Κρίσιμη πενταμερής συνάντηση ανάμεσα στον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί πραγμαοποιούνται, πριν την έναρξη του Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πιερ Μοσκοβισί σχημάτισαν «μια τριάδα η οποία συζήτησε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό», ανέφερε στο Reuters ελληνική κυβερνητική πηγή. Επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία δείχνει τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφερε η ίδια πηγή.

Υπάρχει κινητικότητα λίγο πριν τις 19:00 ώρα Ελλάδας. Μπήκαν στην αίθουσα εικονολήπτες και φωτογράφοι κάτι που ίσως σημαίνει ότι η συνεδρίαση θα αρχίσει γρήγορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι ότι το eurogroup το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη «αναζητά κοινή ανακοίνωση την Παρασκευή. Πιθανή τηλεδιάσκεψη μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Δηλώσεις αξιωματούχων πριν την κρίσιμη συνεδρίαση

Προσερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία με την ευρωζώνη και ελπίζει ότι στο τέλος του Eurogroup θα βγει λευκός καπνός.

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διανύσει τα δέκα επιπλέον μίλια της διαδρομής και τώρα αναμένει από τους εταίρους της να τη συναντήσουν, όχι διανύοντας τη μισή διαδρομή αλλά το ένα πέμπτο της διαδρομής που διένυσε η Ελλάδα. «Είμαι βέβαιος ότι σήμερα θα γίνει μια συναδελφική συζήτηση και ελπίζουμε ότι τελικά θα βγει «λευκός» καπνός» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ βγήκε στην είσοδο του κτηρίου λίγο μετά τις 17.00 και ανάφερε ότι το Eurogroup δεν έχει αρχίσει καθώς ο ίδιος συνομιλεί ακόμη με τους βασικούς πάικτες.

«Υπάρχουν λόγοι για κάποια αισιοδοξία αλλά είναι πολύ δύσκολο» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Θα σας πω σε δύο ώρες» πρόσθεσε.

«Το Eurogroup θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό», δήλωσε.

Από την δική του πλευρά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι υπάρχει αποφασιστηκότητα να βρεθεί λύση (για το ελληνικό ζήτημα), όλο αυτό το διάστημα κατεβλήθη κάθε προσπάθεια και πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις.

«Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να βρούμε λύσεις να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη στο ευρώ» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.

«Εχουν ειπωθεί τα πάντα. Θα δούμε τι θα συμβεί σήμερα» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η «Η Ευρώπη χρειάζεται αμοιβαία εμπιστοσύνη»

Ερωτηθείς εάν η Γερμανία θα αποχαιρετήσει την Ελλάδα από το ευρώ ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν έχει να κάνει με μεμονωμένα κράτη έχει να κάνει με εξεύρεση λύσεων που θα βασίζονται στην αξιοπιστία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις αυτές».

«Όλοι θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
«Είμαι πεπεισμένος ότι μια συμφωνία είναι δυνατή και η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Η πρόοδος πρέπει να οδηγήσει σε μια ξεκάθαρη συμφωνία για την Ελλάδα».

«Θέλουμε συμφωνία στη βάση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος. Η ρητορική από τις ελληνικές αρχές δημιουργεί δυσπιστία» ανέφερε ο ευρωπαίος Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις υπέυθυνος για το Ευρώ και τον κοιωνικό διάλογο.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και οι εταίροι της να αισθάνονται καλά με την Ελλάδα στο ευρώ» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση το Εurogroup.

«Η λύση βρίσκεται στις πρωτεύουσες και το Παρίσι έχει να παίξει ένα ρόλο, όλος ο κόσμος εργάζεται για μια λύση, θα δούμε που θα οδηγήσει αυτό» κατέληξε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προσήλθε στο Eurogroup χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

«Όλες οι πλευρές είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν, η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» λέει ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ. «Η μπερδεμένη επικοινωνία πρέπει να σταματήσει, να μιλήσουμε για ολοκληρωμένες προτάσεις Είμαι πάντα αισιόδοξος, αλλά έχω μάθει ότι ορισμένες φορές έχουμε καλά αποτελέσματα αλλά δεν συμφωνούμε με την ανακοίνωση».

«Η ελληνική επιστολή δεν είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του Eurogroup» δήλωσε ο βέλγος υπουργός Οικονομικών
Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ. «Ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα, δεν θεωρείται χαμένη υπόθεση για την Ελλάδα. Πάντα λέγαμε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί τους όρους του προγράμματος».

«Ασάφειες και αντιφάσεις» βλέπει στο ελληνικό αίτημα ο ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νούναν, οι οποίες θα μπορούσαν ίσως να αμβλυνθούν από ανακοινωθέν του Eurοgroup.

Ο λετονός ΥΠΟΙΚ Janis Reirs δήλωσε ότι «ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να μας παρέχει έγγραφα που να είναι σαφή, ώστε να πάρουμε μια απόφαση σήμερα».

«Η ενότητα της ευρωζώνης και το αμετάκλητο του ευρώ αποτελούν δύο θεμελιώδεις αξίες», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουί Ντε Γκίντος, ενώ πρόσθεσε: «Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε σε αυτό».

Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει να βρούμε χρόνο αλλά εντός των κανόνων, σημείωσε ο ίδιος για να προσθέσει: ελπίζω πως συναντιόμαστε σήμερα εδώ για να βρούμε μια λύση.

Ο ίδιος διευκρίνισε, ωστόσο, πως η συμφωνία δεν είναι αναγκαία πριν την Δευτέρα, αλλά όσο συντομότερα, τόσο καλύτερα.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε την Παρασκευή σε γερμανικό περιοδικό, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα στο Eurogroup, ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ.
«Αντιμετωπίζω την Ελλάδα σαν μόνιμο μέλος του ευρώ»,
δήλωσε σε προδημοσίευση στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche την Παρασκευή. «Δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας».

«Η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες θα είναι σκληρές και θα επιμένουν να ανταποδώσει η Ελλάδα την αλληλεγγύη που της έδειξαν τα κράτη-μέλη σεβόμενη τις συνθήκες», δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Εντουαρντ Σικλούνα.

Ο μαλτέζος υπουργός πρόσθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο που οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους θα πουν στην Ελλάδα ‘αν όντως θέλεις να φύγεις, φύγε’».

Κομισιόν: Μια συμφωνία είναι εφικτή στο προβλέψιμο μέλλον

Οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο του Eurogroup, υπήρξε πρόοδος και εκφράζουμε την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι εφικτή στο προβλέψιμο μέλλον αν όλοι εμφανιστούν λογικοί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές να υπάρξει σήμερα συμφωνία τόνισε ότι δεν είμαστε ακόμη εκεί και ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά.

Εξάλλου, όταν τού ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ, οι οποίες ερμηνεύθηκαν ότι κινούνται κοντά στις θέσεις του Βερολίνου, ο Μ. Σχοινάς είπε ότι ο κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε προσωπικές απόψεις, οι οποίες δεν ήταν το προϊόν συμφωνίας ούτε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά ούτε και με τους εμπλεκόμενους επιτρόπους.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται στο επίπεδο του Eurogroup και η Κομισιόν, εκπροσωπείται από τους επιτρόπους Πιερ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει προσωπική εμπλοκή στο θέμα και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.