από metereologos.gr
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
 
 

Παναγιώτης Καρακούσης: Η τρόικα αντιμετώπιζε τη χώρα σαν επιτραπέζιο παιχνίδι

Ο γενικός διευθυντής Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από 38 χρόνια υπηρεσίας, εξηγεί ποιοι έφταιξαν για το ότι φτάσαμε ως εδώ και εκτιμά τι μπορούμε να περιμένουμε στο εξής
Παναγιώτης Καρακούσης: Η τρόικα αντιμετώπιζε τη χώρα σαν επιτραπέζιο παιχνίδι
«Τα παιδιά μας θα χρειαστούν χρόνο και μεγάλη υπομονή για να δουν την οικονομία να βελτιώνεται» λέει ο κ. Καρακούσης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Δυστυχώς, πολλοί στο πολιτικό σύστημα δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη και σήμερα, μετά απ' όσα περάσαμε, την τραγικότητα της κατάστασης». Με αυτή την πικρή γεύση αποχωρεί συνταξιοδοτούμενος ύστερα από 38 χρόνια στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο γενικός διευθυντής Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού κ. Παναγιώτης Καρακούσης, έχοντας ζήσει από θέσεις-κλειδιά στη δημόσια διοίκηση όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας και ταυτόχρονα την άνοδο και την πτώση της οικονομίας. «Η χειρότερη περίοδος που έζησα ήταν τα χρόνια από το 2009 και μετά, με αποκορύφωμα την άνοιξη του 2012 όταν βρεθήκαμε στην ανάγκη να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό με 13,5 δισ. ευρώ. Εδώ περάσαμε ατέλειωτες ώρες, πολλά ξενύχτια, με χαμηλό ηθικό, χωρίς κουράγιο, γνωρίζοντας ότι η δυναμική των πραγμάτων ξεπερνούσε και τον πιο ρεαλιστικό σχεδιασμό. Εκανες προτάσεις που δεν τις πίστευες για συγκεκριμένα μέτρα, αλλά εκείνη τη στιγμή τις θεωρούσες αναγκαίες μπροστά στην πιθανότητα η χώρα να καταρρεύσει».

Αυτό εξομολογείται ο άνθρωπος που «τα είδε όλα» - τη δραχμή, το ευρώ, την άνθιση, την ασυδοσία ως και τη χρεοκοπία - από το 1976 όταν πέρασε με εξετάσεις στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι σήμερα που φεύγει. «Το στοίχημα τώρα είναι να μην γυρίσουμε πίσω... Τα παιδιά μας θα χρειαστούν χρόνο και μεγάλη υπομονή για να δουν την οικονομία να βελτιώνεται. Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να επιτρέψουν να γυρίσουμε στο αμαρτωλό πολιτικό παρελθόν που μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση».

Μιλώντας για τους «ανθρώπους που πατάνε μόνο κουμπιά», όπως αποκαλούν στο Γενικό Λογιστήριο τους τροϊκανούς, ο κ. Καρακούσης εξομολογείται ότι πέρασε δύσκολες καταστάσεις στις αμέτρητες συναντήσεις τους. «Η καχυποψία ήταν μόνιμη, αναγκαζόμασταν να υπομείνουμε την υπεροψία τους γιατί βλέπαμε μπροστά μας την κατάρρευση της χώρας... Πολλές φορές αισθανόμασταν ότι μας αντιμετώπιζαν σαν να παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι».

Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι μετά τη θύελλα ανακτήσαμε τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών μόλις το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και εξέλιπε ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ.

Κύριε Καρακούση, είναι πραγματικό το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και τι σημαίνει αυτό για τη χώρα και φυσικά για τον πολίτη;
«Οχι μόνο είναι πραγματικό, αλλά με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό. Με τη μέθοδο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (δηλαδή το ESA-95), με την οποία μετρούνται τα δημοσιονομικά αποτελέσματα όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το πλεόνασμα θα πλησιάσει και ίσως ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ το 2013. Αυτό σημαίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την όποια βιώσιμη λύση του προβλήματος του τεράστιου δημόσιου χρέους, τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και να τερματίσει το σφικτό οικονομικό πρόγραμμα που της επιβάλλεται».

Μπορεί να αυξηθεί το πλεόνασμα - όπως ζητεί η τρόικα - με δεδομένο ότι ο μέσος Ελληνας έχει φτάσει στα όριά του;
«Το οικονομικό πρόγραμμα για το 2014 προβλέπει πλεόνασμα περίπου τρία δισ. ευρώ. Θα είναι μια δύσκολη χρονιά δεδομένης της φοροδοτικής εξάντλησης των πολιτών. Οι δαπάνες του δημόσιου τομέα έχουν πλέον μειωθεί (με λίγες εξαιρέσεις) δραστικά. Επομένως, για να έχουμε το αναγκαίο αποτέλεσμα, θα πρέπει να ληφθούν θαρραλέες αποφάσεις, να συγκρουστούμε με κατεστημένες αντιλήψεις και συμφέροντα και να εφαρμόσουμε νέες μεθόδους  εντοπισμού της φοροδιαφυγής. Αυτό είναι το "κλειδί". Περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων θα είναι και με τεχνικούς όρους αντιπαραγωγική και θα φέρει τα εντελώς αντίθετα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Αλλωστε οι μισθωτοί έχουν εξαντλήσει τις όποιες δυνατότητες συνεισφοράς στα κοινά βάρη».

Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις πιστεύετε ότι ο μέσος πολίτης θα δει βελτίωση;
«Θα περάσει καιρός. Οι μεγάλης έκτασης οικονομικές μεταβολές απαιτούν χρόνο, υπομονή και επιμονή. Αυτό που θα μπορούσαν να προσδοκούν οι πολίτες άμεσα είναι η μη χειροτέρευση της κατάστασής τους. Ο μεγαλύτερος στόχος θα πρέπει να είναι η με κάθε τρόπο μείωση της ανεργίας, η οποία, πέραν του κοινωνικού στοιχείου που εμπεριέχει, θα συμβάλει σημαντικά και από δημοσιονομική άποψη στη μείωση των επιχορηγήσεων προς τα Ταμεία».

Πώς βλέπετε τους χειρισμούς των υπουργών με τους οποίους έχετε συνεργαστεί τα χρόνια του Μνημονίου;
«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Το ασφυκτικό πλαίσιο του προγράμματος δεν άφηνε περιθώρια εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής. Ο βαθμός ελευθερίας στις δημοσιονομικές παρεμβάσεις ήταν μηδενικός. Ολοι οι οικονομικοί υπουργοί λειτουργούσαν έχοντας στο μυαλό τους να σωθεί η χώρα. Ο σκοπός ήταν αυτός. Ελειπε όμως κατά τη γνώμη μου ένα εθνικό και βιώσιμο πρόγραμμα που θα μπορούσε πειστικά να αντιπαρατεθεί στο ανεδαφικό και αναποτελεσματικό πολλές φορές πρόγραμμα που επιβλήθηκε από τους δανειστές. Εδώ θέλω να επισημάνω την άδικη επίθεση και κριτική που δέχεται ο κ. Στουρνάρας από μερίδα του πολιτικού κόσμου. Δυστυχώς δεν διδαχθήκαμε τίποτε από το παρελθόν και συνεχίζουμε τα λάθη, που έχουμε πληρώσει. Ενα έχω να πω: Αυτοί που ασκούν την κριτική ας σκεφθούν ότι είναι πολύ τυχεροί που δεν είναι στη θέση του».

Η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν διαπραγματεύθηκαν προτού υπογράψουν το Μνημόνιο.
«Η χώρα μπήκε σε αυτή την περιπέτεια εντελώς απροετοίμαστη. Δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία ούτε στη διοίκηση ούτε στο πολιτικό προσωπικό που κλήθηκε να διαχειριστεί πρωτόγνωρη κατάσταση. Η κυρία Μέρκελ λέει τώρα ότι δεν διαπραγματευθήκαμε. Ισως έχει δίκιο. Οταν αντιδρούσαμε όμως σε μέτρα που αυτονόητα δεν θα είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα και όταν λέγαμε ότι η βίαιη προσαρμογή θα είχε ως συνέπεια, πέραν των άλλων, την αδυναμία έγκαιρης αποκλιμάκωσης του χρέους που ήταν το ζητούμενο, οι εκπρόσωποί της ήταν αμετακίνητοι στις απόψεις τους, έχοντας μπροστά τους το δικό τους ιδεατό πρόγραμμα, τα δεδομένα του οποίου δεν είχαν καμία σχέση με αυτά της ελληνικής οικονομίας».

Τι θα μπορούσε να κάνει το ΠαΣοΚ; Μήπως προδόθηκε;
«Η Ιστορία κατά τη γνώμη μου θα καταγράψει ότι υπήρξε το μεγαλύτερο πολιτικό θύμα του τελευταίου μισού αιώνα κι ας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης λόγω της μακρόχρονης κυβερνητικής θητείας. Εσκασε η βόμβα στα χέρια του και ανέλαβε την τεράστια ευθύνη να σώσει τον χώρο της έκρηξης, όντας με διαλυμένα τα χέρια. Δεν είμαι πολιτικός αναλυτής, αλλά εκείνη την κρίσιμη εποχή όλο το πολιτικό προσωπικό έπρεπε, γνωρίζοντας την κατάσταση, να βγει ενωμένο και να στηρίξει την εθνική υπόθεση επιβίωσης της χώρας. Δεν ξέρω αν προδόθηκε, αλλά ως κυβέρνηση όφειλε να προβλέψει τα γεγονότα και κυρίως να ενημερώσει την κοινωνία για τις πολλαπλές συνέπειες και για το τι έρχεται και τι θα μας συμβεί. Επιπλέον νομίζω ότι είχε υποεκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και δεν προχώρησε σε άμεση λήψη μέτρων για να δρομολογηθούν λύσεις, αλλά επέμεινε στην υλοποίηση προεκλογικών εξαγγελιών. Παράδειγμα η χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης εν μέσω κατάρρευσης».

Ποιοι πιστεύετε ότι έχουν την ευθύνη που φθάσαμε εδώ;
«Ολοι. Πρώτα και κύρια το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας που ως συλλογικό υποκείμενο, όχι ως άτομα, δεν λειτούργησε ως πρωτοπορία, δημιούργησε πελατειακό και αναποτελεσματικό κράτος, στηρίχθηκε στην απόκρυψη της αλήθειας, απέφυγε να πει σκληρές αλήθειες και διαχειρίστηκε την κρατική εξουσία ως λάφυρο. Επειτα οι λεγόμενες παραγωγικές τάξεις που δεν απαίτησαν κανόνες λειτουργίας αλλά αρκέστηκαν στην αναζήτηση καναλιών διασύνδεσης με τους διαχειριστές του λαφύρου. Η διοίκηση που υποτάχθηκε στον κομματισμό και οι πολίτες που ανέχθηκαν, αν δεν συνέβαλαν με τις επιλογές τους, συμπεριφορές και πρακτικές, ελπίζοντας ή αρκούμενοι στα περισσεύματα από την "τράπεζα της ευωχίας". Ισως το πρόβλημα της χώρας μας να μην είναι τόσο πρόβλημα οικονομικό όσο κυρίως πρόβλημα της κοινωνίας μας. Αν είναι έτσι, τότε, χωρίς να είναι άμοιρος ευθυνών κανένας, την κύρια ευθύνη έχουν όλοι όσοι κατά τεκμήριο οφείλουν να είναι καθοδηγητές αυτής της κοινωνίας».

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο ή κινδυνεύει να καταρρεύσει στην επόμενη δύσκολη απόφαση;
«Δεν έχω κάποια ιδεολογική συγγένεια με τη Νεα Δημοκρατία, αλλά οφείλω να πω ότι η χώρα μέσα στην ατυχία της φαίνεται πως είναι και τυχερή με την παρουσία του σημερινού πρωθυπουργού. Εχουν γίνει πάρα πολλά και στην ορθή κατεύθυνση, τουλάχιστον στα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας. Υπάρχει ελπίδα ότι σύντομα θα ξεπεραστεί οριστικά ο κίνδυνος. Αλλωστε εκτιμώ ότι μπροστά μας δεν έχουμε κρίσιμες και επώδυνες αποφάσεις να πάρουμε παρά μόνο δημοσιονομικές διευθετήσεις και κυρίως προσεκτικές παρεμβάσεις για να αποφύγουμε την επάνοδο στο αμαρτωλό παρελθόν. Χρειάζεται όμως υπομονή και επιμονή».

Πριν από την κυβέρνηση Παπαδήμου, σας είχε επισκεφθεί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ...
«Πράγματι αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αν τους θυμάμαι όλους ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Μηλιός κι ο κ. Λαφαζάνης επισκέφθηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δύο φορές και μακάρι αυτό να γίνεται από όλα τα πολιτικά κόμματα. Είχαμε ειλικρινείς συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων. Παραδώσαμε, ως οφείλαμε, όλα τα στοιχεία που ζήτησαν, ακόμη και εκτιμήσεις και βραχυπρόθεσμες προβολές των δημοσιονομικών στοιχείων. Πρόκειται για σοβαρούς ανθρώπους, αλλά δεν μου επιτρέπεται να κρίνω τις πολιτικές τους θέσεις».

Ο κ. Λαφαζάνης υποστηρίζει την έξοδο της χώρας από την κρίση με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
«Η στάση του κ. Λαφαζάνη είναι έντιμη, παρά την προσωπική διαφωνία μου. Πιστεύω όμως ότι αν επισκεφθεί το Γενικό Λογιστήριο και του δοθεί η δυνατότητα να αναλύσει τα υπάρχοντα δεδομένα, ενδεχομένως να αλλάξει άποψη, αν βέβαια αυτή η στάση του δεν είναι κυρίαρχη ιδεολογική θέση, που πιστεύω ότι δεν είναι».

Μπορούμε να μείνουμε στο ευρώ χωρίς Μνημόνιο;
«Η μη υιοθέτηση συμφωνιών που πηγάζουν από την ένταξή μας στο ευρωπαϊκό νόμισμα και η παραμονή μας παρ' όλα αυτά στη ζώνη του ευρώ είναι πράγματα ασυμβίβαστα. Οι χώρες όπως η Ελλάδα με μεγάλα ελλείμματα και υψηλό χρέος έχουν υπογράψει συμφωνίες και έχουν υιοθετήσει προγράμματα προσαρμογής. Ταυτόχρονα οι συμφωνίες προβλέπουν την έμπρακτη βοήθεια των εταίρων, οικονομική, τεχνική κτλ., ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να επιτύχουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο. Αυτή λοιπόν η συμφωνία, το Μνημόνιο, διασφάλισε για τη χώρα μας πλέον των 240 δισ. ευρώ χαμηλότοκα δάνεια. Ετσι σε συνδυασμό με το PSI και την επαναγορά ομολόγων τον Δεκέμβριο του 2012 κατόρθωσε να αποφύγει μια άτακτη χρεοκοπία, τις συνέπειες της οποίας όλοι μπορούν να φανταστούν».
      
Εναλλακτικά τι μπορούσε να γίνει;
«Η μη υπογραφή του μνημονίου θα σήμαινε άρνηση χορήγησης των παραπάνω δανείων με αποτέλεσμα τη στάση πληρωμών. Η στάση πληρωμών θα οδηγούσε τους προμηθευτές στην απαίτηση της διαδικασίας απολύτως "τοις μετρητοίς", και μάλιστα με προκαταβολές σε σκληρό νόμισμα. Είναι όμως σαφές ότι δεν θα υπήρχαν "μετρητά", διότι εντός του ενιαίου νομίσματος η κυκλοφορία και η ποσότητα του χρήματος είναι συγκεκριμένες. Αυτό θα οδηγούσε μονοσήμαντα στην τελική επιλογή για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το εθνικό νόμισμα θα έπρεπε να αυξήσει την κυκλοφορία του, προκειμένου να αυξηθεί τεχνητά και βραχυπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και να μπορέσουν να καλυφθούν οι απαραίτητες ανάγκες σε βασικά αγαθά.

Αρα η έξοδός μας από το ευρώ θα γινόταν με δική μας επιλογή και όχι εξαιτίας κάποιας νομικής διαδικασίας».Ποιοι έφταιξαν για την κακοδαιμονία του τόπου

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι πρέπει να σταματήσει η χώρα να πληρώνει τόκους για το χρέος, ώστε πόροι να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη, και ταυτόχρονα να επαναδιαπραγματευθεί «κούρεμα».
«Τον Δεκέμβριο του 2011, πριν από το PSI, το χρέος ήταν 365 δισ. ευρώ, με μέση διάρκεια 7 έτη και μέσο επιτόκιο 4,75%. Σήμερα το χρέος ανέρχεται σε 321 δισ. ευρώ (στην ουσία κάτω από 300 δισ., αφού θα πρέπει να αφαιρέσουμε την αξία των μετοχών των τραπεζών και τα ομόλογα του ΤΧΣ από το EFSF), το μέσο σταθμικό επιτόκιο είναι λίγο πάνω από 2%, ενώ έχει μέση διάρκεια περίπου 17 έτη. Η αναδιάρθρωση αυτή του χρέους έγινε με την ονομαστική μείωση κατά 105 δισ. ευρώ και κατά 20 δισ. από την επαναγορά νέων ομολόγων, την κάλυψη του ελλείμματος και της αντικατάστασης των παλαιών δανείων με δάνεια από το ΔΝΤ και κυρίως με χαμηλότοκα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό και την αναβολή για μία δεκαετία της καταβολής τόκων από δάνεια EFSF και πολλά άλλα. Ετσι οι τόκοι για το 2014 θα είναι λίγο πάνω από 6,3 δισ. ευρώ, από 17 δισ. ευρώ που ήταν το 2012. Δεν γνωρίζω επομένως ποιες δυνάμεις θα μπορούσαν πέραν των ανωτέρω να διασφαλίσουν και τη μη πληρωμή τόκων και ποιο Κοινοβούλιο ευρωπαϊκής χώρας θα ανεχόταν τέτοια ρύθμιση».

Ποια πιστεύετε ότι είναι η λύση για την ελάφρυνση του χρέους;
«Τον Απρίλιο θα πιστοποιηθεί από τη EUROSTAT το πρωτογενές πλεόνασμα και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Η δική μου η αίσθηση είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εφάπαξ "κούρεμα" όπως έγινε με το PSI, αλλά μέτρα και ρυθμίσεις που να στοχεύουν σε μεγάλη επιμήκυνση της αποπληρωμής και σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του επιτοκίου. Αλλωστε το όποιο "κούρεμα", ως εφάπαξ μέτρο, για να είναι "αποτελεσματικό" θα πρέπει να είναι της τάξεως των 100-150 δισ. ευρώ, ώστε την επομένη να οδηγήσει σε επίπεδα χρέους πολύ κοντά στον στόχο του 60% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο όμως είναι προφανές ότι δεν θα ήταν αποδεκτό από κανέναν εταίρο, γιατί τις απώλειες αυτές θα έπρεπε να τις επιφορτιστεί ο μέσος ευρωπαίος φορολογούμενος».

Η όποια ρύθμιση δεν προϋποθέτει να υπογράψει η χώρα μια νέα συμφωνία ή ένα νέο μνημόνιο;
«Το πιθανότερο είναι να υπάρξει μια συμφωνία, αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα περιλαμβάνει τα επώδυνα μέτρα των μνημονίων παρά μόνο στόχους και όρια στα δημοσιονομικά αποτελέσματα».

Κύριε Καρακούση, ύστερα από 38 χρόνια θητείας ποιος πιστεύετε ότι φταίει για την κακοδαιμονία του τόπου;
«Πολλά φταίνε δυστυχώς. Δεν εξαιρώ ούτε τις ίδιες τις κοινωνικές τάξεις. Το πολιτικό - κοινοβουλευτικό μας σύστημα στηρίζεται εν πολλοίς και υπακούει στην ψηφοθηρική και πελατειακή λογική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κάποιοι συνήθισαν να ζουν παρασιτικά... Θα χρειαστεί ίσως ολόκληρο βιβλίο να απαντηθεί η ερώτησή σας. Θα σας αναφέρω τηλεγραφικά:
 • Πάρτι φοροδιαφυγής για δεκαετίες από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
 • Υψηλοί μισθοί και συντάξεις δυσανάλογοι με την αποδοτικότητα και τη θέση ευθύνης.
 • Μισθολογική ασυδοσία και απουσία ελέγχου σε ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.
 • Βιομηχανία σύστασης Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο και αναπτυξιακό σκοπό.
 • Χορήγηση εγγυήσεων του Δημοσίου σε δάνεια πτηνοτρόφων, χοιροτρόφων, κτηνοτρόφων, ροδακινοπαραγωγών, βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας κτλ., χωρίς αναπτυξιακή στόχευση. Στο τέλος έμεναν οι καταπτώσεις εγγυήσεων και η πτώχευση, με συνέπεια την αύξηση του ελλείμματος κατά 8,5 δισ. ευρώ από το 2000 ως σήμερα.
 • Επιλεκτική αντιμετώπιση των ασφαλιστικών ταμείων προς όφελος υπαλλήλων και συνταξιούχων ορισμένων ΔΕΚΟ, με επιχορηγήσεις δεκάδων δισ. ευρώ σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή των φορολογουμένων. Από το 2002 ως σήμερα δόθηκαν 6 δισ. ευρώ στον ΟΑΠ-ΔΕΗ και 5,4 δισ. ευρώ στο ΤΑΠ-ΟΤΕ».

Εχετε περάσει ατέλειωτες ώρες συζητώντας με την τρόικα. Τι σας έμεινε από αυτή την σχέση;
«Οι περισσότεροι ήταν ευγενικοί. Υπήρχαν όμως στιγμές που αισθανόμασταν την καχυποψία και κάποιες φορές την υπεροψία απέναντί μας. Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις αισθανόμασταν ότι δεν ήθελαν να μας ακούσουν ακόμη και για αυταπόδεικτα ζητήματα».

Οντως υπήρχαν διαφορές μεταξύ Μορς και Τόμσεν;
«Υπάρχει διαφορά προσέγγισης μεταξύ τους. Ο ένας είναι καθαρόαιμος τεχνοκράτης που έχει στο κομπιούτερ του τα παραμετροποιημένα στοιχεία του προγράμματος και θέλει να φθάσει στον ιδεατό στόχο αδιαφορώντας για τις οποιεσδήποτε πολιτικές ή άλλες συνέπειες και ο άλλος υπηρετεί την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του γερμανικού μοντέλου οργάνωσης. Και οι δύο δεκάρα δεν δίνουν για τις συνέπειες στην ανεργία, στο κοινωνικό κράτος και στην κοινωνική συνοχή».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρόικα: Να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι αποφάσεις του ΟΟΣΑ 
 
 
σχόλια (27)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Διαβάζοντας κανείς τα σχόλια συνάγει το συμπέρασμα ότι το ζητάει εντέλει ο οργανισμός μας, εδώ στο Ραγιαδιστάν. | 21/01/2014 14:50
  Έτσι ακριβώς όπως τα λέει ο μανδαρίνος είναι τα πράματα. Θα συμφωνήσω με τα περισσότερα από τα προηγηθέντα σχόλια. Εμείς είμεθα αθρώποι αγράμματοι κι ανίκανοι να διαχειριστούμε τα συμφέροντά μας και μόνο ένας γραμματιζούμενος σαν τον κύριο Στουρνάρα ή σαν ετούτονε 'δώ, είναι άξιοι να κάνουν κουμάντο σε εμάς την πλέμπα. Δουλεύοντας υπέρ ημών με αυταπάρνησις. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Κύριε Ελεγκτά των σχολίων διαφωνείς;
  κυρία Κατίνα
  απάντηση615
   
   
  ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ | 21/01/2014 08:25
  Πολύ μεγάλες αλήθειες, σοβαρή ανάλυση με τεχνικά βασικά οικονομικά στοιχεία απο τους ανθρώπους της δημόσιας διοίκησης που δεν είναι πολιτικοί- που καθονται στα υπουργεία 1 με 2 χρόνια και λένε ένα κάρο ψεμματα και συνθήματα που θέλουν οι μάζες- ο άνθρωπος ηταν μέσα στους αριθμούς 36 χρόνια ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥς ΜΑΘΑΙΝΕΙς ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ , ΑΦΗΣΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΡΕς ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ.
  KΩΣΤΑΣ
  απάντηση203
   
   
  απλές εξισώσεις | 20/01/2014 22:27
  Μα είναι φυσικό οι δύο τεχνοκράτες Μορς και Τόμσεν να μη δίνουν πεντάρα τσακιστή για την ανεργία. Οι άνθρωποι ήρθαν εδώ με ένα στόχο: να μαζέψουν λεφτά. Αν έπρεπε να σκεφθούν ως οικονομολόγοι τότε πιθανότατα θα έβαζαν μέσα στην εξίσωση και την ανεργία αλλά δεν ήταν αυτός ο ρόλος τους. Όπως προείπαμε ο ρόλος τους ήταν (και είναι) να μαζέψουν χρήμα για να ξεπληρώσουμε τις αγορές. Η προστασία της κοινωνίας έπρεπε να είναι μέλημα των δικών μας πολιτικών που εκλέχθηκαν από το λαό με αυτή την επιταγή, να τον προστατεύουν και να προτάσσουν τα συμφέροντά του. Οι δικοί μας πολιτικοί έπρεπε να βάλουν και το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική ισορροπία μέσα στην εξίσωση των τεχνοκρατών. Τόσο απλά.
  απάντηση311
   
   
  Τώωωρα!!! | 20/01/2014 19:05
  Καλά τόσα χρόνια που πέφτανε οι μίζες, τα θαλασσοδάνεια, οι κοπανιστές, οι αρπαγές, οι λούφες κι οι παραλλαγές, οι λαμογιές, τότε που σέρναμε σκυλιά με τα λουκάνικα!!! Έσεις όλοι, βΟλευτές, πολιτικοί, κΩματα, αρχές, ΠΟΥ ζούσατε, πού βρισκόσασταν, γιατί δεν βγήκε έστω ένας να τα δηλώσει, να τα διακυρήξει, γιατί;;; Εκ των υστέρων μπλα μπλα μπλα τι να το κάνω!
  Μπαλώματα και κουρελούδες
  απάντηση95
   
   
  να και καποιος δημοσιος υπαλληλος | 20/01/2014 18:21
  που λεει αληθειες. σωστα απαριθμεί τις αιτιες της πτώχευσης. μονο που η αυξημενη φοροδιαφυγή σε σχεση με την ΕΕ οφείλεται στη διαφθορα που εξεθρεψαν όλα τα επομενα που αναφερει. τελος φευγοντας θα παρει υποθετω και αυτος εφάπαξ τη στιγμη που οι υπαλληλοι του ιδιωτικου τομεα
  πεινανε
  απάντηση62
   
   
  Εμεις προτιμησαμε τη φτωχεια αντι των ουσιαστικων μεταρρυθμισεων | 20/01/2014 18:01
  Μπορει η τροικανοι να μη δινουν δεκαρα για την ανεργια, τη κοινωνικη συνοχη κλπ. αλλα το ιδιο ισχυει για τον κρατικο μηχανισμο που προτιμησε την επιβολη δημοσιονομικων υφαρπακτικων μετρων, προσπαθησε οσο μπορουσε να μην κανει περικοπες, και εχει κανει ελαχιστες ουσιαστικες μεταρρυθμισεις για να ανοιξει την οικονομια και την επιχειρηματικοτητα, και να περιορισει τον παρεμβατισμο που οδηγει στα πελατειακα και προσοδοθηρικα φαινομενα που αναφερει ο κ. Καρακουσης
  phg13
  απάντηση451
   
   
   
  Δεν υπάρχει αποδοχή στη μετριοπάθεια | 20/01/2014 17:57
  Ο κ Καρακούσης λέει με εξαιρετικό τρόπο και καταπληκτική σαφήνεια, ολα όσα συζητιούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Εκεί δεν υπάρχει ο φόβος των δημοσκοπήσεων και η κομματική ιδιοτέλεια. Κατανοητό πως η κοινωνία εξοργίζεται όταν της συνιστούν υπομονή, αλλά σε περιπτώσεις χρεωκοπίας οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν τα πάντα προκειμένου να μεταρρυθμίσουν τις αγκυλώσεις τις οικονομίας και του κράτους ,και η κοινωνία μόνον υπομονή.
  bruno
  απάντηση385
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Λείπει ο γάτος, χορεύουν τα ποντίκια | 20/01/2014 17:33
  Λείπει ο θρυλικός πρωτοκαπετάνιος του ΕΑΜ, ο ηρωϊκός Άρης (τον οποίο στην ουσία τον δολοφόνησε το προδοτικό και ξεπουληματικό "Κ"ΚΕ κατόπιν εντολής του ψευτοκομμουνιστή αλήτη Στάλιν), κι ως εκ τούτου χορεύουν ασύδοτα, ανενόχλητα και άκρως προκλητικά τα ποντίκια.
  οι παροιμίες είναι σοφές
  απάντηση546
   
   
  Βαρετός | 20/01/2014 17:19
  Πολύ μεγάλο το άρθρο και έχει πολλούς τεχνικούς ορους για κάποιον σαν εμενα που έμαθε στους τραμπουκισμούς, στα έτοιμα, και ότι συνθήματα μιας πρότασης τα λύνουν όλα. Τρέμε μαντάμ Merkel.
  Ερνέστο Συνιστώσας
  απάντηση514
   
   
   
  Μαλιστα... | 20/01/2014 15:54
  Πλακα μας κανετε κυριε ? Τοσα χρονια δεν βλεπατε το Χρεος να ανεβαινει στο Θεο ? Τωρα πατε να μας "συνετισετε" συνιστωντας "καρτερια" ??? Εχω αδικο να σας υποπτευομαι ? "«Το στοίχημα τώρα είναι να μην γυρίσουμε πίσω... Τα παιδιά μας θα χρειαστούν χρόνο και μεγάλη υπομονή για να δουν την οικονομία να βελτιώνεται. Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να επιτρέψουν να γυρίσουμε στο αμαρτωλό πολιτικό παρελθόν που μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση».
  Εσυ που ησουν ? ολα αυτα τα χρονια ?
  απάντηση2858
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Φωνη ευθυνης και αληθειας | 20/01/2014 14:46
  Υψηλης ευθύνης και σοβαροτητος λογια. Αμεσης γνωσης και σαφους αντικειμενικοτητος. Πρεπει να διαβασθουν απ ολους, ει δυνατον.Χωρις όμως κομματικες προκαταλήψεις. Και να μελετηθουν με νηφαλιοτητα και μακραν από κομματικες επιρροες και συφεροντα. Και μακραν από εμμονες σε τετριμμένα. ΑΛΛΑ με υ π ε ρ β α σ η των προσωπικων μας παραπονων και δυσχρειων. Κι αυτο είναι το δυσκολο....
  Τακης Σ.Καλαματιανος
  απάντηση538
   
