Στα αναπτυξιακά ανακλαστικά του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ ελπίζει η διεθνής κοινότητα προκειμένου να διατηρήσει την ευρωστία και τη ζωντάνια της η μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη. Τα νέα για την πορεία της κινεζικής οικονομίας το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014 είναι χειρότερα από τα αναμενόμενα.
Το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 1,8% σε τριμηνιαία βάση, γεγονός που υποδηλώνει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο 7,3% σε ετήσια βάση από 7,7% που ήταν το προηγούμενο οικονομικό έτος, που έληξε στις 31 Μαρτίου 2013.
Οι επενδυτές, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και οι οικονομίες της υφηλίου περιμένουν τώρα από το «μίνι πακέτο» μέτρων της κυβέρνησης Λι, το οποίο προβλέπει αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες και φορολογικές ελαφρύνσεις, να αποδώσει. Και ενδομύχως εύχονται ενίσχυση των μέτρων αυτών –το Πεκίνο, ως γνωστόν, έχει περιορίσει τις πολλές αναπτυξιακές «ενέσεις» στην οικονομία φοβούμενο την υπερθέρμανσή της και το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων.

«Η ανάλυση των στοιχείων που διαθέτουμε δείχνουν ότι η επιβραδυντική διαδικασία της οικονομίας έφθασε στο απόγειό της και ότι έπεται επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών»
δήλωσε στο Bloomberg από το Πεκίνο ο Τσεν Ξινγκντόνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas στην Κίνα και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο κινέζος οικονομολόγος δεν αναφέρεται προφανώς στα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Μεγάλη Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, σύμφωνα με την οποία ο ευρύτερος δείκτης νέων πιστώσεων στη χώρα μειώθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση και ο δείκτης προσφοράς χρήματος αυξήθηκε με πρωτοφανώς χαμηλό ρυθμό.
Διότι τα στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας δείχνουν ότι οι κίνδυνοι περαιτέρω επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης πληθαίνουν και ότι απαιτείται αποφασιστικότερη παρέμβαση της κυβέρνησης. Αυτό άλλωστε υποδηλώνει και η πτώση του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο της Σανγκάης κατά 1,4% την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις πιστώσεις και τη ρευστότητα. Σημειωτέον ότι για την κινεζική οικονομία μια πτώση της ανάπτυξης στο 5% ισοδυναμεί με… οικονομική οπισθοδρόμηση.
Chinese statistics


Ενα πρόβλημα βεβαίως με τις εξελίξεις στην Κίνα έχει να κάνει με το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τα ελληνικά μαγειρέματα των αριθμών που έγιναν παγκοσμίως γνωστά και θα μείνουν εις τους αιώνας των αιώνων ως «Greek statistics», οι οικονομικές συνιστώσες και τα στοιχεία εν γένει βάσει των οποίων διαμορφώνονται οι κινεζικοί δείκτες είναι τόσο ασαφή και ομιχλώδη που καθίστανται εκ προοιμίου ανακριβή.
Αν τα «Greek statistics» δηλαδή βασίζονται σε μια δημιουργική λογιστική, τα «Chinese statistics» βασίζονται σε μια δημιουργική συσκότιση. «Οι κινεζικοί δείκτες πάσχουν από την απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία των μετρήσεων και των υπολογισμών της» σημειώνει ο διαχειριστής ομολόγων Μπιλ Γκρος, διευκρινίζοντας πάντως ότι τέτοιου είδους μυστήρια καλύπτουν τα στοιχεία που ανακοινώνουν και άλλες αναδυόμενες αγορές.

«Είναι σαφή και αποδεδειγμένα τα παραφουσκώματα των αριθμών που αφορούν το διεθνές εμπόριο και το ΑΕΠ των κινεζικών επαρχιών»
αναφέρει ο Τσεν της ΒΝΡ. Και ο Αντριου Πολκ της νεοϋορκέζικης εταιρείας ερευνών The Conference Board υπενθυμίζει ότι υπάρχουν και άλλα «εργαλεία» μέτρησης των κινεζικών οικονομικών μεγεθών.
Βάσει αυτών, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 6,1% πέρυσι και χάνει τον στόχο για ανάπτυξη 7,5% που έθεσε στις 2 Απριλίου για το τρέχον οικονομικό έτος η κυβέρνηση του Πεκίνου, υπογραμμίζοντας τις αυξημένες κρατικές δαπάνες για σιδηροδρομικά έργα και για οικιστικά προγράμματα σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολόγησης.
Υποστηρικτές


Οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες πάντως εξακολουθούν να στοιχηματίζουν υπέρ της οικονομικής μεγέθυνσης της Κίνας. Η Hennes & Mauritz ΑΒ, για παράδειγμα, η δεύτερη σε πωλήσεις αλυσίδα λιανικών πωλήσεων στην Ευρώπη, επεκτείνεται ταχέως σε μικρότερες πόλεις της Κίνας, ενώ η Daimler AG ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ως τα τέλη του έτους θα έχει αυξήσει κατά 100 τις συμφωνίες με εγχώριες επιχειρήσεις προκειμένου να δημιουργήσει ένα δίκτυο 400 καταστημάτων πώλησης των Mercedes στη χώρα.
Αν όμως η διεθνής οικονομική κοινότητα στηρίζεται στην Κίνα για να ξεπεράσει την κρίση και να αποκτήσει έναν διατηρήσιμο αναπτυξιακό βηματισμό και το στήριγμα αυτό αποδειχθεί σαθρό, γιατί να μην αποτελεί τη μείζονα απειλή για την επόμενη παγκόσμια κρίση;

Τρέχουν οι πωλήσεις χρυσού
Η ζήτηση χρυσού στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε τουλάχιστον 1.350 τόνους, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού γίνεται πλουσιότερο ενώ παράλληλα αυξάνονται τα ιδιωτικά αποθέματα.
Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, την περασμένη χρονιά η Κίνα ξεπέρασε την Ινδία ως τη μεγαλύτερη αγορά χρυσού στον κόσμο, σημειώνοντας ρεκόρ ζήτησης της τάξεως των 1.132 τόνων. Αυτό αντιπροσωπεύει ετήσια αύξηση άνω του 30% σε σχέση με το 2012. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου η θεαματική αυτή αύξηση της κατανάλωσης του πολύτιμου μετάλλου πυροδοτήθηκε από την απότομη μείωση των τιμών που σημειώθηκε τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Συγκεκριμένα, η πτώση των τιμών στην Κίνα έφθασε το 14%, γεγονός που προκάλεσε αγοραστική φρενίτιδα στη χώρα. Μόνο τον Απρίλιο οι κινέζοι καταναλωτές αγόρασαν 300 τόνους χρυσού, το ένα δέκατο της ετήσιας παραγωγής χρυσού στον κόσμο, αξίας άνω των 100 δισ. γουάν.

«Η έλξη για τον χρυσό έχει βαθιές ρίζες στην Κίνα και όταν αυτό συνδυάζεται με έναν όλο και πιο εύπορο πληθυσμό και μια υποστηρικτική κυβέρνηση υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την αγορά να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Η χώρα βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του παγκόσμιου οικοσυστήματος χρυσού»
επισήμανε ο Αλμπερτ Τσενγκ, διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού για την Απω Ανατολή.
Σημειωτέον ότι η κινεζική κυβέρνηση προχώρησε στην άρση της απαγόρευσης για την εμπορία πολύτιμων μετάλλων, ενώ το 2002 ιδρύθηκε το Χρηματιστήριο Χρυσού της Σανγκάης (SGE). Ωστόσο οι αναλυτές του κλάδου υποστηρίζουν ότι η περαιτέρω απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας θα μπορούσε να μειώσει το ενδιαφέρον για τις επενδύσεις σε χρυσό τα προσεχή έτη.
Στα ύψη τα συναλλαγματικά διαθέσιμα
  • Η διατήρηση της σταθερότητας της κινεζικής οικονομίας αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ για τη διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας. Αυτό καθίσταται προφανές αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα των 1,35 δισ. κατοίκων έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια –τα χρόνια της κρίσης κυρίως –ως το… θησαυροφυλάκιο του πλανήτη. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε τη Μεγάλη Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας έφθασαν σε επίπεδα-ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2014 και πλησιάζουν πλέον τα… 4 τρισ. δολάρια.
  • Χάρη στη σταδιακή διολίσθηση της ισοτιμίας του κινεζικού γουάν έναντι του αμερικανικού δολαρίου –που οφείλεται μεν στη φροντίδα του Πεκίνου να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών προϊόντων, αλλά αποδίδεται τους τελευταίους μήνες και στην επιβράδυνση του αναπτυξιακού ρυθμού της κινεζικής οικονομίας –τα διαθέσιμα της χώρας σε συνάλλαγμα έφθασαν, συγκεκριμένα, στα 3,95 τρισ. δολάρια.
  • Από τα μέσα Φεβρουαρίου η ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου υποχώρησε κατά 2,7% και έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου ενός και πλέον έτους. Οπως σημειώνουν οι «Financial Times», πολλοί αναλυτές πιστεύουν πάντως ότι το γουάν θα ανακάμψει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