Τον κίνδυνο η ανεργία να αποκτήσει δομικά χαρακτηριστικά και να καταστεί πιο χρονοβόρα και δύσκολη η μείωσή της τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει σε νέα της ανάλυση η Eurobank.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 25,67% για το μήνα Ιανουάριο (από 25,89% το Δεκέμβριο).
Η Eurobank αναφέρει πως ο ετήσιος ρυθμός μείωσης του ποσοστού ανεργίας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, θέτει εν αμφιβόλω το ενδεχόμενο ταχείας αποκλιμάκωσής του.
«Όσο παρατείνεται η διατήρηση του ποσοστού ανεργίας σε πολύ υψηλά επίπεδα τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να αποκτήσει δομικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου τόσο πιο χρονοβόρα και δύσκολη θα είναι η μείωσή του μέσα στα επόμενα χρόνια» υποστηρίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Σύμφωνα με τους ίδιους, το κόστος για την οικονομία –κοινωνία που δημιουργεί η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ανέργων δεν έχει μόνο στατικό χαρακτήρα υπό την έννοια απώλειας τρέχουσας παραγωγής, εισοδήματος, ασφαλιστικών εισφορών και κοινωνικής συνοχής.
«Έχει και δυναμικό χαρακτήρα υπό την έννοια μείωσης της παραγωγικότητας (λόγω μείωσης του ανθρώπινου κεφαλαίου) και του δυνητικού προϊόντος της οικονομίας στο μέλλον» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τη Eurobank, τροχοπέδη για την επιτάχυνση του ρυθμού πτώσης της ανεργίας αποτελούν παράγοντες όπως:
(α) ενδεχόμενη επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης του τρέχοντος έτους,
(β) το υψηλό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων,
(γ) η ύπαρξη μακροχρόνιων στρεβλώσεων στην ελληνική οικονομία,
(δ) το κόστος προσαρμογής λόγω του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και
(ε) οι λεπτές ισορροπίες στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους