Αποτελεί είδος που, στον αντίποδα του μαζικού τουρισμού, τονώνει τους προορισμούς σε περιόδους με χαμηλή κίνηση. Ο «αθλητικός τουρισμός αναψυχής» συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, λειτουργεί ως σημείο αναφοράς, ενώ παράλληλα είναι «πράσινη» μορφή τουρισμού, με το περιβάλλον ως πεδίο δραστηριότητας. Σύμφωνα εξάλλου με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), 25% των τουριστών παγκοσμίως επιθυμούν να ασχολούνται και με κάποιο σπορ στις διακοπές τους.

«Ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και αυθεντικές εμπειρίες στην Ελλάδα»
υποστηρίζει η υπεύθυνη Εισερχόμενου Τουρισμού της Trekking Hellas κυρία Λουκία Λεωνίδου. Η ζήτηση επικεντρώνεται στα νησιά του Αιγαίου και κυρίως στις Κυκλάδες, αλλά και στην Πελοπόννησο για ποδηλασία, με μήνες αιχμής Απρίλιο – Μάιο και Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν στάσεις σε Αθήνα, Τήνο, Νάξο, Σαντορίνη για πεζοπορία και καγιάκ, καθώς τελευταία έχουν προστεθεί πολλές θαλάσσιες δραστηριότητες, μεταξύ και άλλων εμπειριών που εστιάζουν στην αυθεντικότητα του προορισμού (γαστρονομία, πολιτισμός). «Τα πακέτα διαμορφώνονται ανεξάρτητα είτε σε συνεργασία με tour οperators» σημειώνει η κυρία Λεωνίδου, καθώς «πρόκειται για τουρίστες οι οποίοι έχουν ταξιδέψει πολύ, από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη, με ηλικίες από 45 ως 60 ετών, ενώ υπάρχουν και οικογένειες». Η διάρκεια διαμονής τους κυμαίνεται από 10 ως 15 ημέρες, με το μέσο κόστος ανά άτομο να διαμορφώνεται σε 3.000 ευρώ, περιλαμβάνοντας όλα τα έξοδα και τη διατροφή.
Στα ύψη η Κάλυμνος


Μια αθλητική δραστηριότητα ανέδειξε παγκοσμίως την Κάλυμνο. «Οι αναρριχητές αποτελούν πλέον την πλειονότητα των ξένων επισκεπτών» στο νησί, λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καλύμνου κ. Νικόλαος Τσαγκάρης, καθώς συνολικά ο προορισμός δέχεται περίπου 20.000 τουρίστες τον χρόνο, πολλοί από τους οποίους είναι ομογενείς από το εξωτερικό. «Οι πρώτοι επισκέπτες έρχονται τέλη Μαρτίου και η σεζόν διαρκεί ως τα τέλη Νοεμβρίου» σημειώνει. «Θα μπορούσε να είναι και 12μηνη η σεζόν» με αυτή την εναλλακτική αθλητική δραστηριότητα υποστηρίζει, ωστόσο «το βασικό πρόβλημα είναι η πρόσβαση και το κόστος αερομεταφοράς στην Κάλυμνο, καθώς ο κόσμος έρχεται όσο πετάνε στην Κω οι low cost εταιρείες και τα charters, γιατί αλλιώς θα στοιχίσει πολύ πιο ακριβά».

«Η Κάλυμνος αυτή τη στιγμή είναι ο νούμερο 1 αναρριχητικός προορισμός στον κόσμο»
λέει ο οδηγός βουνού και εκπαιδευτής ορειβασίας και αναρρίχησης κ. Αρης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος αναπτύσσει την αθλητική αναρρίχηση στηνΚάλυμνο, ενώ έχει δημιουργήσει δύο website (Climb Kalymnos και Climb Greece) και δύο αναρριχητικούς οδηγούς με πληροφορίες για την Κάλυμνο και την υπόλοιπη Ελλάδα. «Η Κάλυμνος δέχεται 10.000 αναρριχητές τον χρόνο» σημειώνει, περίπου 1.500 άτομα τον Μάιο και 3.000 τον Οκτώβριο, καθώς αυτοί είναι οι μήνες αιχμής. «Το καλοκαίρι έχουμε από 500 ως 800 άτομα κάθε μήνα», μια και οι μήνες του καλοκαιριού αποφεύγονται λόγω της ζέστης. Το νησί έχει 2.700 αναρριχητικές διαδρομές και, «αν υπήρχαν πτήσεις low cost στην Κω και τον Νοέμβριο, θα είχαμε και τότε κόσμο» τονίζει. Οι αναρριχητές έρχονται στην Κάλυμνο από όλον τον κόσμο, με κύρια προέλευση την Ευρώπη, ενώ 20% είναι από ΗΠΑ, Καναδά και Ιαπωνία.
Φεστιβάλ αναρρίχησης


