Αφίχθη στην Κίνα η πρώτη παρτίδα του ενέσιμου αντιβιοτικού φαρμακευτικού ιδιοσυσκευάσματος βανκομυκίνης της Lilly που παρασκευάζονται στην Ελλάδα στο εργοστάσιο Γ’ της ελληνικής ΒΙΑΝΕΞ.

Αυτή η προώθηση στην Κίνα ενέσιμων αντιβιοτικών φαρμακευτικών ιδιοσυσκευασμάτων που παρασκευάζονται στη χώρα μας και αναμένεται να φτάσουν τα 10.000.000 φιαλίδια ετησίως μέχρι το 2019, σηματοδοτεί την αρχή της νέας εποχής για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Η τριμερής συμφωνία που υπεγράφη πριν από 16 μήνες προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα εξαχθούν στην Κίνα 2.000.000 φιαλίδια του ενέσιμου αντιβιοτικού βανκομυκίνης της Lilly, 6.000.000 το 2015 και 6.300.000 φιαλίδια το 2016.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί την αρχή, διότι ήδη στον προγραμματισμό της εταιρείας περιλαμβάνεται η παραγωγή και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα με σκοπό την εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες.

Τις παραπάνω ανακοινώσεις έκαναν ο πρόεδρος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, κ. Διονύσης Φιλιώτης, ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, κ. Σπύρος Φιλιώτης, ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος της Lilly Europe, Asustralia and Canada, κ. Andrew Hotchkiss, ο αντιπρόεδρος της Lilly Finance, Strategy and Business Development China, κ. Richard Johnathan Parsons και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη δρ Ευγένιος Καλπύρης.

Οι ανακοινώσεις έγιναν σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης, κ.ά.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Βορίδης είπε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία –ελληνικές ή πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα– ενώ υπέστη μία γρήγορη και συχνά βίαιη προσαρμογή, με μέτρα τα οποία στόχευαν να φέρουν πολύ γρήγορα αποτελέσματα, παρά ταύτα αντεπεξήλθε σε αυτή την πρόκληση. Πρόσθεσε ότι με την εφαρμογή των πλαφόν και άλλων μέτρων η φαρμακευτική δαπάνη εξορθολογίζεται.

Στην επισήμανση του κ. Δ. Φιλιώτη ότι τα φάρμακα πρέπει να παίρνουν τις νόμιμες τιμές και να κυκλοφορούν άμεσα, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «ουσιαστικά δεν υπάρχουν πλέον εκκρεμείς αιτήσεις γιατί με το τελευταίο δελτίο έχει τακτοποιηθεί το ζήτημα αυτό».

Στο ζήτημα της τιμολόγησης των φαρμάκων ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε μία συζήτηση «για να δούμε ενδεχομένως νέες ισορροπίες και παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουμε στη νομοθεσία για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Θέλω να ακούσω σκέψεις και ιδέες για το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, ενώ δηλώνω κατηγορηματικά στο σημείο αυτό ότι όλες οι απόψεις και οι προτάσεις θα πρέπει να αναγνωρίζουν την ανάγκη διατηρήσεως του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης στους στόχους που τίθενται από τον προϋπολογισμό. Όμως για εξορθολογισμό, βελτίωση, απλοποίηση, φυσικά».

Στη συνέχεια ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στην πολιτική στο φάρμακο και στις κλινικές μελέτες, όπου νευραλγικό ρόλο καλείται να διαδραματίσει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. «Να γίνει ανταγωνιστικότερη, πιο ελκυστική και εξωστρεφής σε ένα διεθνές περιβάλλον, ενώ θα υπάρξει η δυνατότητα και για την εισροή ξένων κεφαλαίων από εταιρείες που θα θελήσουν να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα κλινικές μελέτες» είπε. Μάλιστα ανέφερε ότι εντός των ημερών θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα των κλινικών μελετών.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μηταράκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι μεγάλες βιομηχανίες επιλέγουν καταξιωμένες ελληνικές εταιρείες για την παρασκευή φαρμάκων στην Ελλάδα τα οποία εξάγονται σε διεθνείς αγορές και ανακοίνωσε μάλιστα ότι την προσεχή εβδομάδα θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Μίχαλος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες, τη γεωγραφική θέση, τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό για τη μετατροπή της σε επιχειρησιακό κόμβο.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Δημήτρης Λιντζέρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δοθεί η πρόταση του ΕΟΦ για την τιμολόγηση φαρμάκων για τα οποία έχει γίνει αίτηση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.