Ανάσα στην οικονομία έδωσε το εφετινό ρεκόρ του τουρισμού. Οι αναμενόμενες αφίξεις 17,5 και πλέον εκατομμυρίων ξένων τουριστών οδήγησαν σε ανάκαμψη των «συνδεδεμένων κλάδων» και της απασχόλησης και κυρίως έφεραν φρέσκο χρήμα στην αγορά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών και της Στατιστικής Αρχής, η συρρίκνωση της οικονομίας συγκρατείται στο 2,7% το τρίτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες, από 4,6% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του έτους.Τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να ξεπεράσουν τα 12 δισ. ευρώ, ενώ λόγω της αναμενόμενης παράτασης της τουριστικής σεζόν ως τα τέλη Οκτωβρίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας προβλέπει ότι η ύφεση θα συγκρατηθεί κάτω του ορίου του 4% το 2013. Ελπίζει, δε, ότι το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης. Για όλα αυτά και για τις επόμενες κινήσεις εν όψει και της άφιξης της τρόικας ενημέρωσε την Πέμπτη το βράδυ τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.


Με ένα νέο «βασικό σενάριο» για την πορεία της οικονομίας και του χρέους, το οποίο χτίστηκε πάνω στις εκτιμήσεις για ανάσχεση της ύφεσης στο 2,7% του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του 2013 από την ώθηση του τουρισμού, αναμένει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τους επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Το ραντεβού με τους Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) έχει κλειστεί στην Αθήνα για τις 19 Σεπτεμβρίου και θα εγκαινιάσει έναν μαραθώνιο αξιολόγησης που θα ολοκληρωθεί, αν όλα πάνε όπως σχεδιάζονται, τον Απρίλιο του 2014 με τις τελικές αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Το αισιόδοξο σενάριο εκκινεί από το εφετινό ρεκόρ του τουρισμού, το οποίο τροφοδότησε με ρευστότητα τη στεγνωμένη οικονομία που βρίσκεται στον έκτο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης και δεν μπορούσε ως πρόσφατα να στηριχθεί ούτε σε ξένες επενδύσεις ούτε στις τράπεζες. Οι υπολογιζόμενες αφίξεις 17,5 και πλέον εκατομμυρίων ξένων τουριστών στην Ελλάδα ως τον Οκτώβριο (που τελειώνει η σεζόν της κρουαζιέρας) οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στην εκτίμηση ότι η ύφεση το γ’ τρίμηνο του 2013 (ολοκληρώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου) θα υποχωρήσει στο 2,7% του ΑΕΠ, από 4,6% το β’ τρίμηνο και 5,6% το α’ τρίμηνο εφέτος.
Ο κ. Στουρνάρας προβλέπει ότι η ύφεση θα συγκρατηθεί κάτω του ορίου 4% για το 2013, καλύτερα από την επίσημη πρόβλεψη της Αθήνας και της τρόικας για 4,2% και από το 4,8% που «βλέπει» ο ΟΟΣΑ. Ο υπουργός μαζί με τους δύο βασικούς του συνεργάτες, τον αναπληρωτή του κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνο Τσακλόγλου, θα παρουσιάσει στην τρόικα το νέο σχέδιο που προβλέπει κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο εκτιμάται από το ΔΝΤ σε 11 δισ. ευρώ για τη διετία 2014-2015.
Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε εντός της εβδομάδας τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο κ. Τσακλόγλου μέτρησε επί δύο ημέρες (Πέμπτη και Παρασκευή) αντιδράσεις στις Βρυξέλλες στις συνεδριάσεις της Ομάδας Εργασίας του Eurogoup (EWG) και της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής (EFC).

