Στην πορεία διαπραγμάτευσης με την τρόικα και στους στόχους του προϋπολογισμού για το 2015 αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Αιτιολογώντας την απουσία του από τις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής όπου έχει εισαχθεί προς επεξεργασία το κορυφαίο νομοθέτημα της κυβέρνησης, όπως είναι το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, είπε ότι «δεν μπορούσα να παραβρεθώ διότι όπως γνωρίζετε λείπαμε», ενώ σημείωσε ότι «η διαπραγμάτευση πράγματι είναι σκληρή».

«Κάνουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση και το γεγονός ότι καθίσαμε μέχρι τις 4.30 το πρωί στο Παρίσι και πιέσαμε είναι ενδεικτικό και κάτι σημαίνει», είπε στην Βουλή κληθείς να ενημερώσει τους βουλευτές για την πορεία της. Συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών αν θα ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις και εκείνος του απάντησε ότι «σε μια διαπραγμάτευση όταν είναι στη μέση δεν μπορείς να πεις εσύ τι γίνεται και να φανερώσεις την στρατηγική σου». «Δεν μπορώ εγώ στην μέση της διαπραγμάτευσης να πω αυτό νομίζω, έτσι κι αλλιώς», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου εκτίμησε παρά το δυσμενές πλαίσιο ότι «ότι η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα». Όπως τόνισε «δουλεύουμε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας για να αποφύγουμε αυτή την αβεβαιότητα». Και σημείωσε πως «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από θέματα και επιδιώκουμε να επιλύσουμε και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες». «Η θέση μας είναι με πλήρη και τεκμηριωμένα επιχειρήματα να συνεχίσουμετη διαπραγμάτευση με στόχο να κλείσει και η τελευταία αξιολόγηση», πρόσθεσε εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι «θα επιτύχουμε καιθα χαράξει μία νέα περίοδος με περισσότερη προοπτική για όλους και λιγότερα βάρη». «Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος», συμπλήρωσε.

Αναφερθείς στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι «ζούμε δύσκολες στιγμές», αλλά, όπως σημείωσε, «αφήνουμε σταδιακά πίσω μας τα δύσκολα χρόνια». «Δεν εννοώ ότι δεν θα έχουμε δυσκολίες αλλά δεν θα χειροτερεύουν τα πράγματα», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι «ανοίγει ο δρόμος για μια βιώσιμη οικονομία». «Περάσαμε τα χρόνια της απαισιοδοξίας και της κατάθλιψης. Τώρα είναι καιρός να βλέπουμε τα πράγματα πιο σωστά και πιο λογικά», είπε, προειδοποιώντας όμως ότι «δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση και καμιά επανάπαυση».

«Άκουσα την κριτική για τις κοινωνικές παροχές», είπε, διευκρινίζοντας ότι «αυτό κάποτε θα αλλάξει, αλλά πρέπει πρώτα η οικονομία να σταθεί στα πόδια της», ενώ αναφέρθηκε στις «θεμελιώδεις παραμέτρους» του προϋπολογισμού για το 2015 λέγοντας ότι η χώρα πλησιάζει με ταχύ βήμα την δημοσιονομική της αυτάρκεια και παύει να μεταβιβάζει δημοσιονομικά βάρη στις επόμενες γενιές. Επίσης, σημείωσε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η μείωση των φορολογικώνσυντελεστών αλλά, όπως εξήγησε, «αυτό θα γίνει σταδιακά» και εξέφρασε την ελπίδα οι τράπεζες «να επιστρέψουν στον πρωταρχικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας». Δεσμεύθηκε δε ότι «θα συνεχίσουμε την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και έτσι θα έρθει χρήμα στην αγορά», ενώ δήλωσε ότι «θα πιάσουμε το στόχο των 9,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις μέχρι τέλους του 2016». Αναφέρθηκε εξάλλου

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή: «Υπέρ» τάχθηκαν ΝΔ, ΠαΣοΚ, ενώ «κατά» ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., Χ.Α., ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές και οι λοιποί ανεξάρτητοι

Το αδιάφορο ΔΝΤ

Το ασφυκτικό κλίμα που επικράτησε στην διαπραγμάτευση του Παρισιού ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της τρόικας, μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης σε «πηγαδάκι» με βουλευτές της ΝΔ στην Βουλή.

Στην συζήτηση που είχε μαζί τους φέρεται να τους είπε ότι το πιο σκληρό και αδιάλλακτο ήταν το ΔΝΤ, ενώ για την στάση που τήρησε η πλευρά των δανειστών σημείωσε, σύμφωνα με κάποιες πηγές, ότι δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω, αδιαφορώντας ποιος είναι στην εξουσία.

Φέρεται επίσης να είπε ότι μπορεί ως χώρα να έχουμε ολοκληρώσει το 99% των δεσμεύσεών μας, όμως εκείνοι θέλουν και το 1%. Βουλευτές που παρίσταντο στο «πηγαδάκι» με τον κ. Χαρδούβελη του αποδίδουν την φράση, αναφορικά με την στάση των εκπροσώπων της τρόικα, ότι «λειτουργούν σα να μην τους ενδιαφέρει πώς είναι και πώς θα είναι το πολιτικό σύστημα στην χώρα», ενώ δηλώνουν ότι ουδεμία αναφορά έγινε από πλευράς του περί εκλογών, όπως φερόταν να έχει πει και συγκεκριμένα ότι δεν ενδιαφέρει τους δανειστές εάν θα έχουμε εκλογές τον Μάρτιο.

Μάλιστα λίγη ώρα αργότερα το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «ο κ. Χαρδούβελης δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών». «Σε ό,τι αφορά τη στάση των δανειστών ανέφερε απλώς ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα», προστίθεται στην ανακοίνωση.