπει να ξαναρχίσουν, και είναι λάθος να πιστεύουμε ότι υπάρχουν «τερατώδεις διαφορές» μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο υπουργός Οικονομικων της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ αρνήθηκε ότι είναι θυμωμένος με την Ελλάδα. «Είμαι κουρασμένος και δεν είμαι ο μόνο που έχει κουραστεί με το ελληνικό ζήτημα, είπε.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, δεν έχει μείνει χρόνος για παιχνίδια. Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, ίσως τους αρέσει, ίσως δεν αρέσεισε εμάς- αλλά δεν μπορεί αυτό δεν μπορεί να την αλλάξει.

Οταν έχεις λογαριασμούς πρέπει να τους πληρώσεις, δεν μπορείς να εξαπατάς…, σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Γ. Βαρουφάκη ότι έχει φέρει κάποιες προτάσεις σήμερα, ο κ. Καζιμίρ χαμογέλασε. «Τώρα είναι καλή ώρα για ιδέες».

«Εχουμε σπαταλήσει πολύ χρόνο, αλλά εγώ πιστεύω στα θαύματα. Είμαι καθολικός και έτσι πρέπει να πιστεύω σε αυτά» πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς αν μπορούμε να μιλάμε για capital controls απάντησε: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης «έχουν πάει όσο πιο μακριά μπορούσαν» δήλωσε ο Ιρλανδός Μάικλ Νούναν. Ποιες είναι οι προοπτικές μετά απο αυτό, αναρωτιέται και προσθέτει. Προετοιμαστείτε για το plan B.

«Κανείς από όσους μίλησα σήμερα δεν είναι αισιόδοξος για τη συμφωνία», είπε ενώ ερωτηθείς για την πιθανότητα «μόλυνσης» από ένα Grexit απάντησε ότι δε θα ήταν τόσο σοβαρή.

«Ακουσα ότι ο κ. Βαρουφάκης θα κάνει μία παρέμβαση σήμερα, δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς θα είναι, αλλά θα δούμε», είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει χρόνος και χώρος για νέες προτάσεις. Οι προτάσεις του κ. Βαρουφάκης τείνουν να είναι μακροοικονομικές και όχι τεχνικά συγκεκριμένες, αλλά πλέον οι προτάσεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες.

Από την πλευρά του ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη σημερινή συνεδρίαση όλα εξαρτώνται από το τι θα προτείνει η Ελλάδα.

«Θα δούμε τι θα φέρουν στο τραπέζι οι Ελληνες. Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο κ. Βαρουφάκης. Αν υπάρχουν λογικές προτάσεις θα τις συζητήσουμε», δήλωσε ο βέλγος ΥΠΟΙΚ.

Από τους πρώτους που προσήλθαν στην συνεδρίαση ήταν και ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις Ντε Γκίντος, ο οποίος όμως προτίμησε να μην κάνει δηλώσεις.

Επιχειρόντας να κρατήσει «ίσες αποστάσεις» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε νωρίτερα πως είναι πολύ σημαντικό όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.