Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους παρουσίασαν στον Γεργκ Ασμουσεν υφυπουργό Εργασίας της κυβέρνησης Μέρκελ και πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ στο Βερολίνο, ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του κόμματος Γιάννης Δραγασάκης και ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση οι δύο οικονομολόγοι έθεσαν στον κ. Ασμουσεν και το ζήτημα της ονομαστικής απομείωσης του χρέους (κουρέματος) και το ζήτημα της επιμήκυνσης και της μείωσης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, το ραντεβού ζητήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και αποσκοπεί στην παράθεση των προτάσεων και θέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαχείριση του χρέους σε ευρωπαίους αξιωματούχους.

Επιβεβαιώνει ο Δραγασάκης

Επιβεβαίωσε ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης τη συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γεργκ Άσμουσεν, πρώην εκτελεστικό σύμβουλο της ΕΚΤ και νυν υφυπουργό Εργασίας της κυβέρνησης Μέρκελ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook διευκρίνισε πάντως πως επρόκειτο για άτυπη και όχι επίσημη συνάντηση.

«Άτυπες συναντήσεις γίνονται με κάθε ευκαιρία και σε κάθε πρόσφορο επίπεδο. Με την έννοια αυτή υπήρξε γεύμα με γερμανούς οικονομολόγους με τη παρουσία και του κ. Άσμουσεν», ανέφερε ο βουλευτής.

Εκλογές το αργότερο τον Απρίλιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το αργότερο τον Μάρτιο – Απρίλιο θα προκληθούν εκλογές – εξαιτίας και της στάσης του στην προεδρική εκλογή – και γι’ αυτόν τον λόγο επιδιώκει η υποδοχή που θα γίνει σε μία μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρώπη να μη γίνει σε αχαρτογράφητα νερά.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει ως κυβέρνηση τη διαχείριση του χρέους με τον εξής τρόπο:

  • Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.
  • «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
  • Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.