ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
Λίγο μετά τις οκτώ το πρωί την περασμένη Τετάρτη η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Οχι μόνο οι παρόντες βουλευτές, αλλά και χρηματιστές, αναλυτές, οικονομολόγοι και πολιτικοί ανά την υφήλιο περίμεναν με ανυπομονησία τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, να τους διαφωτίσει ως άλλη… Πυθία για το μέλλον της οικονομίας των ΗΠΑ –και μαζί της ολόκληρου του πλανήτη. Η επίσημη ομιλία του προέδρου της Federal Reserve για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και για τη μελλοντική νομισματική πολιτική έμελλε να επηρεάσει το διεθνές οικονομικό σκηνικό. Τις τελευταίες εβδομάδες η απλή νύξη του Μπερνάνκι ότι ενδεχομένως θα σταματήσει την περίφημη πολιτική της «ποσοτικής χαλάρωσης» προκάλεσε ιστορικές απώλειες στην αμερικανική αγορά ομολόγων και «ξεπούλημα» στην ευρωπαϊκή, έριξε την τιμή του δολαρίου και του χρυσού, αλλά εκτόξευσε τη Γουόλ Στριτ στα ύψη. Υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε λέξη του προέδρου της Fed θα μπορούσε να προκαλέσει κανονικό σεισμό στις διεθνείς αγορές.
Ο λόγος του Μπερνάνκι θύμισε τελικά τον περιβόητο χρησμό της Πυθίας: «Ηξεις αφήξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις». Στον εν λόγω χρησμό, ανάλογα με το πού επιλέγει κανείς να τοποθετήσει το κόμμα, πριν ή μετά τη λέξη «ουκ», το νόημα αλλάζει και κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Ομοίως, στην ομιλία του Μπερνάνκι το κεντρικό νόημα έμοιαζε να μεταβάλλεται ανάλογα με τη διάθεση του ακούοντος. Αφενός, ο πρόεδρος της Fed εμφανίστηκε αισιόδοξος και είπε ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ύψους 85 εκατ. δολαρίων μηνιαίως μπορεί να αποκλιμακωθεί σταδιακά μέσα στο 2014, αν η ανάπτυξη παραμείνει σταθερή. Αφετέρου, όμως, τόνισε ότι η ανεργία παραμένει υψηλή και μειώνεται με αργούς ρυθμούς, ενώ ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός. Συνεπώς μια «πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική παραμένει κατάλληλη για το προβλεπτό μέλλον».

Σημάδια βελτίωσης

Η ξεκάθαρη προφητεία που όλοι περίμεναν δεν ήρθε. Και το ερώτημα που απέμεινε να αιωρείται είναι το κατά πόσο τα σημάδια βελτίωσης της αμερικανικής οικονομίας σηματοδοτούν μια ουσιαστική έξοδο από την κρίση. Βρίσκονται πλέον οι ΗΠΑ σε σταθερή ανοδική πορεία ή μήπως είμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο που –αν και θετικό –θα μπορούσε εύκολα να ανατραπεί;

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει βελτιωθεί ουσιαστικά από την περίοδο της κρίσης. Πολλοί οικονομικοί δείκτες το αποδεικνύουν αυτό, ανάμεσά τους το ΑΕΠ, οι δείκτες παραγωγικότητας, τα στοιχεία από την αγορά ακινήτων και τα επίπεδα κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Επιπλέον, το Χρηματιστήριο έχει ξεπεράσει το προ κρίσεως μέγιστο, γεγονός που μας δείχνει το πώς η αγορά ατενίζει το μέλλον»
αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Γεράσιμος Τσουκαλάς, αναπληρωτής καθηγητής Χρηματοοικονομικών στη Σχολή Γουόρτον του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος «γρίφος», σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, παραμένει η υψηλή ανεργία. «Ο δείκτης ανεργίας που εξακολουθεί να κυμαίνεται περί το 7,5% παραμένει σχετικά υψηλός σε σύγκριση με τους ιστορικούς μέσους όρους της αμερικανικής οικονομίας» τονίζει. Για τον κ. Τσουκαλά η απάντηση στο ερώτημα αν η ανάκαμψη είναι οριστική θα κριθεί κατά κόρον από τον δείκτη ανεργίας. Αν αυτός συνεχίσει να μειώνεται με την ίδια σταθερότητα, θα μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι οι ΗΠΑ βγαίνουν από την κρίση. «Ωστόσο αυτό εξαρτάται και από δυνάμεις που βρίσκονται εκτός αμερικανικών συνόρων. Η δύσκολη κατάσταση στην Ευρώπη, καθώς και η πιθανότητα ύφεσης στην Κίνα επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές. Γι’ αυτό η πλήρης ανάκαμψη των ΗΠΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο» καταλήγει ο κ. Τσουκαλάς.
Δημοσιονομικός Γολγοθάς


Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες τον δικό τους δημοσιονομικό Γολγοθά, το τέλος του οποίου κανείς ακόμη δεν γνωρίζει. Ειδικότερα, η έλευση του περασμένου Μαρτίου έφερε μαζί της τον διαβόητο νόμο περικοπής δαπανών «Sequester» ύψους 85 δισ. δολαρίων. Οι επιπτώσεις αυτών των περικοπών έχουν αρχίσει σταδιακά να αγγίζουν ποικίλους τομείς της αμερικανικής κοινωνίας. Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, κατάργηση προσχολικής εκπαίδευσης για 70.000 παιδιά, μείωση των επιδομάτων ανεργίας για 3,2 εκατ. ανέργους και υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών για 2,1 εκατ. δημοσίους υπαλλήλους είναι μόνο μερικές από τις συνέπειες του «sequester», οι οποίες σταδιακά τίθενται σε ισχύ.
Ωστόσο μαζί με το βαρύ κοινωνικό κόστος των παραπάνω περικοπών έρχονται και «καλά νέα» για την αμερικανική οικονομία. Το 2009 το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ ήταν 1,4 τρισ. δολάρια, περίπου 10% του ΑΕΠ. Αντιστρόφως, το έλλειμμα που προβλέπεται στη λήξη του τρέχοντος οικονομικού έτους, που λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα είναι 642 δισ. δολάρια, μόλις 4% του ΑΕΠ. Το δε 2016, όταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα εγκαταλείψει οριστικά τον Λευκό Οίκο, το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει στα 423 δισ. δολάρια, δηλαδή 2,3% του ΑΕΠ.
Αυτή η –αξιοζήλευτη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα –δημοσιονομική εξυγίανση είναι το αποτέλεσμα σκληρών μαχών που έδωσαν κυρίως οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία. Και ήδη τον περασμένο μήνα απέφερε καρπούς. Στις αρχές Ιουνίου ο οίκος αξιολόγησης Standard&Poor’s, ο οποίος το 2011 είχε υποβαθμίσει το αμερικανικό χρέος από ΑΑΑ σε ΑΑ+, αναβάθμισε την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας από «αρνητική» σε «σταθερή».

Επιχειρηματικότητα για μικρομεσαίους
  • Το άλλο σκέλος της οικονομίας των ΗΠΑ το οποίο φανερώνει σημάδια ανάκαμψης είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης, οι μικρομεσαίοι ήταν οι πρώτοι που αποκλείστηκαν από την αγορά κεφαλαίων. Τα στεγαστικά δάνεια εκμηδενίστηκαν με την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και τα επιχειρηματικά δάνεια περιορίστηκαν στις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • «Πριν από την οικονομική κρίση ο όρος «μικρή επιχείρηση» δεν υπήρχε στο οικονομικό λεξιλόγιο των Αμερικανών. Και όμως αυτός είναι ο τομέας της οικονομίας μας που γεννά περί το 82% της απασχόλησης. Μετά την κρίση όμως η νοοτροπία άλλαξε. Ειδικά στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, είδαμε και τους δύο υποψηφίους να αναφέρονται στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ως τους στυλοβάτες της αμερικανικής οικονομίας» λέει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» η κυρία Ρόσα Φράνκο, διευθύντρια του τμήματος δανεισμού του ομοσπονδιακού πιστωτικού συνεταιρισμού NeighborhoodTrust.
  • «Ωστόσο, για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονταν κεφάλαιο και το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα ήταν απρόθυμο να προσφέρει αυτό το κεφάλαιο» προσθέτει. Οπως τονίζει, οι πιστωτικοί συνεταιρισμοί εκμεταλλεύθηκαν αυτό το «κενό» και έγιναν οι βασικοί πάροχοι ρευστότητας για τους μικρομεσαίους στις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, οι πιστωτικοί συνεταιρισμοί έχουν αγγίξει ρεκόρ ύψους καταθέσεων στα 880 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά τους έσοδα στο τέλος του 2012, συνολικά 4,2 δισ. δολάρια, ήταν διπλάσια από τα έσοδα του 2008.
  • Παράλληλα, καθώς η οικονομική ανάκαμψη αυξάνει τη ρευστότητα, οι μικρομεσαίοι ανακτούν σταδιακά την πρόσβαση στις παραδοσιακές αγορές κεφαλαίων.«Ο όγκος των επιχειρηματικών δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει αυξηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις ως και 50% στο πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012»αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ.Σαμ Μουστάφα,πρόεδρος της Μικροοικονομικής Ενωσης της Νέας Υόρκης, ενός εξειδικευμένου οικονομικού φόρουμ με αντικείμενο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
  • Το σημαντικό στοιχείο, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μουστάφα, είναι όχι απλώς ο όγκος, αλλά η ποιότητα των εν λόγω δανείων.«Τα επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: δάνεια κεφαλαίου κίνησης και αναπτυξιακά δάνεια. Τα πρώτα είναι το «καταφύγιο» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όταν έχουν προβλήματα ρευστότητας. Ενώ τα δεύτερα χρησιμοποιούνται όταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους»αναφέρει. Οπως εξηγεί, ως τα μέσα του 2012 το 60% των δανείων ήταν κεφαλαίου κίνησης και μόλις το 40% ήταν αναπτυξιακά.«Πλέον, αυτή η αναλογία έχει αντιστραφεί, γεγονός που φανερώνει ξεκάθαρα ότι το οικονομικό κλίμα έχει αλλάξει»καταλήγει.

