Η αύξηση των ανισοτήτων στα εισοδήματα και στον πλούτο ανησυχεί «πολύ», την πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γιέλεν, που σε λεπτομερή ομιλία της γι’ αυτό το πολιτικά φορτισμένο θέμα. τόνισε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να αναρωτηθούν αν αυτό είναι συμβατό με τις αξίες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η ισότητα των ευκαιριών.

Η Γέλεν δεν έκανε σχόλιο για την αστάθεια ή τη νομισματική πολιτική, καθώς οι παγκόσμιες χρηματαγορές ηρεμούν τώρα έπειτα από λίγες ημέρες κατά τις οποίες επικράτησε φρενίτιδα στις πωλήσεις.

Αντ’ αυτού επικέντρωσε στο χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς που το μόνο που κάνει είναι να μεγαλώνει τις τελευταίες δεκαετίες και, όπως είπε, βάθυνε περισσότερο στη διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ.

«Η έκταση και η συνεχιζόμενη αύξηση των ανισοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες με ανησυχούν πολύ», δήλωσε η Γέλεν σε διάσκεψη για την ανισότητα που πραγματοποιείται στο παράρτημα της κεντρικής τράπεζας στη Βοστώνη.

«Δεν είναι μυστικό ότι οι λίγες τελευταίες δεκαετίες διεύρυνσης της ανισότητας μπορεί να συνοψισθούν σε σημαντικά κέρδη για τα εισοδήματα και τις περιουσίες που βρίσκονται στην κορυφή και σε στάσιμο βιοτικό επίπεδο για την πλειονότητα», τόνισε η Γέλεν.

«Πιστεύω πως αρμόζει να θέσουμε το ερώτημα αν η τάση αυτή είναι συμβατή με τις αξίες που είναι ριζωμένες στην ιστορία του έθνους μας, μεταξύ των οποίων η υψηλή αξία που οι Αμερικανοί αποδίδουν παραδοσιακά στην ισότητα των ευκαιριών» πρόσθεσε.

Στην ομιλία της περιλαμβάνονταν πολλά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από την Fed και άλλες πηγές.