Πρωτογενές πλεόνασμα
Το επιχείρημα της Αθήνας είναι ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και η επιστροφή στην ανάπτυξη (0,6%-1%) το 2014 θα επιτρέψουν τη σταδιακή επάνοδο στις αγορές από το β’ εξάμηνο του έτους, ώστε να μη χρειαστεί ένα νέο βαρύ πακέτο δανεισμού. Τα όποια κενά θα μπορούσαν να καλυφθούν από το υπόλοιπο ποσό που θα προκύψει από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ για τις τράπεζες μόλις ολοκληρωθούν τα stress tests των τραπεζών.
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) βρίσκεται ήδη σε φάση προεργασίας για να επιτρέψει την αλλαγή κατεύθυνσης του υπολοίπου ποσού από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται αυτή τη στιγμή στην περιοχή των 13 δισ. ευρώ. Για το θέμα έχει ενημερωθεί ήδη το Βερολίνο.

Ο έλεγχος της BlackRock
«Τα ευρήματα των ελέγχων της BlackRock θα τρέξουν αυτή φορά πάνω σε ευνοϊκότερες βασικές υποθέσεις εφόσον οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν την πορεία της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί» λέει στο «Βήμα» τραπεζικό στέλεχος με γνώση των εξελίξεων εν όψει των stress tests που θα διεξαχθούν υπό την καθοδήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Πιο απλά, όσο πλησιάζει η επιστροφή στην ανάπτυξη η πίεση που ασκείται στις τράπεζες από τις αθετήσεις πληρωμών θα μειώνεται.

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα της BlackRock. Αν ο έλεγχος δείξει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν ένα μικρό επιπλέον ποσό, της τάξεως του 1-2 δισ. ευρώ, τότε τελειώσαμε και θα είμαστε εντάξει»
λέει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στο «Βήμα», εφόσον σε αυτή την περίπτωση θα απομείνουν ακριβώς 11 δισ. ευρώ που κλείνουν τη χρηματοδοτική τρύπα της διετίας 2014-2015.
Λίστες διαθεσιμότητας
Υπό την πίεση της τρόικας, η κυβέρνηση ετοίμασε τις λίστες με τους 6.800 δημοσίους υπαλλήλους που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Οι δανειστές διεμήνυσαν στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν θα δεχθούν την παραμικρή καθυστέρηση. Το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει ότι έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.401 υπάλληλοι (σχολικοί φύλακες, καθηγητές τεχνικών λυκείων κ.ά.) και υπολείπονται για τον μνημονιακό στόχο των 12.500 άλλοι 8.099 υπάλληλοι. Από αυτούς 3.000 θα είναι δημοτικοί αστυνομικοί και περισσότερες από 6.800 θέσεις (ώστε να υπερκαλυφθεί ο στόχος) θα προέλθουν από τα υπουργεία με την παρακάτω, κατά προσέγγιση, κατανομή: υπουργείο Υγείας (1.700 υπάλληλοι), Παιδείας (1.500), Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων (785), Εργασίας (618), Δημόσιας Τάξης (500), Οικονομικών (485), Εθνικής Αμυνας (410), Πολιτισμού (250), Τουρισμού (138), Αγροτικής Ανάπτυξης (131), Ανάπτυξης (100), Περιβάλλοντος (100), Ναυτιλίας (48), Μακεδονίας – Θράκης (20) και Εξωτερικών (10).
Μέτρα για τη διετία 2015-2016
Κοινό μυστικό μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών αποτελεί η πρόβλεψη του μνημονίου για τον προσδιορισμό μέτρων της διετίας 2015-2016 στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζουν οι δύο πλευρές περιλαμβάνονται και οι νέες περικοπές στα εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις, η νέα μείωση των δαπανών στην Υγεία (με συνέχιση της ενοποίησης Ταμείων) και η επιβολή ακόμη αυστηρότερου ελέγχου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η αυτόματη περικοπή κονδυλίων όταν υπερβαίνουν το όριο που έχει προϋπολογιστεί. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πάντως προς την τρόικα ότι δεν δέχεται νέες περικοπές μισθών και συντάξεων ούτε αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, καθώς υποστηρίζει ότι δεν το αντέχει πολιτικά και επιπλέον ότι κάτι τέτοιο θα βλάψει την οικονομία και την προσπάθεια ανάκαμψης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