«Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι…» (χρειάζονται χρήματα και χωρίς αυτά τίποτε δεν μπορεί να γίνει). Τη ρήση του Δημοσθένη προς τους Ολυνθίους φαίνεται να ενστερνίζεται η ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και να αναζητεί εναγωνίως τρόπους εισροής πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες αλλά και οι έκτακτες ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος.
Ηδη, τα ταμεία κύριας ασφάλισης καταγράφουν ελλείμματα της τάξεως των 1,8 δισ. ευρώ (υπολογίζεται έλλειμμα 545 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ και 940 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ), ενώ αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης παρουσιάζουν και τα επικουρικά ταμεία, μετά την αδρανοποίηση της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος». Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Στρατούλης εκτιμά ότι η νέα ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία θα βοηθήσει σημαντικά τα οικονομικά του Ασφαλιστικού, καθώς θα αποφέρει επιπλέον έσοδα της τάξεων των 1,6 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων αναζητούν περαιτέρω «χρηματοδοτικές λύσεις», είτε στον… εσωτερικό δανεισμό μεταξύ των Ταμείων (κάτι που εφαρμόζει το ΙΚΑ) είτε στα reposή στην καθυστέρηση εξόφλησης οφειλών που δεν έχουν σχέση με τις παροχές –συντάξεις. Ως «ύστατη λύση» υπάρχει η έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού, η οποία όμως στην τωρινή συγκυρία γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί.
Οι τρόποι αναζήτησης χρημάτων από τα Ταμεία, τα τελευταία δύσκολα χρόνια, επικεντρώνονται στα εξής:

Εσωτερικός δανεισμός
. Την τακτική αυτή εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια το ΙΚΑ, καθώς δανείζεται για μικρά χρονικά διαστήματα από άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Παλαιότερα το Ταμεία δανείζονταν κατά κόρον από το επικουρικό ΕΤΕΑΜ. Σημειώνεται ότι ο δανεισμός μεταξύ των φορέων προβλέφθηκε στον νόμο του 2010. Πρόσφατα το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας πήρε προσωρινά 70 εκατομμύρια από τον ΟΠΑΔ και 40 εκατομμύρια από το ΤΥΔΚΥ.

Δανεισμός με repos
.Πρόσφατα το ΙΚΑ έλαβε 150 εκατομμύρια ευρώ από reposχρησιμοποιώντας ως εγγύηση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Η τακτική αυτή ακολουθείται για περιορισμένο διάστημα για να καλυφθούν υποχρεώσεις παροχών κυρίως συντάξεων.

Καθυστέρηση καταβολής υποχρεώσεων εκτός των συντάξεων
. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ΟΑΕΕ που «χρωστά» περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, το ΑΚΑΓΕ, το Δημόσιο και άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Οι οφειλές αυτές είναι ανεξάρτητες από το έλλειμμα των 547 εκατομμυρίων που αναμένεται να καταγράψει το 2015. Αντιστοίχως το ΙΚΑ συσσωρεύει οφειλές προς τον ΟΑΕΔ από την είσπραξη εισφορών υπέρ του Οργανισμού που τελικώς δεν αποδίδονται. Συνολικά η οφειλή φθάνει τα 10,5 δισ. ευρώ και δημιουργήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια. Τα 7 δισ. ευρώ αφορούν την καθυστέρηση εισφορών υπέρ ανεργίας και ειδικών λογαριασμών απασχόλησης και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώεισφορές για παροχές κατοικίας και εργατικής εστίας.

Εκτακτη κρατική χρηματοδότηση
. Αποτελεί την ύστατη λύση για την καταβολή των υποχρεώσεων των Ταμείων, ωστόσο χρησιμοποιείται κατά τους τελευταίους μήνες του έτους, όταν έχουν «εξαντληθεί» όλες οι άλλες εναλλακτικές χρηματοδοτικές λύσεις. Σημειώνεται ότι η τακτική κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ στον προϋπολογισμό είναι αυξημένη κατά 3,2%, από 10,450 δισ. ευρώ το 2014 σε 10,787 δισ. ευρώ το 2015. Ωστόσο σύμφωνα με την εμπειρία των προηγούμενων ετών αναμένεται να δοθεί εκτάκτως 1 έως 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των Ταμείων για το τρέχον έτος.


Ηλεκτρονικά η υποβολή της αίτησης για εξόφληση με δόσεις
Στους οφειλέτες που υπάγονται στη νέα ρύθμιση χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών που μπορεί να φθάσει το 100%

Το σύνολο των ασφαλιστικών οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην ΝΑΤ, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες ως την 1η Φεβρουαρίου 2015, υπάγεται σε ρύθμιση, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη προς την αρμόδια υπηρεσία του οικείου φορέα.
Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ή στις υπηρεσίες των Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.ά.), ως την 30ή Απριλίου 2015. Στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν, έπειτα από αίτησή τους, οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί σε υφιστάμενες ρυθμίσεις.
Για φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητά τους καθώς και για ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ που ασκούν το ελεύθερο επάγγελμα, σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά το έτος χρήσης 2014, αναστέλλεται έπειτα από αίτησή τους το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων για περίοδο 12 μηνών.
Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση χρεών η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από την 1η Φεβρουαρίου 2015 και εφεξής.
Η ρύθμιση του ποσού της οφειλής γίνεται ως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.
Στους οφειλέτες που υπάγονται στη νέα ρύθμιση χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών, εξαιρουμένων των αυτοτελών προστίμων, ως εξής:
– Εφάπαξ καταβολή οφειλής, έκπτωση 100%.
– Ρύθμιση ως 50 δόσεις, έκπτωση 70%.
– Ρύθμιση από 51 ως 100 δόσεις, έκπτωση 50%.
Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την επίδοση της απόφασης υπαγωγής στον οφειλέτη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