Δράσεις για startups, προϋπολογισμού ύψους 15 εκατ. ευρώ αναλαμβάνει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), η οποία μέσα από το πρόγραμμα NBG Business Seeds και σε συνεργασία με την Endeavor Greece προχωρεί στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Μάλιστα, η ΕΤΕ προχώρησε σε συμφωνία με την Endeavor Greece, με στόχο την καθοδήγηση των επιχειρηματιών σε στρατηγικά θέματα για την χρηματοδότηση δραστηριοτήτων τους και την παροχή χρηματοδότησης σε επιχειρηματίες του δικτύου της διεθνούς οργάνωσης για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.
Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ θα παράσχει μέσω δανείου αρχικό κεφάλαιο και προνομιακούς όρους χρηματοδότησης με περίοδο χάριτος για τα πρώτα βήματα των επιχειρήσεων που θα επιλεγούν. Παράλληλα, θα προσφέρει mentoring, ενώ θα παρέχει και δυνατότητα χρηματοδότησης μέσα από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.
Η ΕΤΕ θα προχωρήσει σε διαφορετικές μορφές χρηματοδότησης για τα startups, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για την δημιουργία τους, τα πρώτα τους βήματα, την ωρίμανση και την εξωστρέφειά τους, όπως τα δάνεια ειδικού σκοπού (angel financing), τα δάνεια σε νεοφυείς επιχειρήσεις και τα δάνεια σε πιο ώριμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα δάνεια ειδικού σκοπού σε νεοφυείς επιχειρήσεις θα τυγχάνουν ευνοϊκής τιμολόγησης, με περίοδο χάρητος για αποπληρωμή κεφαλαίου, παρατήρησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Πέτρος Χριστοδούλου.
Όπως τόνισε, η τράπεζα έχει δεσμεύσει πόρους έως και 900 εκατ. ευρώ για private equity και venture capital στην Ευρώπη σε διάφορους τομείς της οικονομίας και εστιάζει στις Επικοινωνίες, την Αγροτική Οικονομία, την Ενέργεια, τα Digital Media και το ηλεκτρονικό εμπόριο και τον Τουρισμό.
Η προεπιλογή των υποψήφιων εταιρειών θα γίνεται μέσω του διαγωνισμού i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία και μέσα από τη συνεργασία της ΕΤΕ με την Εndeavor Greece. χωρίς όμως να αποκλείονται υποψήφια startups από θερμοκοιτίδες, συνεργατικούς χώρους και συνεργαζόμενους διαγωνισμούς πανεπιστημίων.
«Στις επόμενες εβδομάδες με την ολοκλήρωση των τυπικών στοιχείων του πλαισίου χρηματοδότησης, θα προχωρήσουμε στη σύσταση ειδικής επενδυτικής επιτροπής η οποία θα κάνει την αξιολόγηση και την τελική επιλογή» είπε ο κ. Χριστοδούλου.
Ήδη, στο πλαίσιο του διαγωνισμού διαγωνισμού i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία , έχουν ήδη αναδειχθεί 14 τουλάχιστον ομάδες οι οποίες σήμερα εξελίσσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τόνισε.
Μέσω της συνεργασίας που σήμερα ξεκινά, προσβλέπουμε στη συμβολή της Εθνικής Τράπεζας και των στελεχών της σε δύο άξονες, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece, κ. Χάρης Μακρυνιώτης. «Ο πρώτος είναι η καθοδήγηση των επιχειρηματιών σε στρατηγικά θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση της εγχώριας και κυρίως διεθνούς δράσης τους, μέσω των πολύ έμπειρων στελεχών που διαθέτει» τόνισε.
«Ο δεύτερος και σημαντικότερος είναι η παροχή χρηματοδότησης σε επιχειρηματίες του δικτύου μας. Πρόκειται για υγιείς εταιρείες που είναι σε φάση σημαντικής ανάπτυξης, με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας, οι οποίες αναζητούν τα εφόδια για να μεγαλώσουν, να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και να επεκταθούν στην Ελλάδα και τις ξένες αγορές. Προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική αγορά και αποτελούν αξιόλογες επενδυτικές επιλογές» πρόσθεσε.
Μόνο με συνένωση δυνάμεων μπορούμε να βοηθήσουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα, είπε ο κ. Μακρυνιώτης, χαρακτηρίζοντας την συνεργασία με την ΕΤΕ ως το σημαντικότερο βήμα του φορέα για την στήριξη των επιχειρηματιών του δικτύου του. Σύμφωνα με τον κ. Μακρυνιώτη, ένα ελάχιστο ποσοστό των υφιστάμενων ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να στηρίξει ουσιαστικά την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στο μεταξύ, όπως σχολίασε η αντιπρόεδρος της Endeavor Greece, κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι, έχουν αξιολογηθεί στην Ελλάδα από τον φορέα περί τις 200 επιχειρήσεις, εκ των οποίων εντάχθηκαν στην ομπρέλα της διεθνούς οργάνωσης 13 επιχειρηματίες, που εκπροσωπούν οκτώ επιχειρήσεις. Μάλιστα, όπως σημείωσε η κυρία Γκραμπόφσκι, η Endeavor επεκτείνεται πια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία.
Μεγάλος εχθρός η ανεργία
Ο μεγάλος εχθρός μας είναι η ανεργία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος να αντιμετωπιστεί η ανεργία σε σύντομο ή ακαριαίο χρόνο, πέρα από αυτό που μπορεί να αποδώσει σαν λύση η διάχυση επενδύσεων από το μικρό και το μεσαίο επιχειρείν και τις μεγάλες επιχειρήσεις, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς.
Όπως τόνισε, ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος και η υλοποίηση των νέων επενδύσεων προσκρούει σε απαξιωτικής φύσης νοοτροπίες, που επικαλούνται διάφορα πράγματα προκειμένου αυτές να μην προχωρήσουν.
Ο επικεφαλής της ΕΤΕ τόνισε ότι το μέγα πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανεργία και σημείωσε ότι ο άνεργος είναι που έχει την άμεση ανάγκη –και όχι την ανάγκη που προσδιορίζεται από ανθρώπους που χρησιμοποιούν το δυστύχημα της ανεργίας για να επιτύχουν τις δικές τους επωφελείς καταστάσεις. Όπως σχολίασε, τα μεν startups είναι μπροστά μας, οι δε επενδύσεις σε μικρές και μεσαίες εταιρίες αποτελούν αναγκαιότητα.