Προς την εξωστρέφεια κινούνται και οι διοικήσεις ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων παγκοσμίως και στην Ελλάδα έτσι ώστε να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν από την κρίση και τον ανταγωνισμό. Πρόκειται για τη νέα τάση στο ανθρώπινο δυναμικό και στις επιχειρήσεις, όπως αναφέρθηκε σε συνέδριο του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας, για τον κλάδο.
Ο κ. Allan Freed, σύμβουλος του ομίλου RBL, επεσήμανε τη μεγάλη στροφή που οφείλει να κάνει η διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «το ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να μετασχηματίσει ολόκληρους οργανισμούς μόνο αν πρώτα μετασχηματιστεί το ίδιο, γιατί οι πελάτες είναι εκείνοι που αποφασίζουν σε ποια περίπτωση τα προϊόντα και οι υπηρεσίες έχουν αξία. Οι πελάτες αποφασίζουν αν η εσωτερική κουλτούρα μιας εταιρείας συναντά τις δικές τους εξειδικευμένες ανάγκες και η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού οφείλει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».
Αναφέρεται ότι οι εταιρείες σήμερα αναζητούν νέους πρωτοποριακούς τρόπους λειτουργίας μέσα από καινοτόμες και βιώσιμες εφαρμογές που θα τις οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Η καινοτομία απαιτεί δημιουργικότητα και πρωτοβουλία, ενώ η βιωσιμότητα προϋποθέτει την ανάπτυξη στρατηγικών και επιχειρηματικών προτύπων. Ολα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη στρατηγικής ανθρώπινου δυναμικού και τη δημιουργία της απαιτούμενης κουλτούρας καινοτομίας.
Μια νέα τάση στον κλάδο αποτελεί και η συστηματική στροφή στην επιχειρηματικότητα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας και ταχύτερη ανάπτυξη. Η οργανωτική καινοτομία και το ταλέντο των ανθρώπων ενδυναμώνουν τα αποτελέσματα των εταιρειών μέσα από μια οργανωτική κουλτούρα που εμπνέει. Οι προτεραιότητες των διευθυντικών στελεχών και ηγετών του ευρωπαϊκού δικτύου, όπως αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη έρευνα της εταιρείας συμβούλων Boston Consulting Group και του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου EAPM, μέλος του οποίου είναι ο ΣΔΑΔΕ, παρουσιάστηκαν από τον κ. Βασίλη Αντωνιάδη, εταίρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

HeliosPlus