Αποκαλύψεις έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το Eurogroup καθώς δήλωσε ότι μίλησε με το νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, «η τουλάχιστον αυτόν που θα αναλάβει υπουργός» όπως είπε, και πρόσθεσε ότι ο νέος υπουργός τον διαβεβαίωσε για την επιθυμία της κυβέρνησης για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις και παραμονή στην ευρωζώνη. Πάντως ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν αποκάλυψε το όνομα του υπουργού που θα αντικαταστήσει τον κ. Χαρδούβελη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος το πρόσωπο με το οποίο μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup είναι ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης ενώ ο κ. Ντάισελμπλουμ αναμένεται στην Αθήνα την Παρασκευή. Αποκάλυψε ότι η τηλεφωνική συνομιλία κράτησε επί 15 λεπτά. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι ο Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε το μεσημέρι στον Γ. Βαρουφάκη.

«Πρέπει να δώσουμε χρόνο στην κυβέρνηση και να περιμένουμε τη δική της οπτική γωνία για τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας. Σημείωσε όμως ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης ενώ ξεκαθάρισε ότι η όποια συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα αρχίσει μετά το τέλος της τρέχουσας αξιολόγησης.

Η τρόικα

«Το αν θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα εξαρτάται από τη θέση που θα πάρει η νέα κυβέρνηση και από το πότε θα αρχίσουμε τις σοβαρές συζητήσεις, ελπίζω σύντομα» σχολίασε ο ίδιος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. «Αν ακούσατε φήμες για επέκταση του παλιού προγράμματος κατά έξι μήνες αυτά ήταν απλώς φήμες. Εχουμε νέα κυβέρνηση και επαφίεται σε αυτήν να μας πει ποια είναι η επιδίωξή της» απάντησε ο κ. Ντάισελμπλουμ σε ερώτημα γιατί δεν συζητήθηκε παράταση όπως αναμενόταν.

«Δεν θα διαπραγματευθώ με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω ΜΜΕ, ελπίζω να μην το κάνουν κι εκείνοι» σχολίασε ο ίδιος.

«Θα χρειαστεί λίγη υπομονή», είπε, «δείχνοντας» προς το επόμενο Eurogroup αυτό της 16ης Φεβρουαρίου. «Καταγράφω ως θετική βάση έναρξης των συζητήσεων τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη»

«Η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση ήταν καλή και γρήγορα όλοι οι υπουργοί Οικονομικών συμφωνήσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση. Είμαστε όλοι δημοκράτες πολιτικοί», σχολίασε.

Μοσκοβισί: Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα απαιτούν μεταρρυθμίσεις. «Θέλουμε μια Ελλάδα που θα μπορεί να στέκεται μόνη της στα πόδια της» είπε, «μια Ελλάδα που θα μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη της».

Λαγκάρντ: Ανυπομονούμε να συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση

Την ώρα της συνέντευξης Τύπου του ΔΝΤ διένειμε την ακόλουθη δήλωση εκ μέρους της Κριστίν Λαγκάρντ: «Παραμένουμε έτοιμοι για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα και ανυπομονούμε να συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση».