Με ικανοποίηση υποδέχθηκε η χρηματιστηριακή αγορά τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην Τράπεζα της Ελλάδος για την επιλογή της να υιοθετήσει το βασικό σενάριο των στρες τεστ, εκτιμώντας ότι οι παραδοχές του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν περισσότερο ρεαλιστικές.
Το γεγονός ότι οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι καλούνται να αντλήσουν είτε μέσω των αγορών είτε με τη ρευστοποίηση περιουσιακών τους στοιχείων ένα ποσό της τάξεως των 8 δισ. ευρώ μόλις λίγους μήνες μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους δεν φαίνεται να πτοεί τους επενδυτές, με βάση το κλίμα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα που αν κερδηθεί θα ανοίξει τον δρόμο για την επανασύνδεση όχι μόνο του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου με τις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα αποδειχθούν καθοριστικοί για τη μεταστροφή του κλίματος και την επιβεβαίωση της ανάκαμψης, η οποία προϋποθέτει την ισχυροποίηση του τραπεζικού κλάδου.
Υπογραμμίζουν δε ότι, αν οι αυξήσεις που έχουν προαναγγελθεί ολοκληρωθούν με επιτυχία, οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών θα έχουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καλύψει το 40% περίπου των ζημιών που καταγράφηκαν από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Πειραιώς και Alpha Bank


Υπάρχουν πάντως ακόμη αρκετά ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Κατ’ αρχάς για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank που έχουν ήδη δρομολογήσει διαδικασίες για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου κατά 1,75 δισ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, οι επενδυτές αναμένουν τους όρους των νέων εκδόσεων μετοχών προκειμένου να διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες στο ταμπλό του ΧΑ. Τα πράγματα περιπλέκονται από το γεγονός ότι στον τελευταίο γύρο ανακεφαλαιοποίησης διατέθηκαν στους μετόχους τίτλοι παραστατικοί δικαιωμάτων κτήσης που παρέχουν το δικαίωμα στους κατόχους τους να αποκτήσουν τίτλους των τραπεζών στην τιμή των αυξήσεων του 2013 πλέον ενός επιτοκίου.
Ως εκ τούτου οι διοικήσεις των δύο τραπεζών θα πρέπει να ορίσουν μία τιμή που από τη μία πλευρά να μη μειώνει την πραγματική αξία των warrants και από την άλλη να δίνει κίνητρα για επένδυση των ιδιωτών μέσω της νέας έκδοσης μετοχών που θα πραγματοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση η τιμή αυτή θα είναι υψηλότερη της τιμής κτήσης των warrants, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι χαμηλότερη των τρεχουσών αποτιμήσεων στο ΧΑ. Εξάλλου, οι διοικήσεις τόσο της Alpha Bank όσο και της Eurobank έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να προσφέρουν προνομιακή κατανομή των υπό έκδοση μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους, δεδομένης της κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης στην αύξηση.
Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εργάζεται πυρετωδώς για να παραδώσει νωρίτερα από την προθεσμία της 15ης Απριλίου, όπως επισημαίνουν κύκλοι της, το πλάνο αναδιάρθρωσης για την κάλυψη των αναγκών ύψους 2,185 δισ. ευρώ που προέκυψαν από τα στρες τεστ. Πηγές από την τράπεζα αποκλείουν την υλοποίηση αύξησης κεφαλαίου στην παρούσα φάση και σημειώνουν ότι το αναθεωρημένο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που ετοιμάζουν θα επιτρέψει την επαναφορά των δεικτών της στα επίπεδα που όρισε η Τράπεζα της Ελλάδος σε εύλογο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουν ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε επιθετικότερη διαχείριση στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της, ενώ σε σχέση με την πώληση της Finansbank αναφέρουν ότι θα διατεθεί ποσοστό ως και 49% και όχι παραπάνω.
Παράλληλα σημειώνουν με νόημα ότι τα αποτελέσματα του 2013 αλλά και του πρώτου τριμήνου της εφετινής χρονιάς θα επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις της για τις αυστηρές παραδοχές των ασκήσεων αντοχής και τη δυνατότητά της για μεγαλύτερη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου.
Η Eurobank


Τέλος, για την υλοποίηση της αύξησης της Eurobank τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς προϋποθέτει την ψήφιση επί τη Βουλή του νέου πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αλλά και τη λήψη των τελικών αποφάσεων για τη συμμετοχή του τελευταίου στη νέα έκδοση που θα πραγματοποιηθεί ύψους 3 δισ. ευρώ. Από τη διοίκηση της τράπεζας σημειώνουν πάντως ότι, αν προχωρήσει η νομοθετική αλλαγή, μπορούν να «σηκώσουν» από την αγορά ακόμη και το σύνολο του ποσού μέσα στον Απρίλιο.
Πάντως εκτιμάται ότι το ΤΧΣ θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στην αύξηση ώστε να μην απομειωθεί σε σημαντικό βαθμό το ποσοστό του και να διατηρήσει τον έλεγχο της τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι το 1/3 της αύξησης θα μπορούσε να καλυφθεί από τα αποθεματικά του.
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 11 Μαρτίου 2014

HeliosPlus