Από τις 11.30 το πρωί έως λίγο πριν τις 15:00 ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας βρισκόταν σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας. Επί τάπητος στη συνάντηση τέθηκε η διετής ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Το σχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια που έχει καταρχήν εγκριθεί από την τρόικα αφορά σε περίπου 110.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα μπορούν μέσα στην επόμενη διετία να ρυθμίσουν οφειλές προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έως και για 10 έτη.

Στις 15.00 τη σκυτάλη των συναντήσεων με την τριμερή λαμβάνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα εξεταστεί το ζήτημα των 6.500 απολύσεων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, που απομένουν για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 απολύσεων.

Την Πέμπτη ακολουθεί νέο ραντεβού της τρόικας με τον Γκίκα Χαρδούβελη αλλά και με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση.

Η συνάντηση της Τρίτης Χαρδούβελη – τρόικας

Στο χθεσινό πρώτο ραντεβού της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, στο τραπέζι τέθηκε η έξοδος από το μνημόνιο.

Οπως ανέφερε κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου, «συζητήθηκαν και θέματα στρατηγική σημασίας όπως η επόμενη μέρα, το πως θα στηθεί η έξοδος από το μνημόνιο». Δεν διευκρίνισε ωστόσο αν κάποιο από τα μέλη της τρόικας πρότεινε νέα χρηματοδότηση, κάτι που απορρίπτει παγίως η ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα τέθηκε σε κλειστή συνάντηση, «μάζωξη ολίγων», του κ. Χαρδούβελη με την τρόικα παρουσία του αναπληρωτή υπουργού κ. Χρήστο Σταϊκούρα και του συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Σταύρου Παπασταύρου.
«Το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό φάνηκαν ανοιχτοί σε πολλά θέματα» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά το ραντεβού με την τρόικα το οποίο διήρκεσε 7 ώρες.

Το ίδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στάθηκε το βράδυ της Τρίτης στα εξής σημεία:
-Ισχύουν οι φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ο ίδιος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τις διαρροές («τα διαβάζουν οι τροϊκανοί και λένε έχετε ξεσαλώσει»…) και τόνισε: «Οι φοροελαφρύνσεις είναι στρατηγικός στόχος για την κυβέρνηση. Οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν, το ερώτημα είναι πότε και μεποιοτρόπο».
-Δεν συζητήσαμε για τις δόσεις για τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία
-Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα. «Στο προσχέδιο του Προύπολογισμού θα υπάρχει γραπτή αναφορά για το πως θα πετύχουμε το στόχο».
-Δεν μας ανησυχούν οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου. Οταν είναι ρηχές οι αγορές (μικρός τζίρος) εύκολα οι τιμές ανεβαίνουν. Ενα fund ήθελε να μειώσει τη θέση του στην Ελλάδα. Ο στόχος είναι να φέρουμε κι άλλους αγοραστές του ελληνικού χρέους
-Βλέπουμε υπέρβαση του στόχου για το 2014.
-Εχουμε καλύψει το 65% των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου.
-Πρέπει με το κλείσιμο της αξιολόγησης να έχουμε συμφωνήσει και την επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο.
-Αν βγούμε από το μνημόνιο εννοείται ότι ο έλεγχος της τρόικας δεν θα είναι ακριβώς ο ίδιος.