Έχοντας κατακτήσει μέσα στον τελευταίο ένα χρόνο σημαντικές διακρίσεις, ούσα μια νέα επιχείρηση, όπως αυτή της καλύτερης συσκευασίας στα European Design Awards και τέσσερα βραβεία γεύσης στα Great Taste Awards, η κυρία Αφροδίτη Φλώρου, συνιδρύτρια της Anassa Organics μαζί με την κυρία Γιάννα Ματθαίου, μίλησε για το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας στη διάρκεια της παρουσίασης του νέου κύκλου για το 2015. «Το σημαντικότερο βραβείο από όσα έχουμε κατακτήσει είναι αυτό της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας 2014, όχι μόνο γιατί μας έδωσε ένα μεγάλο ποσό για να ξεκινήσουμε, αλλά συγχρόνως είναι καθημερινά δίπλα μας με αξιόλογους συμβούλους που βοηθούν σε ό,τι χρειαστούμε».

Η Anassa Organics επιλέγει σχολαστικά κορυφαία προϊόντα της ελληνικής γης από καλλιεργητές που χρησιμοποιούν παραδοσιακές τεχνικές και δημιουργεί ξεχωριστά μείγματα αρωματικών φυτών για αφεψήματα. «Βάλαμε τα ροφήματά μας στη συσκευασία που τους αξίζει, φροντίσαμε τον ιδιαίτερο τρόπο σερβιρίσματος και σήμερα ετοιμάζουμε το δικό μας συσκευαστήριο» είπε.
«Έχουμε ξεκινήσει να πουλάμε στο εξωτερικό, έκπληξη όμως για εμάς ήταν η αποδοχή της ελληνικής αγοράς γιατί οι Έλληνες είμαστε απαιτητικοί με τα βότανα, τα ξέρουμε από τα παιδικά μας χρόνια» συμπλήρωσε, καταλήγοντας πως στόχος της εταιρείας είναι να βρουν τα ελληνικά βότανα τα θέση που τους αξίζει στη διεθνή αγορά.
Συμμετοχές ως τις 4 Μαρτίου 2015
Με γνώμονα ότι η επιχειρηματικότητα είναι το κλειδί για την ευημερία της Ελλάδας, το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας ιδρύθηκε το 2012, εν μέσω της οικονομικής ύφεσης, με στόχο την τόνωση του επιχειρηματικού πνεύματος.
Ο θεσμός, τον οποίο διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί ο Όμιλος Libra Group για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, βραβεύει κάθε χρόνο έναν έως και πέντε νικητές, παρέχοντάς τους όλους τους απαιτούμενους πόρους, με τη μορφή άτοκου δανείου, αλλά και ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης, προκειμένου να υλοποιήσουν νέες και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Οι νικητές του 2015 θα μοιραστούν το συνολικό ποσό χρηματοδότησης ύψους περίπου 700.000 ευρώ, το οποίο παρέχεται από τον Όμιλο Libra Group και τους εταίρους του Βραβείου.
Όταν δύο χρόνια πριν ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Φυσικής του Τμήματος Ραδιολογίας – Ακτινολογίας του ΤΕΙ Αθηνών κ. Ευάγγελος Παππάς, μαζί με τους συνεργάτες του, είχαν μια σημαντική επιστημονική ιδέα προς δημοσίευση, σκέφτηκαν πόσο πιο χρήσιμο θα ήταν αυτή να μετασχηματιστεί σε επιχείρηση. «Πώς θα το κάναμε όμως αυτό; Κανείς μας δεν ήταν επιχειρηματίας. Ξέραμε ότι έχουμε μια σίγουρη επιστημονική λύση, επιχειρηματικά όμως δεν ήμασταν καθόλου σίγουροι» ανέφερε στη διάρκεια της παρουσίασης.
Καινοτομία και θέσεις εργασίας στην Ελλάδα
Τότε ήρθε το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, χάρη στο οποίο μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία της RTsafe, η περίπτωση της οποίας δεν είναι μοναδική, καθώς το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας δεν απευθύνεται μόνο σε έμπειρους επιχειρηματίες. Εξίσου αφορά νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, τα επιχειρηματικά σχέδια των οποίων επιδεικνύουν βιωσιμότητα, χρηματοοικονομική σύνεση και ρεαλισμό, καινοτομία, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα.
