Το Athens 2, ένα από τα πλέον σύγχρονα data center στην Ευρώπη, παρουσίασε την Τετάρτη η Lamda Hellix, η οποία δρομολογεί επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ έως το 2020.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Απόστολο Κάκκο, το Athens 2 είναι ένα data center παγκοσμίου επίπέδου, το οποίο απευθύνεται πρωτίστως σε διεθνείς επιχειρήσεις. «Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα κόμβο της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας» είπε και πρόσθεσε ότι στόχος της νέας επένδυσης είναι η προσέλκυση λειτουργιών διεθνών «παικτών» στην Ελλάδα.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα, να επανεισαγάγουμε δεδομένα ελληνικών επιχειρήσεων που είναι στο εξωτερικό και να δώσουμε μία σημαντική στρατηγική υποδομή που είναι στην Ελλάδα» τόνισε.
Το νέο data center απευθύνεται επίσης και σε μικρομεσαίες εταιρείες και startups, αλλά και οποιονδήποτε άλλον έχει ανάγκη για πρόσβαση σε κρίσιμες υποδομές. Η επένδυση, όπως τόνισε, ξεπερνά σε ύψος τα 10 εκατ. ευρώ.
Ήδη στο πελατολόγιό της έχουν ενταχθεί πολλές εταιρείες από το εξωτερικό (ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία), ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και παγκόσμιος «παίκτης» στον χώρο της διανομής κινηματογραφικού υλικού.
Η Lamda Hellix, στην οποία εργάζονται 42 άτομα, κατέγραψε το 2014 κύκλο εργασιών περίπου 9 εκατ. ευρώ, ενώ έχει κερδοφόρες χρήσεις από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας της το 2003.
Τα χρόνια της κρίσης διπλασίασε το πελατολόγιό της με πολλές μεσαίες και μικρομεσαίες εταιρείες νέας γενιάς. Μάλιστα, από το 2008 έχει διπλασιάσει τις υποδομές της, ενώ έως το 2014 είχε επενδύσει πάνω από 11 εκατ. ευρώ.
Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία πολλαπλασίασε τον τζίρο (152%) τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδά της (700%) και το πελατολόγιό της (345%).
Το 2010 προσβλέπει σε τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ. Καθώς τα data center είναι κρίσιμα για την ψηφιακή οικονομία και ο όγκος των δεδομένων θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία δρομολογεί επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ για να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες.
Σημειωτέον ότι το Athens 2 είναι το μοναδικό data center στην Ευρώπη και ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο που πιστοποιείται με Leadership in Energy & Environmental Design (LEED) v4 BD+C Gold Certification για την σχεδίαση και την κατασκευή του, είναι δηλαδή «πράσινο», αναφέρει η εταιρεία.