Το κλίμα δυσπιστίας με το οποίο θα έλθουν αντιμέτωποι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στο σημερινό Eurogroup περιγράφουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τα οποία επαναφέρουν το ζήτημα του Grexit.

Από τα ρεπορτάζ των διεθνών πρακτορείων δεν απουσιάζουν πάντως οι αναφορές στην μεγάλη αποδοχή που χαίρει η κυβέρνηση και οι χειρισμοί της από τους Έλληνες πολίτες, αλλά και ο γεωπολιτικώς ρόλος της Ελλάδας την τρέχουσα συγκυρία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η ελληνική αποστολή θα βρεθεί απόψε στο Eurogroup αντιμέτωπη με την σκληρή στάση των δανειστών που θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητά της. Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει πως οι διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες ανέδειξαν μεγαλύτερο των εκτιμήσεων χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς η ελληνική πλευρά ήγειρε περισσότερες ενστάσεις σε σχέση με το 30% των δεσμεύσεων με τις οποίες είχε δηλώσει ότι διαφωνεί.

Πάντως, ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου σε σημερινό του άρθρο «συμβουλεύει» τον Γιάνη Βαρουφάκη να αψηφήσει τις «εξαγριωμένες ματιές και τις πλάγιες απειλές» των ομολόγων του και να επιμείνει στις θέσεις του. Σύμφωνα με τον Μίνχαου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στη θέση να μην αποδεχτεί τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος χρηματοπιστωτικής στήριξης, κάτι που αν το καταφέρει, θα σταματήσει να είναι δέσμια σε ανέφικτους στόχους, όπως η δεσμευτική απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ.

«Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η Αθήνα θα πρέπει να ετοιμάσει το Plan B», σημειώνει ο αρθρογράφος των Financial Times και προτείνει ως λογική επιλογή την εισαγωγή ενός «παράλληλου νομίσματος», ως κυβερνητικής έκδοσης χρέους, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς.

Στις σημαντικές διαφορές που διαπιστώθηκαν μεταξύ του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης και του προγράμματος στήριξης που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, εν όψει του σημερινού Eurogroup, καθώς και στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στην επέκταση του προγράμματος, αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα της WSJ σημειώνει ότι οι όποιες αλλαγές στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης ή η λήξη του θα πρέπει να αποφασισθούν έως την Παρασκευή, ώστε να εγκριθούν έως το τέλος του μήνα από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Αν δεν υπάρξει μία τέτοια συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα έχει από την 1η Μαρτίου ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όπως είχε τα τελευταία 5 χρόνια, σημειώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ, αξιωματούχοι των Βρυξελλών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης παρουσίασαν μία νέα πρόταση, η οποία θα συμβιβάζει την απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος και την άρνηση της Αθήνας να την αποδεχθεί. «Σύμφωνα με το σχέδιο, η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιεύεται τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών».

Ένας Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αν εφαρμοσθεί το 70%, ή ακόμη και το 50%, των μέτρων του σημερινού προγράμματος θα μπορούσε να είναι αρκετό, εφόσον υπάρχει το σωστό μείγμα και ευρεία συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους του. «Είναι αυτός ο τελευταίος όρος -η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους που είχαν διαπραγματευθεί στο παρελθόν- που θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες για μία συμφωνία.

Οι συζητήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ διαπίστωσαν λίγο κοινό έδαφος» σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο αξιωματούχο που είναι ενήμερος για τις διαπραγματεύσεις. Ένας δεύτερος αξιωματούχος, που μίλησε στην εφημερίδα μετά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περιέγραψε την κατάσταση ως «εξαιρετικά δύσκολη» προσθέτοντας ότι «οι ελπίδες δεν είναι πολλές» για το σημερινό Eurogroup.

Ένα ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο για μία συμφωνία είναι η κάλυψη του μακροχρόνιου χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, αναφέρει η WSJ. Το τρέχον πρόγραμμα, αναφέρει το δημοσίευμα, ήδη προέβλεπε ένα χρηματοδοτικό κενό για το 2015 ύψους 12,3 δισ. ευρώ, με την υπόθεση της καταβολής της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα και επιπλέον 10,7 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Το κενό αυτό πιθανόν έχει αυξηθεί λόγω της μείωσης των φορολογικών εσόδων και της επιβράδυνσης της οικονομίας, όπως και λόγω της αύξησης των δαπανών που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτει το δημοσίευμα. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να μεταφέρουν περίπου 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά αυτό δύσκολα θα επαρκέσει για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για το 2015.

Σύμφωνα με ανάλυση του ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, ακόμη και αν η Ελλάδα επιτύγχανε τους δημοσιονομικούς στόχους του ισχύοντος προγράμματος, μεταξύ των οποίων και τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα έπρεπε να δανεισθεί περίπου 45 δισ. ευρώ την επόμενη 5ετία. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί κατά 42 δισ. ευρώ, αν τα πρωτογενή πλεονάσματα περιορισθούν στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρεται στο δημοσίευμα της WSJ.

Στην κρισιμότητα του σημερινού Eurogroup εστιάζει και σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο υπογραμμίζει πως στήριξη στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο προσφέρουν οι χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν στο Σύνταγμα στηρίζοντας τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης.