Αντικείμενο της RTsafe είναι η παραγωγή και προώθηση ενός προϊόντος που βοηθά στην εξατομικευμένη ακτινοθεραπεία για κάθε ασθενή με καρκίνο του εγκεφάλου ώστε αυτή να γίνει στοχευμένα και με ασφάλεια. Όπως εξήγησε ο κ. Παππάς, «στην ακτινοθεραπεία θέλουμε να μη χτυπήσουμε υγιείς ιστούς, όμως δεν είναι σίγουρο πως ό,τι σχεδιάσει ο ιατρός και η ομάδα του θα γίνουν πράξη. Εμείς ετοιμάζουμε για κάθε ασθενή ένα ακριβές αντίγραφο του κεφαλιού, το οποίο έχει τις ιδιότητες αλληλεπίδρασης με την ακτινοβολία όπως ο ζωντανός άνθρωπος». Έτσι, ο γιατρός και η ομάδα του προτού εφαρμόσουν τη θεραπεία, μπορεί να την αναπτύξει στο ακριβές ομοίωμα, ώστε να εντοπιστούν τυχόν μικρά λάθη, για να μπορούν να εφαρμόσουν σε ποσοστό 99% ότι η θεραπεία θα γίνει όπως την έχουν σχεδιάσει.
«Στις αρχές της επόμενης χρονιάς η εταιρεία μας θα δώσει δύο υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης επάνω στο αντικείμενο της RTsafe με στόχο να εξελιχθούμε σε κέντρο επιστημονικής αριστείας» συμπλήρωσε ο κ. Παππάς.
Δημιουργικότητα και μόχθος, κινητήριος δύναμη της αλλαγής
«Έπειτα από δύο επιτυχημένες διοργανώσεις, εκατοντάδες επιχειρηματικά πλάνα και οκτώ νικητές, το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας έχει πια ωριμάσει, διατηρώντας ωστόσο απαρέγκλιτα τον αρχικό στόχο του, αυτόν της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και την υποστήριξη αυτών που έχουν όραμα και θέληση να δημιουργήσουν υγιείς επιχειρήσεις. Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά που ξεκινά ο τρίτος κύκλος και προσβλέπουμε να βραβεύσουμε αρετές, όπως η δημιουργικότητα και ο μόχθος, οι οποίες αποτελούν την κινητήριο δύναμη για αλλαγή στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. JimmyΑθανασόπουλος, διευθυντής του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας.
Μια από τις βραβευθείσες προτάσεις της πρώτης χρονιάς που έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις είναι το «ζωντανό μουσείο» της Κέρκυρας, το Casa Parlante. Ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα, που αναβίωσε χάρη στο όνειρο της κυρίας Δώρας Ευθυμίου, το οποίο όπως είπε η ίδια «δεν θα γινόταν πραγματικότητα χωρίς τη συμβολή του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας».
Η αρχή υπήρξε πολύ δύσκολη, με πολλή δουλειά πέρα από τα όρια και μια τουριστική σεζόν σχεδόν χαμένη καθώς οι απαραίτητες εργασίες δεν επέτρεψαν τη συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες. «Παρόλα αυτά, έχουμε καταφέρει μόνοι μας να κατακτήσουμε την πρώτη θέση ανάμεσα στα αξιοθέατα της πόλης της Κέρκυρας, ενώ είμαστε και μέσα στην πεντάδα με τα καλύτερα αξιοθέατα όλου του νησιού. Εφέτος πια έρχονται οι τουριστικοί πράκτορες σε επαφή μαζί μας και αυτό μας έχει προκαλέσει έκπληξη» τόνισε.
«Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας πίστεψε σε εμάς και μας τίμησε με το βραβείο. Στην πορεία είδαμε ότι η γραφειοκρατία για τη δημιουργία ενός τόσο καινοτόμου πρότζεκτ, που συνδυάζει την ιστορική έρευνα με ρομποτική τεχνολογία, είναι αδιανόητη. Χάρη στους μέντορες που είχαμε πλάι μας πιστέψαμε και εμείς και πήραμε δύναμη να συνεχίσουμε» είπε η κυρία Ευθυμίου. Αντίστοιχα και οι οκτώ νικητές του Βραβείου βρίσκονται σε πλήρη δραστηριότητα και ακολουθούν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, έχοντα ήδη δημιουργήσει περισσότερες από 500 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Οι αιτήσεις συμμετοχής στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας2015γίνονται πλέον δεκτές μέσω της ιστοσελίδας www.hellenicaward.com. Οι φιναλίστ θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου, ενώ στο τέλος του μήνα θα γίνουν οι βραβεύσεις των νικητών. Τα δύο πρώτα χρόνια του διαγωνισμού υποβλήθηκαν συνολικά 800 επιχειρηματικά σχέδια, ενώ περισσότερα από 2.000 άτομα ενεγράφησαν στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας.