Στα €2,9 δισ. έφτασε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, όπως ανέφερε την ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

-Το Μάιο θα δοθούν 500 εκατ. ευρώ στους ένστολους με εισόδημα κάτω από 1.500 ευρώ και στους πιο αδύναμους με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια (σύνολο 1 εκατ. πολίτες).
-350 εκατ. ευρώ θα είναι το κόστος για τα ασφαλιστικά Ταμεία από την μείωση των εισφορών κατά 3,9%.
-20 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τις υπηρεσίες ενίσχυσης αστέγων.
-1 δισ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών πέραν των συμφωνημένων.
-1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους
Σύμφωνα με πληροφορίες μειώνονται τα πρόστιμα για τη μη υποβολή ΦΠΑ.
-Για όσoυς τηρούνδιπλογραφικά βιβλία από 2.500 ευρώ σε 500 ευρώ
-Για όσoυς τηρούν απλογραφικά βιβλία από 1.000 ευρώ σε 250 ευρώ
Φαίνεται ότι περνάει και η ελληνική πρόταση για την απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας για όσους έχουν ακίνητα πάνω από 20 (ή 25 έτη) στην κατοχή τους.
Παραμένει ο προβληματισμός για τις δικαστικές αποφάσεις.
Έχει προβλεφθείκονδύλι 60 εκατ. ευρώ για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του μισθοδικείου για τους δικαστικούς.
Δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι γιατα αναδρομικά των ένστολων καθώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Τα αναδρομικά των ένστολωνείναι 500 εκατ. ευρώ και κάτι λιγότερο από 500 εκατ.το ετήσιο κόστος της μισθολογικής αναπροσαρμογής.

Αν υπάρξουν αποφάσειςη κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα καλύψει το όποιο κενό.
«Η τρόικα έκανεπίσω σε όλες τις κόκκινες γραμμές»
«Κάνανε πίσω σε όλες τις κόκκινες γραμμές».Με αυτή τη φράση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών περιέγραψε τις τελευταίεςώρες της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.«Ετσι γίνεται πάντα, απλώνουν δέκα θέματα στο τραπέζι, ξέροντας ότι σε κάποια θα υποχωρήσουν»τόνισε.
«Δεν πήραν τίποτα στις γραμμές που είχε θέσει η κυβέρνηση»εξήγησε ο ίδιος μιλώντας κυρίως γιατα εργασιακά και τις απολύσειςστο Δημόσιο.
Για το θέμα της απευλευθέρωσης των ομάδικών απολύσεων, το ίδιο κορυφαίο στέλεχοςανέφερε ότι τοΔιεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO)θα εποφασίει αν προχωράει σωστά η διακδικασία μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και θα εκδώσει assesment (αξιολόγηση).
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει εξάμηνη δοκιμαστική περίοδος για την αξιολόγηση της λειτουργίας της ελληνικής πρότασης και ότι δεν θα υπάρξει νομοθέτηση όπως ζητούσε η τρόικα.
Για τις απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 τo κορυφαίο στέλεχος είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα»παραπέμποντας ωστόσο για λεπτομέρειες στο αρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η δήλωση Στουρνάρα

«Τελειώσαμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Το απόγευμα θα υπάρξει staff level agreement από τους εταίρους. Τα κείμενα διαμορφώνονται και τελειώνουν.

