Σταθερό στα 80,2 δισ. ευρώ διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το περιθώριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου εργαλείου της Τράπεζας της Ελλάδος Emergency Liquidity Assistance (ELA).

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η Ευρωτράπεζα δε χρειάστηκε να αυξήσει το σχετικόπλαφόνλόγω της σταθεροποίησης των καταθέσεων τις τελευταίες ημέρες.

Σημειώνεται πάντωςπως είναι η πρώτη φορά μετά της εκλογέςπου η ΕΚΤ δεν προχωρά στην αύξηση τουELA, παρά το γεγονός ότι η εγχώρια νομισματική αρχή είχε ζητήσει από την περασμένη εβδομάδα τη διαμόρφωσή του στα επίπεδα των 81 δισ. ευρώ.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως το περιθώριο άντλησης ρευστότητας έως και την ερχόμενη Τετάρτηαπό το μηχανισμό της ΤτΕ παραμένει στα 3 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η καταθετική βάση παρέμεινε σταθερή από την τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ μέχρι σήμερα.

Όπως εξηγούν,η Φρανκφούρτη με την απόφαση αυτή συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής για τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, καθώς ο χρόνος για την επίτευξη μίας συμφωνίας τελειώνει.

Από τη μία πλευρά διατηρούν το απόθεμα ασφαλείας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εκροών μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά από την άλλη δεν αφήνουν πολλάπεριθώρια χρήσης των όποιων καταθέσεων δημόσιων φορέων έχουν απομείνει στις τράπεζες για μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε εκτενής συζήτηση για το θέμα του«κουρέματος» που επιβάλλεται στους τίτλους που έχουν ενεχυριάσει στην ΕΚΤ οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι και φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δεν υπήρξε καμία απόφαση.

Ως εκ τούτου το ανώτατο περιθώριοχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, βάση των ενεχύρων που έχουν κατατεθειμένες στο Ευρωσύστημα παραμένει το ίδιο.

«Ο ELA δεν αυξήθηκε επειδή δεν ζητήσαμε την αύξησή τους» δήλωσε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Το πλαφόν των 80,2 δισ. ευρώ θεωρείται επαρκές αφού έχει σταθεροποιηθεί η εκροή καταθέσεων» πρόσθεσε.