Προσλήψεις προσωπικού, ανταγωνιστικοί μισθοί πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς –σχεδόν διπλάσιες οι απολαβές των νεοεισερχόμενων χωρίς εμπειρία εργατών στην εταιρεία –ευκαιρίες καριέρας και δυνατότητες διεθνούς σταδιοδρομίας στους εργαζομένους είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που οδήγησαν το Ινστιτούτο Κορυφαίων Εργοδοτών (Top Employer Institute) να απονείμει στην Παπαστράτος τη διάκριση: «Κορυφαίος Εργοδότης» στην Ελλάδα.
Η διάκριση αυτή έρχεται να προστεθεί στις συνεχόμενες διακρίσεις της εταιρείας ως Great Place to Work τα τελευταία τρία χρόνια (2012, 2013 και 2014).
Στο «Βήμα της Κυριακής» μίλησε η γενική διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της Παπαστράτος κυρία Μόνικα Τσέρνο, η οποία υποστηρίζει ότι οι βέλτιστες εργασιακές συνθήκες σε μια επιχείριση είναι το διαβατήριο για την ανάπτυξή της.

Τι ακριβώς είναι το «Top Employer» και τι σημαίνει η διάκριση του «Καλύτερου Εργοδότη» που απονεμήθηκε στην Παπαστράτος για την Ελλάδα και τη Philip Morris International για ολόκληρη την Ευρώπη;
«Το Top Employers Institute (Ινστιτούτο Κορυφαίων Εργοδοτών) είναι ένας διεθνής οργανισμός που πιστοποιεί την αριστεία όσον αφορά τις συνθήκες απασχόλησης που δημιουργούν οι εργοδότες για τους ανθρώπους τους. Και είναι απολύτως λογικό αφού οι βέλτιστες εργασιακές συνθήκες διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι αναπτύσσονται ως άτομα και ως επαγγελματίες. Αυτό επιτρέπει και στις επιχειρήσεις να αναπτύσσονται. Η συνεχής εκπαίδευση και ανάπτυξη των ανθρώπων μας είναι αταλάντευτη στρατηγική μας στην Παπαστράτος.
Η πιστοποίηση χορηγείται μόνο στους καλύτερους εργοδότες σε παγκόσμιο επίπεδο κατόπιν μιας ανεξάρτητης αξιολόγησης: σε εταιρείες που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι διασφαλίζουν τα υψηλότερα πρότυπα στην προσφορά εργασίας, βελτιώνουν διαρκώς τις συνθήκες απασχόλησης και ηγούνται στις προσπάθειες εξέλιξης των εργαζομένων τους.
Οπως αναφέρει το Top Employer Institute, η ενδελεχής έρευνά τους έδειξε ότι η Παπαστράτος διασφαλίζει άριστες εργασιακές συνθήκες, προωθεί και αναπτύσσει τα ταλέντα σε όλα τα επίπεδα και έχει αποδείξει ότι κατέχει ηγετική θέση όσον αφορά το περιβάλλον Ανθρώπινων Πόρων».
Πώς είναι δυνατόν να μην έχει επηρεαστεί το εργασιακό περιβάλλον στην Παπαστράτος στα σκληρά χρόνια της ύφεσης;
«Σε μια συγκυρία όπου ο τομέας της εργασίας δέχεται τεράστιες πιέσεις, εμείς στην Παπαστράτος αντιστεκόμαστε, πηγαίνοντας, αν θέλετε, κόντρα στο συγκεκριμένο αρνητικό κλίμα. Το 2014 προχωρήσαμε σε 130 προσλήψεις μόνιμου και εποχιακού προσωπικού και πάνω από 50 απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ έκαναν πρακτική άσκηση στην εταιρεία μας.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επιτυχία μας ως εταιρείας βασίζεται εν πολλοίς στους εργαζομένους μας. Στα 84 χρόνια της ιστορίας της, η Παπαστράτος πάντα έδινε έμφαση στους εργαζομένους της και φροντίζαμε τις ανάγκες τους με προγράμματα και παροχές που ξεπερνούσαν τις συνήθεις πρακτικές της αγοράς. Σημαντική επίσης είναι για μας η επιβράβευση της άριστης απόδοσης και για αυτό έχουμε ειδικά Προγράμματα Επιβράβευσης (Recognition Award Programs).
Σήμερα, παρά τη δύσκολη εποχή, συνεχίζουμε να έχουμε ανταγωνιστικούς μισθούς πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς και σχεδόν διπλάσιο βασικό μισθό για τους νεοεισερχόμενους χωρίς εμπειρία εργαζομένους, να προσφέρουμε ευκαιρίες καριέρας και δυνατότητες διεθνούς σταδιοδρομίας, καθώς και ένα δυναμικό περιβάλλον εργασίας. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων μας και να υποστηρίζουμε τη συνεχή βελτίωση των δεξιοτήτων τους. Ενα καλό παράδειγμα είναι ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που οργανώσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο για 250 εργαζομένους της Παπαστράτος, με μεγάλη επιτυχία και ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων μας.
Γι’ αυτό, στην τελευταία εσωτερική έρευνα εργαζομένων, περισσότεροι από 9 στους 10 λένε ότι είναι υπερήφανοι που εργάζονται στην Παπαστράτος».
Βελτίωση δεξιοτήτων και εκπαίδευση εργαζομένων είναι δύο έννοιες που δεν τις έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα.
«Στην Παπαστράτος πιστεύουμε ακράδαντα ότι καταλυτικοί συντελεστές της επιτυχίας μας είναι το σύγχρονο εργοστάσιο, τα μοναδικά σήματα και οι ταλαντούχοι εργαζόμενοι. Οι άνθρωποι είναι στην καρδιά της επιτυχημένης πορείας μας. Συνεπώς η συνεχής εκπαίδευση και ανάπτυξή τους είναι βασική στρατηγική μας. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να αναπτύσσουμε τις ικανότητες και τις δεξιότητες των ανθρώπων μας, βοηθώντας τους διαρκώς να εμπλουτίζουν τις επαγγελματικές τους και ηγετικές τους εμπειρίες. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι το 2014 πάνω από 100 εργαζόμενοι παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα συνολικά 2.750 ωρών για τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους».

