Υπό την έγκριση της τρόικας τελεί το μίνι-νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίο αποσκοπεί στην αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 500 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.
Ωστόσο ενώ αναμενόταν η κατάθεση των ρυθμίσεων στη Βουλή ως αργά το βράδυ της Τρίτης αυτό δεν έγινε, πυροδοτώντας νέες φήμες και συζητήσεις για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τελικά.
Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι με το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο όμως θα πρέπει να το αποδεχθεί και να το συμπεριλάβει στις εκτιμήσεις της και η τρόικα, στον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Και αυτό κάθε άλλο παρά δεδομένο θεωρείται.
Το νομοσχέδιο, όπως έχει προανήγγειλει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, περιέχει σειρά διατάξεων που αποσκοπούν στην άμβλυνση των ανισοτήτων και των αδικιών του ασφαλιστικού συστήματος, στην ουσιαστική ενδυνάμωση της εισπρακτικής ικανότητας των Ταμείων αλλά και στη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Αναλυτικότερα, με τα 17 άρθρα του προσχεδίου του νομοσχεδίου προβλέπεται επίσης:

  • Η επέκταση από την 1η Δεκεμβρίου της υποχρέωσης για υποβολή ΑΠΔ των 12 τομέων του ΤΑΠΙΤ (Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα) και του ΤΑΥΤΕΚΩ (Προσωπικού Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας), ώστε να δηλώνονται πλέον και οι καταβαλλόμενες εισφορές για εφάπαξ και επικουρική σύνταξη.
  • Ο έλεγχος δηλωθεισών και καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΑΠΔ.
  • Η ηλεκτρονική διασταύρωση προνοιακών επιδομάτων που θα καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΗΛΙΟΣ».
  • Η απόδοση ΑΜΚΑ ταυτόχρονα με την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση του πιστοποιητικού γέννησης του παιδιού.
  • Η ενοποίηση των ποσοστών εισφοράς και των οι ασφαλιστέων αποδοχών στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
  • Η επέκταση του «εργόσημου» και σε όσους απασχολούνται αποκλειστικά κατά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων.
  • Η συνταξιοδότηση στο 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης για τους αγρότες.
  • Η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών για τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Η ρύθμιση προβλέπει την επιμήκυνση έως 10 έτη για αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες χωρίς απώλεια της επιδότησης επιτοκίου από το Δημόσιο.
  • Η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου, για τα εκπαιδευτικά επιδόματα τα επιδόματα ανεργίας και τους ωφελούμενους δράσεων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
  • Ακόμη, ο χρόνος που έχει διανυθεί από την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους μεταξύ φορέων επικουρικής ασφάλισης του Δημοσίου και ταμείων επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης. Για παλαιότερες αιτήσεις η σύνταξη υπολογίζεται με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης και κάθε φορέας απονέμει στον δικαιούχο το ποσό που αναλογεί, χωρίς να τηρούνται αλληλόχρεοι λογαριασμοί.
  • Αυξάνεται τέλος στο 95% από 80%, η προσωρινή σύνταξη που θα χορηγούν τα ταμεία.

Ο υπουργός Εργασίας, μετά τη σύσκεψη την Τρίτη με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ένας κύκλος νοικοκυρέματος στην οργάνωση του Ασφαλιστικού» και τόνισε ότι με τις διατάξεις του «εξοπλίζονται τα Ταμεία με θεσμικά εργαλεία που βελτιώνουν δραστικά την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος και διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία σύνταξη».