Το πρακτορείο φιλοξενεί στο συγκεκριμένο δημοσίευμα και δηλώσεις του Ντάνιελ Γκρός διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών ο οποίος αναφέρει: «Τα διακυβεύματα είναι πολλά. Αμφιβάλλω αν απόψε θα δούμε κάθε παραπάνω από θεατρινισμούς. Η πραγματικά αναμέτρηση θα έρθει πολύ αργότερα».

Άλλο δημοσίευμα του Bloomberg εστιάζει στη στρατηγική σημασία της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο ως προς το σκέλος του ΝΑΤΟ, όσο και ως προς το σκέλος της Ρωσίας. Όπως τονίζεται, με τον πόλεμο στη Συρία στα ανατολικά, την κατάρρευση του κράτους της Λιβύης στα νότια και μια εκκολαπτόμενη κατάπαυση πυρός στα βόρεια να προσθέτουν τις πολυετείς εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του, η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και τα λιμάνια της στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνεται. Ακόμη, αναφέρεται πως η διπλωματική προσπάθεια που έπεισε την Ρωσία να ανακόψει την βία στην Ουκρανία προκλήθηκε από την πολύ πιο φιλική ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του προέδρου Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Γερμανικά ΜΜΕ: Οι Ελληνες απειλούν μόνο – Η ευρωζώνη θα εκβιασθεί και πάλι

Πληθώρα δημοσιευμάτων σήμερα στον γερμανόφωνο τύπο ενόψει του Eurogroup. Τα άρθρα επικεντρώνονται στην τακτική που ακολουθείται και από τις δύο πλευρές, μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Απειλούν μόνο» είναι ο τίτλος του σχολίου της Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει: «Για άλλη μια φορά το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται ενώπιον μιας καταληκτικής ημερομηνίας. Αυτή τη Δευτέρα θα πρέπει η κυβέρνηση στην Αθήνα και οι ευρωπαίοι εταίροι να συμφωνήσουν για την παράταση του δανειοληπτικού προγράμματος. Εάν δεν σταθεί δυνατόν, η διαχείριση του προγράμματος θα βυθιστεί στο χάος και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Ακούγεται δραματικό αλλά είναι ένα σκηνικό που στήνεται και ξεστήνεται στα πέντε χρόνια της κρίσης».

Και η SZ καταλήγει: «Δεν θα ήταν ασυνήθιστο εάν οι ευρωπαίοι εταίροι τη Δευτέρα «μάζευαν» τις μαξιμαλιστικές θέσεις τους. Το πιθανότερο είναι να τις παρουσιάσουν σε μια επόμενη καταληκτική συνάντηση. Το πόκερ για την οικονομική βοήθεια θα διαρκέσει μέχρι την τελευταία στιγμή. Η ώρα όμως θα σημάνει όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείσει την κάνουλα των χρημάτων και το ευρώ τελειώσει για την Αθήνα».

Στο ίδιο θέμα με πρωτοσέλιδο άρθρο της αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία γράφει: «Πιθανότερο από ένα Grexit είναι ότι η ευρωζώνη θα εκβιασθεί και πάλι. Ανάμεσα στους πολιτικούς που βοήθησαν στη διάσωση ο πολιτικός φόβος είναι ισχυρότερος από ό,τι η οικονομική λογική. Δεν θα έπρεπε όμως να συμπεριφέρονται ως εάν η αποχώρηση της μικρής Ελλάδας από το ευρώ – η οποία μπήκε στην ευρωζώνη με πλαστά στοιχεία και δεν αναγνώρισε ποτέ τους κανόνες – θα τίναζε ολόκληρη την Ευρώπη στον αέρα. Και δεν θα έπρεπε να παραπονιούνται για τις πολιτικές συνέπειες. Η «πολιτική διάσωσης» που ακολουθούν τροφοδοτεί με όλο και περισσότερους ψηφοφόρους τα ακραία κόμματα. Για την εκλογική βοήθεια θα τους βοηθήσουν οι Podemos στην Ισπανία, το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και οι Αληθινοί Φιλανδοί».

Η ΤΑΖ του Βερολίνου κάνει λόγο για «Λεφτά κάτω από το στρώμα» και σημειώνει πως «ανήσυχοι Έλληνες αδειάζουν τους λογαριασμούς τους, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης φαίνεται χαλαρός. Υπολογίζει πως η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα συμφωνήσουν».

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung παρατηρεί πως «Η πολιτική αβεβαιότητα παραλύει την οικονομία. Δεν υπάρχει πανικός στην Αθήνα. Οι ξένοι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στην Ελλάδα και οι ντόπιοι επιχειρηματίες ‘παίζουν’ τo σενάριο του Grexit».