Διαθέτοντας διεθνή εμπειρία, πώς βλέπετε το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα;
«Πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα αποτελεί πραγματική πηγή ταλέντων. Οι Ελληνες ξεχωρίζουν κατά την άποψή μου για το επιχειρηματικό τους πνεύμα. Το ανθρώπινο δυναμικό μας δουλεύει σκληρά, με αφοσίωση, ευελιξία και δημιουργικότητα και ανυπομονεί να προχωρήσει μπροστά. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλοί Ελληνες, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα τους από την Παπαστράτος, έχουν καταλάβει θέσεις ευθύνης και έχουν ανέβει πολύ ψηλά στην ιεραρχία της Philip Morris International σε πολλές χώρες».


Ο όμιλος στα χρόνια της κρίσης
«Χρειάζεται σταθερό φορολογικό περιβάλλον»

Τα τελευταία 6 χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι δυσκολίες για την ιστορική εταιρεία (ιδρύθηκε το 1930 από τους αδελφούς Παπαστράτου στο Αγρίνιο) και τον κλάδο του καπνού γενικότερα ήταν πολλές. Ωστόσο, τρεις είναι οι σημαντικότερες κατά τους ανθρώπους της εταιρείας:
Κατ’ αρχάς, η ακραία φορολόγηση των καπνικών προϊόντων –οι 7 αυξήσεις φορολογίας των τελευταίων χρόνων είχαν ως αποτέλεσμα οι φόροι να φτάνουν στο 90% της τιμής με αποτέλεσμα να μένουν μόλις 35-40 λεπτά ανά πακέτο στον κατασκευαστή και στον περιπτερά, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους. Κατά δεύτερον, η δραστική μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, και τέλος, συνέπεια των προηγούμενων δύο, η ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου.

«Η υπερφορολόγηση των καπνικών προϊόντων έχει επηρεάσει δραματικά τη νόμιμη αγορά, η οποία έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 50% τα τελευταία 5 χρόνια, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για τον κλάδο του καπνού που αντιπροσωπεύει το 7% των κρατικών εσόδων και απασχολεί 60.000 οικογένειες στην καλλιέργεια, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία και την πώληση, όσο και για τα κρατικά έσοδα με τις απώλειες να υπολογίζονται σε πλέον των 550 εκατ. ευρώ κατ’ έτος»
λέει στο «Βήμα» ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος κ. Ιάκωβος Καργαρώτος. Στην ερώτησή μαςαν διαπιστώνει σταθεροποίηση ή βελτίωση της κατάστασης με δεδομένο ότι στατιστικά καταγράφεται ανάπτυξη στη χώρα λέει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων φορέων φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία το 2014 άρχισε να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και ότι ο κλάδος των καπνικών το δεύτερο εξάμηνο του 2014 είχε μείωση του ρυθμού πτώσης της αγοράς.
Ποιες είναι όμως οι προσδοκίες της Παπαστράτος για τα επόμενα χρόνια;

«Οπως όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι, έτσι κι εμείς επιζητούμε ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας, κυρίως στον φορολογικό τομέα, ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε μέσα σε ένα προβλέψιμο περιβάλλον» επισημαίνει ο κ. Καργαρώτος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