Η πέμπτη και τελευταία αναθεώρηση του Μνημονίου, η οποία αρχίζει και επισήμως την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα, θα αποτελέσει το κρας τεστ της κυβέρνησης με την τρόικα στην προσπάθεια για την αλλαγή σελίδας.
Από αυτή την αξιολόγηση και από το πως θα κυλήσουν τα πράγματα πριν και μετά τις κρίσιμες ημερομηνίες των Eurogroup και των stress tests των τραπεζών ως τα Χριστούγεννα θα κριθεί όχι μόνο η δόση των 8 δισ. ευρώ περίπου από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αλλά και η πιθανότητα να λάβει σάρκα και οστά το κυβερνητικό σχέδιο απομάκρυνσης της τρόικας την Πρωτοχρονιά του 2015. Τα βασικά ορόσημα είναι τα εξής:
  • Τέλος Σεπτεμβρίου. Οι επικεφαλής της τρόικας συναντούν τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη στην Αθήνα και αρχίζει επισήμως η αξιολόγηση μετά την προπαρασκευαστική συνάντηση του Παρισιού. Στην ατζέντα των 500 και πλέον εκκρεμών δράσεων περιλαμβάνονται «καυτά θέματα» όπως οι 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο ως το τέλος του 2014, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο με αυξομειώσεις μισθών, η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, οι αναλογιστικές μελέτες και η πίεση της τρόικας για νέο Ασφαλιστικό και βέβαια τα δημοσιονομικά εν όψει του προϋπολογισμού του 2015.
  • 6 Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση καταθέτει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι αποφάσεις για το ποσοστό μείωσης της Εκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης από το 2015 και όσα ακόμη θέματα έχουν συμφωνηθεί ή αποφασιστεί μονομερώς (πετρέλαιο θέρμανσης, ΦΠΑ εστίασης κ.λπ.).
  • 13 Οκτωβρίου. Συνεδρίαση Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Αναμένεται αποτίμηση της πορείας των επαφών με την τρόικα αλλά όχι αποφάσεις.
  • 26 Οκτωβρίου. Η πιθανότερη ημερομηνία δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής (stress tests) των 127 ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αν οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών καλυφθούν από την αγορά και παραμείνει ανέπαφο το «μαξιλάρι» των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τότε λύνονται τα χέρια της κυβέρνησης καθώς όλα δείχνουν ότι κάμπτονται οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό (ή μεγάλο μέρος) για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό από τον Ιούλιο του 2015 και μετά σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες (αγορές, repos).
  • 1 Νοεμβρίου. Ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της Κομισιόν από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το νέο χαρτοφυλάκιο Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων αναλαμβάνει ο Σοσιαλιστής πρώην υπουργός Oικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.
  • 6 Νοεμβρίου. Συνεδρίαση Eurogroup στις Βρυξέλλες. Στόχος τρόικας και κυβέρνησης είναι να έχει τελειώσει η αξιολόγηση και να υπάρξει πολιτική έγκριση της δόσης. Μια δεύτερη ευκαιρία ίσως παρουσιαστεί στο ανεπιβεβαίωτο ακόμη Eurogroup στις 21 Νοεμβρίου που θα αφορά την ανάπτυξη.
  • 8 Δεκεμβρίου. Συνεδρίαση Eurogroup στις Βρυξέλλες. Δύο εκδοχές. Αν δεν έχει τελειώσει ο έλεγχος της τρόικας κρίνονται οι εκκρεμότητες που μένουν. Αν έχει ολοκληρωθεί με έγκριση των 8 δισ. από ΕΕ και ΔΝΤ συζητείται η νέα μορφή της ευρωπαϊκής εποπτείας από την Πρωτοχρονιά του 2015 και το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων βάσει ελληνικού σχεδίου με αντάλλαγμα αποφάσεις «σε δόσεις» για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

HeliosPlus