Στο «κόκκινο» κινούνται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να δίνουν αγώνα ημέρα με την ημέρα για να αποπληρώνονται κανονικά οι υποχρεώσεις του κράτους.

Η κατάσταση θα δυσκολέψει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα πρέπει να αποπληρωθούν σταδιακά 1,4 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χρήματα που δεν μπορούν να εξασφαλισθούν από τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Το θέμα της αποπληρωμής του ΔΝΤ αναμένεται να τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση και στο προσεχές Eurogroup της 9ης Μαρτίου, στο οποίο θα παραστεί ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Ήδη ο επικεφαλής του Eurοgroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε στους Financial Times ότι είναι έτοιμος να κάνει μια πρώτη εκταμίευση μέρους των 7,2 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του προγράμματος, μόνον εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση εγκρίνει μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν γρήγορα να συμφωνηθούν.

«Το μήνυμα μου στην Ελλάδα είναι προσπαθήστε να ξεκινήστε το πρόγραμμα ακόμα και πριν ολοκληρωθεί όλη η επαναδιαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία τα οποία μπορούν να μπουν μπροστά από σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε κάποια στιγμή το Μάρτιο, μπορεί να γίνει η πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό προϋποθέτει να σημειωθεί πρόοδος και όχι μόνο καλές προθέσεις» ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ

Καθώς το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη ταμειακών αναγκών και με δεδομένο ότι έχει ήδη χρησιμοποιηθεί τόσο το ανώτατο όριο εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (15 δισ. ευρώ), όσο και το μεγαλύτερο μέρος των διαθεσίμων για την σύναψη πράξεων repos (περίπου 8,5 δισ. ευρώ), το Δημόσιο πλέον βασίζεται αποκλειστικά στις εισπράξεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για να καταβάλει τις υποχρεώσεις του.

Είναι ενδεικτικό πως σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα συλλέξουν τα έσοδα από την έκτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αλλά και τα έσοδα από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΝΦΙΑ απέδωσε ανέλπιστα καλά μέσα στον Φεβρουάριο, ωστόσο δεν ίσχυσε και το ίδιο και για τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ. Σημειώνεται πως και από τις δύο αυτές πηγές το υπουργείο Οικονομικών ανέμενε συνολικά έσοδα 800 εκατ. ευρώ.

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, ποσού 875 εκατ. ευρώ, λήξεως 4 Σεπτεμβρίου 2015.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η έκδοση θα καλυφθεί κανονικά. Ωστόσο, πρόκειται για ανακύκλωση υφισταμένων εντόκων που λήγουν και όχι για νέα έκδοση.

Τα ταμειακά διαθέσιμα θα δεχθούν μεγάλη στήριξη από τα 700 εκατ. ευρώ που θα δώσει μέσα στην εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η Τακτική Γενική Συνέλευση της Τραπέζης της Ελλάδος ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα την διάθεση καθαρών κερδών 654,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 641,2 εκατ. ευρώ αποτελούν μέρισμα που θα λάβει το Δημόσιο.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος θα μεταφέρει στο Δημόσιο έσοδα 50 εκατ. ευρώ περίπου από το χαρτοφυλάκιό της που σχετίζονται με το πρόγραμμα για τις αγορές τίτλων (SMP).