Στην ανάγκη οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό αναφέρθηκε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας από την τρόικα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και πως χρειάζεται ακόμη δουλειά προκειμένου να επιστρέψει η τρόϊκα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το εάν δεν υπάρξει μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα, τοEurogroupδεν θα εγκρίνει την επόμενη δόση προς την Ελλάδα.
«Το Eurogroup δεν μπορεί να πάρει απόφαση για εκταμίευση χρημάτων αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας. Χρειάζεται επιπλέον δουλειά προτού επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις ευρωεκλογές, αλλά και για τον ευρωσκεπτικισμό που εκδηλώνεται στην Ελλάδα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «οι ευρωεκλογές είναι κάτι που έχουμε παντού, αλλά και ο ευρωσκεπτικισμός είναι κάτι που εκδηλώνεται σε όλες τις χώρες».
Ο επίτροπος Όλι Ρεν, από την πλευρά του, ανάφερε πως οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα εξακολουθούν να διεξάγονται εξ αποστάσεως και επικεντρώνονται στα δημοσιονομικά, στα διαθρωτικά μέτρα, αλλά και στον χρηματοοικονομικό τομέα.

«Έχει υπάρξει πρόοδος σε όλους τους τομείς. Ελπίζουμε ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει επιτυχώς τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο ο αποπληθωρισμός επιδρά αρνητικά στο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε πως είναι φυσιολογικό ένα πρόγραμμα που στηρίχτηκε στην εσωτερική υποτίμηση να οδηγεί σε αποπληθωρισμό.

«Ο αποπληθωρισμός δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, αλλά ενδεχομένως να καταστεί μεγάλος κίνδυνος εάν παραμείνει για μεγάλο διάστημα, κάτι που ισχύει ειδικά για την Ελλάδα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο επίτροπος Ρεν εκτίμησε πως ειδικά στις περιπτώσεις των χωρών που βρίσκονται σεπρόγραμμα στήριξης οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα συνεχισθούν.