Συνάντηση με εκπροσώπους καινοτόμων επιχειρήσεων που έχουν προσελκύσει χρηματοδότηση από ξένους επενδυτές και καταγράφουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, είχε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να διαμορφωθούν τα προγράμματα στήριξης των καινοτόμων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020).
Σε δηλώσεις του ο υπουργός μετά την συνάντηση ανέφερε πως «γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα. Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν τρέξει προγράμματα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ τα οποία στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία».
Και πρόσθεσε ότι «το πιο χαρακτηριστικό είναι το πρόγραμμα του οποίου η αξιολόγηση θα τελειώσει σε λίγες μέρες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους κλάδους μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμός, ύψους 456 εκατ. ευρώ. Αλλά ταυτόχρονα αυτή την ώρα τρέχουν προγράμματα που ενδιαφέρουν κατά βάση νέους επιχειρηματίες, ύψους 127 εκατ. ευρώ.». Πρόκειται συγκεκριμένα για το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια ΙΙ» ύψους 30 εκατ. ευρώ, όπου η πρόσκληση θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, τα προγράμματα Jeremie, Venture Capital, ICT ύψους 69 εκατ. ευρώ. Τις «Ενισχύσεις Σχεδίων Νεανικής Επιχειρηματικότητας» μέσω του επενδυτικού νόμου.

Μια δράση από το υπουργείο Παιδείας ύψους 8 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ στο πλαίσιο του προγράμματος «Μονάδες Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας». Ακόμη είναι η συμβουλευτική υποστήριξη για εταιρείες δικτύωσης για νέες επιχειρήσεις μέσω ενός ειδικού ιστότοπου που λειτουργεί εδώ και κάμποσα χρόνια. Και σχεδιάζεται τώρα ένα πρόγραμμα ύψους 20 εκατ. ευρώ για την προώθηση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας νέων και τη συμβουλευτική καθοδήγηση επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως «συζητήσαμε για το πώς μπορεί να δομηθεί το ΕΣΠΑ και συμφωνήσαμε να μην είναι η συνάντησή μας αυτή η τελευταία, αλλά η πρώτη στη σειρά συναντήσεων που θα στοχεύουν ακριβώς στο να ληφθεί υπόψη η άποψη των επιχειρήσεων αυτών σε σχέση με το πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα στο νέο ΕΣΠΑ. Έτσι θα λειτουργήσουμε συνολικά με τις επιχειρήσεις».
Από την πλευρά των συμμετασχόντων επιχειρηματιών ο Γ. Κουτσογιαννόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Helic ΑΕ είπε πως «στη συνάντηση αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να μοιραστούμε ως εταιρίες τεχνολογίας και καινοτομίας τις εμπειρίες μας στο πρόσφατο παρελθόν σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδυτών, κεφαλαίων από το εξωτερικό και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις καινοτομίας και τεχνολογίας να πουλήσουν το ελληνικό προϊόν σε αγορές του εξωτερικού».

Σημείωσε μάλιστα ότι «στις εταιρίες μας έχουμε την πρόσφατη εμπειρία να προσελκύσουμε πολλά κεφάλαια από επενδυτές ιδιώτες εκτός Ελλάδας. Έχουμε την εμπειρία της δραστηριοποίησης και της πώλησης τεχνολογικού προϊόντος σε πολύ ώριμες αγορές, όπως είναι οι ΗΠΑ, όπως είναι η Ευρώπη, ή και πολύ απαιτητικές αγορές, όπως είναι αυτές της Ιαπωνίας και της Κίνας. Και με αυτή την προϋπηρεσία, προσπαθούμε να μοιραστούμε ιδέες οι οποίες θα μπορέσουν σιγά –σιγά να γίνουν εργαλεία στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, ή όπως θα λέγεται το εργαλείο, για να μπορέσουν να ενισχύσουν και υφιστάμενες επιχειρήσεις, αλλά και start ups. Και επειδή πιστεύουμε ότι η επένδυση στην καινοτομία και στα ελληνικά μυαλά είναι ο βασικός δρόμος για να βγει η Ελλάδα από την κρίση».

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εταιρίες Helic η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, και έχει συμμετοχή πολλών ξένων και ελληνικών funds. Παράγει λογισμικό για τη σχεδίαση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων ασύρματων επικοινωνιών. Η Antcor ηΗ οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, έχει συμμετοχή ξένου επενδυτή (CEVA) και ελληνικών funds με έδρα Πάτρα και δραστηριοποιείται στην παραγωγή software για ασύρματες επικοινωνίες. Η Nanoradio η οποία χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, εξαγοράστηκε πρόσφατα από τη γνωστή πολυεθνική Samsung και εξειδικεύεται στην παραγωγή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων για την πρόσβαση κινητών τηλεφώνων στο Ίντερνετ μέσω Wi-Fi. Η Phaistos Networks, η οποία χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, κι έχει έδρα την Κρήτη.

Έχει δημιουργήσει μεταξύ άλλων πλατφόρμες στο διαδίκτυο για διαχείριση διαφημίσεων, σύγκριση τιμών προϊόντων, αναπαραγωγή ειδήσεων, κ.α. Η Bytemobile η οποία χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, εξαγοράστηκε από την πολυεθνική Citrix, κι έχει έδρα Πάτρα. Προσφέρει λύσεις βελτιστοποίησης σε web και video traffic στην κινητή τηλεφωνία. Η Inaccess η οπόία χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ, και συμμετέχουν ξένα funds. Παράγει συστήματα απομακρυσμένης διαχείρισης και ελέγχου για φωτοβολταϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αναμεταδότες, κ.α.