Οριακή βελτίωση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στη Βόρειο Ελλάδα το Μάρτιο του 2015 σύμφωνα με την έρευνα NGBI 500 που διεξάγεται από την εταιρεία -ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) το Μάρτιο διαμορφώθηκε στο -19, έναντι -22 τον Φεβρουάριο και -18 τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ανάκαμψη του οφείλεται κυρίως στις προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο, που πιθανότατα να αντικατοπτρίζουν τις ελπίδες για μία καλή τουριστική περίοδο, η οποία ίσως να τονώσει και την απασχόληση, ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πορεία του NGBI 500 εξακολουθεί να κινείται σε βαθιά αρνητικά έδαφος, απέχοντας σημαντικά από τα επίπεδα, στα οποία είχε κυμανθεί σχεδόν μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Το Μάρτιο οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 21% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 18% τον Φεβρουάριο του 2015. Την ίδια στιγμή στο 40% διαμορφώνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ μειώνεται στο 38%, έναντι 41% τον Φεβρουάριο το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, φθάνουν στο 22% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση τους, έναντι ποσοστού 21% τον Φεβρουάριο. Στασιμότητα προβλέπει το 35% (38% τον Φεβρουάριο) και επιδείνωση το 43%, έναντι 41% τον προηγούμενο μήνα. Στο πεδίο της απασχόλησης, στο 7% διαμορφώνεται πλέον η τάση για προσλήψεις, έναντι 2% τον Φεβρουάριο του 2015. Η πρόθεση απολύσεων είναι λίγο μειωμένη και διαμορφώνεται στο 28%, έναντι 30% τον Φεβρουάριο, ενώ το 65% των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις καταδεικνύουν αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που δηλώνουν πως ο τζίρος παρουσίασε ανοδική πορεία το Μάρτιο (15%, έναντι 10% τον Φεβρουάριο). Συρρίκνωση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 48% των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 37%.