Ανοίγει το απόγευμα της Δευτέρας τις πύλες της η φετινή έκθεση «Ποσειδώνια» στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo, δίπλα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας και θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου. Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον πρωθυπουργό κ.Αντώνη Σαμαρά.

Αφιέρωμα Του Βήματος στα Ποσειδώνια 2014

«Η συμμετοχή 1.800 εκθετών από 93 χώρες και περίπου 19.000 επισκεπτών στα Ποσειδώνια 2014 υπογραμμίζει την εξέχουσα σημασία που έχει η έκθεση αυτή για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, καθότι αποτελεί καταλύτη για την οριστικοποίηση νέων επενδύσεων, παρουσίαση νέων προϊόντων και συζήτηση θεσμικών και τεχνολογικών εξελίξεων που επηρεάζουν άμεσα τη βιομηχανία αυτή»επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την έκθεση ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ.Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτηςείπε ότι«τα φετινά Ποσειδώνια συνδυάζονται με ορισμένες θετικές, πολύ θετικές ειδήσεις για τη χώρα γενικότερα. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα, ύστερα από μία μακρά παραμονή της έξω από τις παγκόσμιες αγορές, ξαναπέρασε πρόσφατα το κατώφλι τους. Είναι η πρώτη χρονιά που βλέπουμε τα δημόσια οικονομικά μας να αποκτούν επιτέλους τη μορφή την οποία θέλαμε, να έχουμε δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα και να ξοδεύουμε λιγότερα από όσα εισπράττουμε. Και είναι η χρονιά στην οποία ελπίζουμε βάσιμα ότι ο τουρισμός μας, αν όλα πάνε καλά, θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Είναι η χρονιά στην οποία θέλουμε να βγάζουμε θετικές ειδήσεις». Επεσήμανε επιπλέον ότι στα Ποσειδώνια θα γίνει παρουσίαση της «Διακήρυξης των Αθηνών».

Χωρίς την καθιερωμένη δεξίωση

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του κ. Βαρβιτσιώτη εφέτος δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη δεξίωση του υπουργείου για τα Ποσειδώνια, όπως γινόταν άλλες χρονιές, αν και υπήρχαν χορηγίες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκεπτικό του υπουργού είναι πως δεν θα πρέπει να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ για τέτοιες εκδηλώσεις αλλά αντιθέτως στόχος είναι η εξεύρεση πόρων για την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος. Ο κ. Βαρβιτσιώτης θα απευθύνει χαιρετισμό και θα προλογίσει τον Πρωθυπουργό στα εγκαίνια της έκθεσης και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στα περίπτερα ανάμεσα στα οποία είναι και αυτό του υπουργείου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής των εκθέσεων Ποσειδώνια κ.Θεόδωρος Βώκοςσημείωσε ότι«τα φετινά Ποσειδώνια θα είναι μεγαλύτερα από ποτέ, γεγονός που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε εκθέτες και επισκέπτες να έχουν μια παραγωγική εμπειρία και να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από τη συμμετοχή τους».

Τόνισε επίσης ότι«η σημασία των Ποσειδωνίων για τη χώρα είναι πολλαπλή, καθώς προβάλλουν μια θετική εικόνα της χώρας μας προς το εξωτερικό και παράλληλα συνεισφέρουν περί τα 50 εκατ. ευρώ στην τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία της χώρας. Τα Ποσειδώνια προσελκύουν τουρισμό υψηλής απόδοσης, καθότι οι εκθέσεις συνεπάγονται αυξημένες δαπάνες για κατασκευή περιπτέρων, μεταφορές και εκτελωνισμούς εκθεμάτων, διαμονή και μετακινήσεις, επαγγελματικές συναντήσεις και γεύματα κτλ.».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές δυναμικό παρόν δίνουν παραδοσιακές ναυπηγικές δυνάμεις της Άπω Ανατολής (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα) «αυτή τη χρονιά, που σημειώνει την μεγαλύτερη από ποτέ συμμετοχή ναυπηγείων στα Ποσειδώνια».

Σημειώνεται ακόμη ότι«ιδιαίτερη σημασία έχει και η πρώτη παρουσίαση στα Ποσειδώνια του συνδέσμου Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού “Ήφαιστος” (ΗEMEXPO)»

Επιπροσθέτως τα Ποσειδώνια θα φιλοξενήσουν φέτος δύο εκθέσεις. Η πρώτη παρουσιάζει την συμβολή των Ελλήνων στις παγκόσμιες ναυπηγήσεις από το 1873 έως το 2013 και η δεύτερη προβάλλει το έργο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά.

Από τον αραβικό κόσμο

Αισθητή θα κάνουν όμως φέτος την παρουσία τους και οι εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τον αραβικό κόσμο καθώς ζήτησαν να αυξηθεί η χωρητικότητα των περιπτέρων τους κατά σχεδόν 200%.

Επίσης περίπτερα θα έχουν και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αερομεταφορές όπως αραβικές, αλλά και η γερμανική αεροπορικλή εταιρεία Lufthansa καθώς ένας σημαντικός πελάτης τους είναι οι ναυτιλιακές εταιρείες των οποίων στελέχη, αλλά και πληρώματα, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρά πέντε ακύρωσαν τη συμμετοχή τους εταιρείες από το Ιράν, κάτι που δείχνει ότι θέλουν να δώσουν«παρών»σε διεθνείς εκθέσεις στον τομέα της Ναυτιλίας και να κερδίσουν κομμάτι από την πίτα.

Επίσης φέτος τα Ποσειδώνια θα υποδεχτούν τρία νέα εθνικά περίπτερα, του Χονγκ Κονγκ, που επιστρέφει δυναμικά έπειτα από απουσία 10 ετών, της Τουρκίας, που επιστρέφει μετά το 2006, και επιπλέον μίας πρωτοεμφανιζόμενης χώρας στη διοργάνωση, της Γεωργίας, η οποία σκοπεύει να προωθήσει τις ναυτιλιακές υπηρεσίες της.

Επίσης αισθητή θα είναι η παρουσία περιπτέρων από εταιρείες που σχετίζονται με τη βιομηχανία πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ειδικότερα θα υπάρχει συμμετοχή μεγάλων εταιρειών πετρελαίου, εταιρειών εξειδικευμένων σε ανεφοδιασμό καυσίμων και προμηθευτών λιπαντικών, όπως είναι η Saudi Aramco (η οποία μάλιστα θα έχει στο περίπτερό της εκπροσώπους από το τμήμα προσωπικού καθώς ενδιαφέρεται να εντάξει στο δυναμικό της Έλληνες με κατάρτιση στο αντικείμενο), η ENOC (κρατική εταιρεία πετρελαίου των ΗΑΕ), η Chevron Marine Products, η Lukoil Marine Lubricants, η Gulf Oil Marine, η JX Nippon Oil και η Energy Europe, η KPI Bridge Oil, η ECO Lubricants, η Baluco SA, όπως επίσης και οι ελληνικές εταιρείες Aegean Marine Petroleum, Avin Oil, Elinoil, ETEKA ΑΕ, Cyclon ΑΕ, SEKA ΑΕ και πολλές άλλες.

Τα Ποσειδώνια 2014 τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, του Δήμου Πειραιώς, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.