Η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας, τόνισε η πρόεδρος του ομίλου Λούκα Κατσέλη τη Δευτέρα, σε ομιλία της σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Όπως ανέφερε σχετικά η κυρία Κατσέλη, η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία, η διαρκής στήριξη και αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, η λήψη αναπτυξιακών μέτρων για την πραγματική οικονομία, η άρση κάθε εστίας εμποδίου και γραφειοκρατίας αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και τόνωσης της οικονομίας.

«Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει, όπως γνωρίζετε, χρηματοδοτήσει σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αλλά και επενδυτικά έργα στη Βόρειο Ελλάδα» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής.

Και πρόσθεσε πως «επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική, με έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Κάτι που εσείς, οι επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος, που αποτελείτε από τους πιο ισχυρούς εξαγωγικούς παίκτες με δυναμική διείσδυση σε ξένες αγορές, το γνωρίζετε πολύ καλά. Κάτω από τις σημερινές συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, δυναμικές και βιώσιμες επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε δυσκολία άντλησης κεφαλαίων , πρέπει και μπορούν να στηριχθούν με κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία».

Η κυρία Κατσέλη σημείωσε ότι «ως Εθνική Τράπεζα, στηρίζουμε και στεκόμαστε δίπλα σε έναν ανεκτίμητο παραγωγικό συντελεστή, που ως χώρα διαθέτουμε: το επιχειρηματικό δαιμόνιο. Την ικανότητα που εσείς, ως επιχειρηματίες, έχετε να αναπτύσσετε νέες καινοτόμες ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες, να αντιλαμβάνεστε τις τάσεις της αγοράς έγκαιρα , να διαβλέπετε ευκαιρίες , να αναλαμβάνετε το επιχειρηματικό ρίσκο και να διεισδύετε σε νέες δυναμικές αγορές και αλυσίδες αξίας και διεθνείς συνεργασίες διεκδικώντας σημαντικά μερίδια αγοράς».
Τρεις προτεραιότητες

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, «θα ήθελα από αυτό το βήμα να τονίσω τρεις προτεραιότητες που ως Εθνική Τράπεζα θέτουμε:

Πρώτον, την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την υποστήριξη την παραγωγικής αναδιάρθρωσης που έχει ανάγκη η χώρα, με τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών που αξιοποιούν τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, σε μία σειρά από τομείς με επίκεντρο τις καινοτόμες ιδέες, τον εξαγωγικό προσανατολισμό. Χρησιμοποιούμε και διευρύνουμε όλα τα εργαλεία προς αυτή τη κατεύθυνση, με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω συγχρηματοδοτήσεων και αυτοχρηματοδοτήσεων και συμπράξεων δημόσιου –ιδιωτικού τομέα.

Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, έχουμε τη δυνατότητα, με σωστό σχεδιασμό να αποτρέψουμε την περαιτέρω αποβιομηχάνιση, χρηματοδοτώντας και επενδύοντας πρωτοβουλίες με ισχυρά, πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη. Θέλουμε σε αυτή τη προσπάθεια και τη δική σας αρωγή.

Στο πλαίσιο αυτό, στοχεύουμε να αναπτύξουμε νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, με τη μορφή ανακυκλούμενων κεφαλαίων, σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τοIFCτης Παγκόσμιας Τράπεζας. Σε τομείς, όπως η κοινωνική, νεανική και πολιτισμική επιχειρηματικότητα, ή έργα αστικής ανάπλασης που μπορούν να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν καινοτόμες δημιουργικές ιδέες. Εργαλεία τα οποία αξιοποιούν δημιουργικές, επιχειρηματικές ιδέες και ανοίγουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Δεύτερον, την επιθετική προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων. Κεφαλαίων, που δεδομένης της στενότητας πόρων την παρούσα περίοδο, θα επιτρέψουν την αναζωογόνηση και ελληνικών επιχειρήσεων μέσω συμπράξεων και συνεργασιών. Αυτό, όπως έχω πει, προϋποθέτει άρση όλων των μικρών και μεγάλων εμποδίων που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα.

Γνωρίζω πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι για έναν επιχειρηματία, για μια εξαγωγική επιχείρηση, να υπερβεί τις δαιδαλώδεις, γραφειοκρατικές διαδικασίες, που αυξάνουν το κόστος και πολλές φορές αποθαρρύνουν την ίδια την προσπάθεια. Σε αυτό το πλαίσιο προσβλέπουμε στη στενή και συνεχή συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Τρίτον, να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο την πολιτική της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που για εμάς, ως Τράπεζα, αποτελεί σημαντικό πυλώνα της Στρατηγικής μας.

Γνωρίζω, και θέλω να σας συγχαρώ, διότι ως Σύνδεσμος, μαζί με άλλους φορείς και συνδέσμους, έχετε αναλάβει ενεργό δράση για τη δημιουργία ενός Δικτύου Επιχειρηματικής Ευθύνης, με στόχο την διασύνδεση ατόμων, ομάδων, φιλανθρωπικών σωματείων, οργανώσεων και συναφών φορέων, με την επιχειρηματική κοινότητα του Βορειοελλαδικού Τόξου.

Όπως επίσης και για τον θεσμό των επαίνων και βραβείων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΑ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ, όπου αναγνωρίζετε το έργο επιχειρήσεων που έχουν διακριθεί ως προς την εξωστρέφεια και καινοτομία τους , αλλά και την γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Δεν είναι υπάρχει άλλη επιλογή από το να τα καταφέρουμε. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται, μετά το Πάσχα, να διοργανώσουμε μια σειρά κλειστών συναντήσεων με εκπροσώπους επιχειρήσεων, που παρά την κρίση, δίνουν τη μάχη της παραγωγικότητας και εξωστρέφειας, για να σας ακούσουμε, να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας».

Κρίσιμο σταυροδρόμι

Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους, υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, μετά από ένα μακροχρόνιο περιβάλλον ύφεσης και παραγωγικής αποσάθρωσης.

«Πρέπει και μπορεί να οδηγηθεί σε μια νέα πορεία επανεκκίνησης, μια νέα πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, με επίκεντρο τις επενδύσεις, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τον οικονομικό και τεχνολογικό της μετασχηματισμό» υπογράμμισε η κυρία Κατσέλη.

«Αυτό είναι το εθνικό αναπτυξιακό μας στοίχημα: η διεύρυνση και αναδιάρθρωση της παραγωγικής μας βάσης, με μεταφορά πόρων και Ανθρώπινου δυναμικού από λιγότερο σε περισσότερο παραγωγικές δραστηριότητες, με τρόπο που θα αξιοποιούνται τα συγκριτικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, θα δημιουργούνται προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας και θα διασφαλίζονται προϋποθέσεις για συνεχή βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών» συμπλήρωσε η πρόεδρος της ΕΤΕ.

Σύμφωνα με την ίδια, η επίτευξη του εθνικού αυτού στόχου χρειάζεται κινητοποίηση όλων μας, αποφασιστικότητα και συνέργειες. Προϋποθέτει βεβαίως την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εταίρους μας, ώστε να αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας, να προωθηθούν τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα και να αρθούν όλες οι πηγές αβεβαιότητας και αστάθειας που προκαλούν επενδυτική στασιμότητα και ασφυξία στην αγορά».