   
  Ή παππάς παππάς ή ζευγάς ζευγάς | 20/01/2014 14:18
  κι εγώ είμαι στα πρόθυρα εγκεφαλικού και επιθυμώ να οδηγηθούν δεκάδες που μας κατέστρεψαν στο Γουδή και όταν διαβάζω ένα άρθρο που δεν ενέχει επαρκή καταγγελτικότητα, καθυβρισημότητα κλπ το εντάσω στα ελαφρώς ύποπτα αλλά το ανωτέρω του συγκεκριμένου κυρίου αναγκαστικά εκ της θέσεώς του το εκτιμώ βαθύτατα και μάλιστα σε όσους έγραψαν πως δεν είπε για το τάδε και το τάδε λέω ότι κάνουν λάθος. Με τον τρόπο του τα είπε όλα και για όλους. Αν παρέλειψε κάτι είναι για εμάς τους απλούς ανώνυμους πολίτες που εμμονικά ψηφίζαμε αδιαλλείπτως τους υπαίτιους. Οι εκφράσεις του δείχνουν έντιμο άνθρωπο που μάλλον έφαγε το στομάχι του και δικαίως θα πρέπει να του χορηγηθεί ανθυγειινό έστω εκ των υστέρων.
  Καποδίστριας
  απάντηση564
   
   
   
  Ανεργος | 20/01/2014 13:34
  Μιλάει ο Βολεμένος με μισθό 5.000 και σύνταξη 3.000 τουλάχιστον να κάνουν υπομονή τα παιδια μας...
  Ανεργος
  απάντηση2281
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  kai oi ellines | 20/01/2014 13:18
  politikoi san tsifliki tous
  GS
  απάντηση110
   
   
   
  Λαθος σχολιο για λαθος ανθρωπους | 20/01/2014 12:44
  Αρκετά σοβαρός ... κατά συνέπεια θα ασχοληθούν με την γνώμη και τα σχόλια του ελάχιστοι Έλληνες! Ακούς εκεί να μην χρησιμοποιήσει την λέξη λαμογια ούτε μια φορά σε κείμενο σελίδων! Σε ποιους απευθύνεται, στους κουτόφραγκους; Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε και η ιστορία σαφώς επαναλαμβάνεται και σαφώς δεν μας αρέσει να μαθαίνουμε από παθήματα!
  Μητσος
  απάντηση715
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  schetika athro kyriou karakousi | 20/01/2014 12:39
  TO ATHRO TOU KYRIOU KARAKOUSI KALO EINE NA TO DIAVASI KAI O KYRIOS TSIPRAS POU TOSO POLY EPIGETE NA GINI PROTHYPOURGOS THS ELLADOS
  NIONIOS ME NIONIO
  απάντηση6113
   
   
  2 ΚΥΡΙΕΣ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ | 20/01/2014 11:57
  Ο κ.Καρακούσης μιλαει συνετά και με μετριοπάθεια.Δυο βασικά θέματα απουσιάζουν.1.Η διαλυτικη επιδραση ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ και η αποπνικτικη διαφθορα,παραγωγο αυτης.2.Η ΑΔΙΚΙΑ στην κατανομή των βαρων που ΕΝ ΨΥΧΡΩ επιλεχτηκε για να μη θιγει η ολιγαρχια. Σωστα παρατηρει ότι ο κομματισμος,η πελατοκρατια και η αναξιοκρατια κυριαρχουν ,πραγμα καταστρεπτικο από κάθε αποψη.
  επαρχιώτης
  απάντηση5011
   
   
  η αληθεια | 20/01/2014 11:39
  ετσι ειναι, μπραβο κυριε Καρακουση. φατε ελληναραδες ολη την αληθεια στη μαπα
  εκ
  απάντηση817
   
   
  μα υπάρχει ένας... | 20/01/2014 11:12
  έστω ένας σοβαρός και νουνεχής άνθρωπος κ. Καρακούση, διατεθειμένος να σας πάρει στα σοβαρά. Και καλά, έχετε ξεχάσει το άγριο δούλεμα που τους κάνατε οι συνάδελφοί σας κι' εσείς, όταν προσπαθούσατε...
  να τρελλάνετε τους 'Κουτόφραγκους'...
  απάντηση1644
   
-