«Οι επενδυτές αναμένουν συμβιβασμό στην ελληνική διαμάχη για το χρέος» γράφει η Welt, ενώ τέλος η Berliner Zeitung επισημαίνει τα ειρωνικά σχόλια από κάποιους στις Βρυξέλλες για την μετονομασία της τρόικας σε ‘Tifkat’ δηλάδή σε ‘Τhe Institution formely known as Troika’, στον θεσμό που τυπικά είναι γνωστός ως τρόικα. Παράλληλα παραθέτει τις επικλήσεις των μεγάλων γερμανικών συνδικάτων να δώσουν την ευκαιρία στην Ελλάδα ώστε να ανακατανείμει τα βάρη με δικαιότερο τρόπο και να καταπολεμήσει τη διαφθορά και την φοροδιαφυγή.

Οι πιστωτές είναι έτοιμοι να αντικαταστήσουν με νέο πρόγραμμα το μνημόνιο με την τρόικα να μην επιμένει πια στην παράταση του υφιστάμενου προγράμματος αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt, ενώ επικαλείται τη δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ότι η «ελληνική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τους πιστωτές της».

Το νέο πρόγραμμα μπορεί να επιτρέπει στην Ελλάδα να διαπραγματευτεί νέους όρους, οι οποίοι θα πρέπει να συνοδεύονται από τις προσπάθειες της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, δήλωσαν πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Εντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ευρωπαϊκής ενημέρωσης

Το σύνολο των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ευρωπαϊκής ενημέρωσης αναφέρονται στο σημερινό Eurogroup και στις δυνατότητες επίτευξης συμφωνίας της Ελλάδας και των εταίρων της.

Δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη «European Voice» με τίτλο «Η Ελλάδα δεν βρίσκει αλληλεγγύη στο Club Med» και υπότιτλο «η εσωτερική πολιτική κατάσταση αυστηροποιεί τη στάση του ευρωπαϊκού Νότου έναντι της Ελλάδας» αναφέρεται στις γνωστές αντιδράσεις από πλευράς ιδίως της Ισπανίας, αλλά και της Πορτογαλίας, στις ελληνικές προτάσεις σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής, όπως αποτυπώθηκαν στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου, λόγω της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στις χώρες αυτές.

Ωστόσο, στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι παρόμοια στάση «χλιαρής υποδοχής» διατηρεί κι η Ιταλία, μολονότι ο πρωθυπουργός της χώρας Mατέο Ρέντζι έχει καταγγείλει με έμφαση τις πολιτικές λιτότητας. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, επίσης, ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν προτίθεται να δαπανήσει πολιτικό κεφάλαιο για χάρη του Έλληνα ομολόγου του, καθώς, ήδη, αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη στην προσπάθειά του να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει επενδύσεις προς την Ιταλία, καθώς και σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προς εφαρμογή.

Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται απομονωμένη, καθώς αν υπήρξε ποτέ κάποιου είδους συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φαίνεται σήμερα χωρίς συμμάχους.

Σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο «η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει για την Ελλάδα» το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης «Agence Europe» αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανέφερε στον ολλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS, ότι είναι πολύ απαισιόδοξος πως κάτι συγκεκριμένο είναι δυνατό να επιτευχθεί σήμερα, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές φιλοδοξίες είναι ιδιαίτερα υψηλές αλλά και ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες, δεδομένης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο «η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση ενόψει του Eurogroup, αλλά εμμένει στις απόψεις κατά της λιτότητας» η διαδικτυακή πύλη «EurActiv» αναφέρεται στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και στις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας επί της ελληνικής θέσης για «πρόγραμμα-γέφυρα» διάρκειας έξι μηνών. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ελληνική στάση δεν φαίνεται να χαλαρώνει όσον αφορά τις πολιτικές λιτότητας και παραθέτει σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη δέσμευσή της έναντι του εκλογικού σώματος και όχι να συνεχίσει ένα πρόγραμμα που έχει τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης συμφωνίας διάσωσης».

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι ενδεχόμενη συμφωνία πιθανώς να απαιτήσει επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια ορισμένων κρατών μελών (λχ Γερμανία, Σλοβακία, Εσθονία και Φιλανδία), εφόσον συνεπάγεται πρόσθετες οικονομικές δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Στο πλαίσιο δε αυτό, είναι, επίσης, πιθανή η εμπλοκή του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Τέλος, αντίστοιχου περιεχομένου δημοσίευμα αναρτάται στη διαδικτυακή πύλη «European Voice» με τίτλο: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν Ελλάδα» και υπότιτλο: «Η συνεδρίαση (του Eurogroup) στις Βρυξέλλες θα αναζητήσει δυνατότητες για συμβιβασμό σχετικά με τους όρους διάσωσης, αλλά η προθεσμία στα τέλη του μήνα ασκεί πίεση στις διαπραγματεύσεις».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ενδεχόμενη συμφωνία Ελλάδας-Ευρωζώνης θα παραμείνει εντός του υφιστάμενου πλαισίου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα περιγράψει το αποτέλεσμα ως μια νέα σύμβαση ή «πρόγραμμα-γέφυρα», ενώ οι πιστωτές της χώρας θα επιμείνουν προς την εσωτερική τους κοινή γνώμη ότι δεν επήλθε καμία ουσιαστική αλλαγή. Ως εκ τούτου, ενδέχεται ο Έλληνας πρωθυπουργός να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο εσωτερικό, τόσο της χώρας όσο και του κόμματος του, καταλήγει το δημοσίευμα.