Η αναρρίχηση είναι ένα «φοβερά ανερχόμενο είδος τουρισμού» υποστηρίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος και αναφέρεται σε στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αναρρίχησης, με βάση τα οποία η Αυστρία έχει 2 εκατ. αναρριχητές, η Γερμανία 6 εκατ., ενώ στις ΗΠΑ εγγράφονται 1.000 νέοι αναρριχητές κάθε ημέρα. «Υπάρχουν πολλά μέρη στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με την Κάλυμνο» υποστηρίζει. Και προσθέτει ότι «κάθε αναρριχητής κάνει πέντε-έξι ταξίδια για αναρρίχηση τον χρόνο. Εκτός από την Κάλυμνο, θα μπορούσε να έρθει ξανά στην Ελλάδα και να δοκιμάσει αναρρίχηση σε ένα άλλο μέρος» λέγοντας ότι «ανταγωνιστές μας είναι η Τουρκία, τα παράλια της Ιταλίας και η Ισπανία». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεοδωρόπουλος υλοποιεί ένα νέο πρότζεκτ για τη δημιουργία πεδίου αναρρίχησης στο Κυπαρίσσι της Λακωνίας, «το οποίο έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει σαν την Κάλυμνο», με χρηματοδότηση από το Ιδρυμα Μποδοσάκη και τον Δήμο Μονεμβασιάς. Τον Σεπτέμβριο θα διοργανωθεί ένα φεστιβάλ αναρρίχησης για να βάλει το πεδίο στον παγκόσμιο χάρτη καθώς εκτιμάται ότι αρκούν 50 αναρριχητές σε σταθερή βάση «για να διατηρήσουν την τοπική οικονομία και τη λειτουργία ξενοδοχείων και εστιατορίων στην περιοχή».


ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Ο αθλητικός τουρισμός προσελκύει το 10% των αφίξεων στην Ελλάδα

«Ο αθλητικός τουρισμός αναψυχής (αθλήματα όπως windsurfing και kitesurfing, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις, γκολφ, ιππασία, mountain bike, αναρρίχηση κ.ά.) έχει υπολογιστεί ότι προσελκύει το 10% των συνολικών αφίξεων στην Ελλάδα»
, αν και δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή, σημειώνει ο διευθυντής της Rhodes Windsurfing & Kitesurfing Academy + Other Sports & Activities (RWΑ) κ. Αχιλλέας Τζίμας και ιδρυτής του Sports Τourism Greece με τον σύμβουλο σε θέματα τουρισμού κ. Χρήστο Πετρέα.
Στη Ρόδο ήδη πωλούνται πακέτα αθλητικού τουρισμού. Με δραστηριότητα στο νησί «από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο», ο κ. Τζίμας ενσωματώνει την υπηρεσία των σπορ στα πακέτα των tour operators. Η δαπάνη των πελατών που επιλέγουν τις δραστηριότητες «ανέρχεται σε πάνω από 1.500 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνει αεροπλάνο, ξενοδοχείο πέντε αστέρων και μια αθλητική δραστηριότητα». Η προώθηση των αθλητικών υπηρεσιών γίνεται «σε εξειδικευμένες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού και ναυτικά σαλόνια», στα ξενοδοχεία του προορισμού, αλλά και σε tour operators. Αντίστοιχα, η πελατεία έρχεται από Ευρώπη, κυρίως Γερμανία και Ολλανδία, αλλά και από τη Ρωσία, τη Γεωργία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία, με ηλικίες από 20 ως 60 ετών. Η γιόγκα δε είναι «αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού, κυρίως στη ρωσική αγορά», και πωλείται υπό μορφή πακέτου, σε συνδυασμό με κέντρα spa και ιαματικά νερά στην Ελλάδα.

«Αυτοί που κάνουν σκι και snowboard τον χειμώνα, το καλοκαίρι κάνουν windsurf και kitesurf»
τονίζει ο κ. Τζίμας. Ειδικότερα για την ιστιοσανίδα τουλάχιστον 15 εκατ. άνθρωποι υπολογίζονται στον κόσμο ως δυνητικοί «αθλητικοί τουρίστες». Η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο σε διαθεσιμότητα ανέμων οκτώ μήνες κάθε χρόνο, με 12 προορισμούς για kitesurfing και windsurfing (Ρόδο, Σάμο, Λήμνο, Λευκάδα, Νάξο, Πάρο, Κω, Κάρπαθο, Κρήτη, Μύκονο, Λέρο και Εύβοια), ωστόσο δεν έχει αντίστοιχες υψηλές επιδόσεις στους «ενεργητικούς» τουρίστες. «Χρειάζεται στοχευμένη προβολή και η δημιουργία ενός «χάρτη πληροφοριών» για τις αθλητικές δραστηριότητες ανά την επικράτεια» καταλήγει.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