Πλήρη ανατροπή στο υφιστάμενο καθεστώς ΦΠΑ με σημαντικές επιβαρύνσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο για την πλειονότητα των καταναλωτών επιφέρει η πρόταση των δανειστών.
Αλλά και η ελληνική πρόταση με τους τρεις φορολογικούς συντελεστές και με αυξήσεις για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών οδηγεί σε επιβαρύνσεις περίπου 1 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν μόνο για τα νησιά του Αιγαίου, πρόταση την οποία έχει αποδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.
Είναι προφανές ότι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για την επίτευξη συμφωνίας καθώς οι διαφορές που υπάρχουν στις δύο προτάσεις είναι μεγάλες, από το χρόνο εφαρμογής μέχρι το ύψος των συντελεστών.
Οι δανειστές ζητούν οι αλλαγές να ισχύσουν από 1ης Ιουλίου, η κυβέρνηση επιμένει να ισχύσουν από 1ης Οκτωβρίου, μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου.
Η ελληνική πλευρά προτείνει τρεις συντελεστές (6, 11% και 22%) ενώ οι δανειστές δύο (11 και 23%). Αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό καθαυτό οι συντελεστές αλλά η μετακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23%.
Αναλυτικά:
–Οι θεσμοί ζητούν να αυξηθεί ο ΦΠΑ από 13% στο 23% για τον κλάδο της εστίασης, τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού και το φυσικό αέριο, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς (μετρό, τρόλεϊ, μπλε λεωφορεία, τραμ, ηλεκτρικός κ.τ.λ.), καθώς και για τα κόμιστρα των ταξί.
Επίσης απαιτούν να αυξηθεί ο ΦΠΑ από 6,5% στο 11% για τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία και σχεδόν τετραπλασιασμό του ΦΠΑ για θέατρα, βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες. Από την άλλη, προτείνουν μικρή μείωση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα από το 13% στο 11%.
Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει τη μείωση στο 6% (από 6,5% σήμερα) του συντελεστή στα φάρμακα, στα βιβλία και στα εισιτήρια θεάτρων. Επίσης προτείνεται να μειωθεί στο 11% από 13% σήμερα ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και φρέσκα τρόφιμα όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα, το κρέας, τα ψάρια, το φρέσκο ψωμί, στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και στο φυσικό αέριο. Η διαμονή στα ξενοδοχεία από 6,5% σήμερα προτείνεται να ανέβει στο 11%, ενώ με 23% να φορολογούνται όλα τα υπόλοιπα προϊόντα.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα επιβαρυνθούν με 10 ποσοστιαίες μονάδες (από το 13% σήμερα στο 23%) τα εξής προϊόντα και υπηρεσίες: μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, η εστίαση, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, τα ταξί και τα διαγνωστικά κέντρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