Σε bras de fer μεταξύ Φραγκφούρτης και Βερολίνου εξελίσσονται οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της κυβέρνησης της Ανγκελα Μέρκελ. Αυτό υποδηλώνει η άμεση απάντηση που έδωσε την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου στενός συνεργάτης της γερμανίδας καγκελαρίου στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επέμεινε στο ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωτράπεζα «αν χρειαστεί».
Παρένθεση: Η δήλωση Ντράγκι έστειλε την Παρασκευή το ευρώ σε νέα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσεράμισι ετών έναντι του δολαρίου. Κλείνει η παρένθεση.
Ο συνεργάτης της Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθούν επιπλέον χρήματα «σ’ αυτές τις χώρες», υπονοώντας την Ελλάδα για τις εξελίξεις στην οποία ο ίδιος προ διημέρου είχε εκφράσει την «απογοήτευση της πολιτικής τάξης και του λαού της Γερμανίας».
Αυστηρή κριτική στον Ντράγκι
Την Παρασκευή η οικονομική γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δημοσίευσε συνέντευξη του Ντράγκι με την οποία ο ιταλός Ευρωτραπεζίτης κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, να μειώσουν τους συντελεστές φορολόγησης και να περιορίσουν τη γραφειοκρατία για «να στηρίξουν την εύθραυστη διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη».
Ο Ντράγκι είπε επίσης ότι η ΕΚΤ αντιμετωπίζει περισσότερους κινδύνους σήμερα και δυσκολεύεται περισσότερο να εκπληρώσει τη βασική αποστολή της, που είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, από όσο δυσκολευόταν προ εξαμήνου.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε την πρόθεση εκείνου και των συνεργατών του να δράσουν σύντομα, αν χρειαστεί, για να στηρίξουν τις τιμές και το ευρώ και διευκρίνισε ότι «ένα από τα «εργαλεία δράσης που διαθέτει η Ευρωτράπεζα είναι η αγορά κρατικών ομολόγων».
Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης Ντράγκι, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίκαελ Φουκς μιλώντας στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να δώσουμε επιπλέον χρήματα σ’ αυτές τις χώρες, μέλημά μας είναι να βεβαιωθούμε ότι συνεχίζουν να βαδίζουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων».
Ο γερμανός κοινοβουλευτικός πρόσθεσε μάλιστα ότι θα ήταν «ευτυχής αν ο κ. Ντράγκι έκανε δηλώσεις που κινούνται ανάμεσα σ’ αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές».
Κρίσιμη συνεδρίαση
Ο Φουκς αναφερόμενος στις θέσεις περί μη αγοράς ομολόγων και τυπώματος νέου χρήματος που είχε εκφράσει πρόσφατα ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν (αυτός κατοικοεδρεύει στο Φρανκφούρτη αλλά συντάσσεται με τις απόψεις του Βερολίνου…) είπε ότι αναμένει «ισχυρές αντιπαραθέσεις» στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της EKT που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου.
Την περασμένη Τετάρτη, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Φουκς σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα είχε δηλώσει ότι «πολλοί Γερμανοί πολιτικοί και η γερμανική κοινή γνώμη εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το βηματισμό που ακολουθεί η Ελλάδα, η οποία έχει διασωθεί δύο φορές».
Πρόσθεσε ότι «οι πολιτικοί της Ευρωζώνης δεν είναι υποχρεωμένοι να σώσουν πάλι την Ελλάδα, καθώς η σημασία της χώρας για το μπλοκ των χωρών που μοιράζονται το κοινό νόμισμα δεν είναι πλέον συστημική».
Παραμονή της Πρωτοχρονιάς η γερμανική οικονομική εφημερίδα Borsen Zeitung δημοσίευσε συνέντευξη του βέλγου επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ με την οποία το κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της αγοράς ομολόγων από την Ευρωτράπεζα.
«Η ΕΚΤ είναι αναγκασμένη να δράσει γιατί υπάρχει ο κίνδυνος διαιώνισης μίας κατάστασης στην ευρωπαϊκή οικονομία με πολύ χαμηλή ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πράετ περιπλέκοντας κάπως τις γραμμές αντιπαράθεσης μεταξύ Φραγκφούρτης και Βερολίνου. Διότι ο πατέρας του Πράετ είναι μεν Βέλγος, αλλά η μητέρα του είναι Γερμανίδα –ο ίδιος γεννήθηκε μάλιστα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το 1949.