Θα ήθελα, στη φάση αυτή, να ευχαριστήσω πρώτα τον Πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση, αυτούς τους επτά πολύ δύσκολους μήνες – αυτό το review ήταν πολύ δύσκολο, το δυσκολότερο έως τώρα. Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών καταφέραμε να βελτιώσουμε την οικονομία σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά και να πετύχουμε αρκετά θέματα μέσα σε αυτή την έκθεση.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω, όλους τους Υπουργούς, τους συναδέλφους, που σε αυτή τη δύσκολη στιγμή φανήκαμε πολύ ενωμένοι- σε μια πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, όλοι μαζί.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους στενούς μου συναδέλφους, συνεργάτες στο Υπουργείο αυτό, τους Υπουργούς, τον κ. Σταϊκούρα, τον κ. Μαυραγάνη, τους Γενικούς Γραμματείς, την κυρία Παπακωνσταντίνου, τον κ. Θεοχάρη, το Πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Τσακλόγλου, και όλους τους συμβούλους που δούλεψαν μέρα νύχτα για να μπορέσουμε να έχουμε σήμερα το αποτέλεσμα αυτό».

Η δήλωση Βενιζέλου

«ΗΕλλάδα κάνει τατελευταίαβήματα,βαδίζοντας στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.Οι θυσίες καιτα επιτεύγματατου ελληνικού λαού αναγνωρίζονται. Αναγνωρίζονται με καθυστέρηση και με δυσκολίες, οι οποίεςείναι αδικαιολόγητες.
Αυτό δείχνει ότι η διαπραγμάτευση ήταν και είναι πάντα δύσκολη,γιατί πρέπει να πείσουμεπάρα πολλούς διεθνείςπαράγοντες,πολλές κυβερνήσεις,πολλάκοινοβούλια.
Έχω ζήσει αυτέςτιςτελευταίες μέρεςτηςδιαπραγμάτευσηςαπό εδώ,από τιςΒρυξέλλες,και χαίρομαι γιατί έχουμεένα αποτέλεσμα που μας επιτρέπει τώρανα στρέψουμετην προσοχή μας στιςευαίσθητεςκοινωνικές ομάδες,τουςανθρώπουςπου έχουν πραγματική ανάγκηκαι είναι σε απόλυτη φτώχεια. Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να στρέψουμε την προσοχή μας στην πραγματική οικονομία,στην ανάπτυξη,στην απασχόληση,να χτυπήσουμε την ανεργία,που είναι τοσαράκι τηςκοινωνίας μαςκαι ιδίωςτης νέας γενιάςστην καρδιά της. Τομόνο αποφασιστικό χτύπημα είναιη επάνοδοςσε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για επενδύσεις,ένα κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας.
Οελληνικός λαόςείναιαυτόςμαςβοήθησε με τομεγάλοτου επίτευγμα που είναι το πρωτογενέςπλεόνασμα.Αυτό είναι το αποστομωτικό στοιχείο και με αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα τώρα μπορούμε να στηρίξουμε και τους δημοσιονομικούς στόχους του2014και των επόμενων ετώνχωρίς πρόσθετα δημοσιονομικάμέτρα. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.
Χάρηστοπρωτογενέςπλεόνασμαμπορούμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις μέσα από την καταβολήληξιπρόθεσμων οφειλών. Μέσααπό το πρωτογενέςπλεόνασμα μπορούμενα αποκαταστήσουμε αδικίεςκαι να επιστρέψουμε ένα μικρό ποσοστότων θυσιώνσε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.Δεν μπορούμε φυσικά να εφησυχάσουμε,η προσπάθεια είναι συνεχής,αλλά μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Αυτό έχει ανάγκηη χώρα μας. Από ένα μήνυμα αισιοδοξίας γιατί έτσι βλέπει όλος ο ελληνικός λαός ότι δεν υπάρχειένας σκοτεινόςορίζοντας μέσα στον οποίο θα κυριαρχεί πάνταη τρόικα καιτο μνημόνιο.
ΗΕλλάδα μπορεί να γίνει και θα ξαναγίνει μια κανονική,ισότιμη,κυρίαρχη ευρωπαϊκή χώρα. Κάποιοι που δεν ξέρουν τι να πουν και τι να κάνουν πολιτικά χωρίς τους «βάρβαρους» είναιπράγματισε δύσκολη θέση,αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ικανοποιημένη γιατί βλέπει πως οικόποικαι οι θυσίεςπιάνουν τόπο».