Πώς βιώνουν οι «κοινοί θνητοί» την ανάπτυξη

Ανοιξε μια νέα αγορά εργασίας

Μέσα σε τρία χρόνια διπλασιάστηκαν οι προσφορές θέσεων στο Internet

Τα μάτια όλων, χωρίς αμφιβολία, είναι στραμμένα στον δείκτη ανεργίας, ο οποίος τον Ιούνιο παρέμεινε στο 7,6%. Ωστόσο, το ακόμη πιο ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 195.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αριθμός που ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οικονομολόγοι και πολιτικοί έσπευσαν να πανηγυρίσουν για τα νέα οικονομικά στοιχειά. Πώς βιώνουν, ωστόσο, αυτή τη νέα περίοδο της σταδιακής ανάπτυξης οι μη μετέχοντες στη Γουόλ Στριτ, οι «κοινοί θνητοί», οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι μισθωτοί και οι άνεργοι που τώρα εισέρχονται στην αγορά εργασίας; Η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα απασχόλησης στον οποίο εντάσσονται.
Ο μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστώνΝτέιβιντ Γκρέγσονπραγματοποίησε συστηματική αναζήτηση εργασίας σε δύο διακριτές χρονικές περιόδους, το 2010 και πρόσφατα, το 2013. Οπως εξηγεί, η διαφορά στην αγορά εργασίας ανάμεσα στα δύο χρονικά σημεία είναι τόσο μεγάλη που μοιάζει με «νέα αγορά».«Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι μέσα σε αυτή την τριετία οι προσφορές θέσεων που βρίσκω στο Internet έχουν διπλασιασθεί. Επιπλέον, στην τωρινή μου αναζήτηση για πρώτη φορά οι εργοδότες με προσεγγίζουν μέσω Internet, κυρίως μέσω LinkedIn, για να μου προτείνουν να κανονίσουμε συνέντευξη για δουλειά. Αυτό πριν από τρία χρόνια ήταν σπανιότατο»δηλώνει ο κ. Γκρέγκσον μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής».
Ωστόσο, ο κ. Γκρέγκσον έχει ένα βασικό πλεονέκτημα: κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στον περίφημη τομέα «STEM» (ScienceTechnologyEngineeringMathematics), ο οποίος κυριαρχεί στην επικαιρότητα των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Το ακρωνύμιο προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων «Επιστήμες, Τεχνολογία, Πολυτεχνείο, Μαθηματικά» –οι τομείς σπουδών και εργασίας, δηλαδή, στους οποίους η αμερικανική αγορά εμφανίζει υψηλή ζήτηση αλλά… ανεπαρκή αριθμό εργαζομένων για να την καλύψει.

Περιζήτητα τα μεταπτυχιακά σε τεχνολογικά επαγγέλματα

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους μετανάστες

Διαδικασίες «φαστ τρακ» για άδειες παραμονής στην «ελίτ» των επαγγελμάτων της Σίλικον Βάλεϊ

Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης έχει ως αποτέλεσμα να μετατραπούν τα τεχνολογικά επαγγέλματα στη βασική δίοδο «μετανάστευσης υψηλών ταχυτήτων» από την Ευρώπη και την Ασία. Συνεπώς, αν και όλοι πανηγυρίζουν για το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία προσθέτει θέσεις εργασίας κάθε μήνα, ερώτημα αποτελεί το αν τις εν λόγω θέσεις καταλαμβάνουν πράγματι… αμερικανοί πολίτες. Διότι στα τεχνολογικά επαγγέλματα το κενό που αφήνουν οι αμερικανοί εργαζόμενοι έρχονται να το καλύψουν οι ξένοι. «Στο μεταπτυχιακό μου πρόγραμμα, από τους ενενήντα φοιτητές μόνο ένας ήταν Αμερικανός. Οι λοιποί ήταν κατά συντριπτική πλειονότητα Ινδοί και Κινέζοι, πράγμα που φανερώνει ότι η αμερικανική οικονομία δεν παράγει επαρκές εργατικό δυναμικό στον εν λόγω τομέα» αναφέρει ο κ. Γκρέγκσον.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το μεταναστευτικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και βρίσκεται υπό ψήφιση στη Γερουσία δημιουργεί μετανάστες «δύο ταχυτήτων»: τους μετανάστες σε τεχνολογικά επαγγέλματα και… όλους τους άλλους. Για τους πρώτους –και με την προϋπόθεση ότι έχουν πραγματοποιήσει τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στις ΗΠΑ –θεσπίζεται «φαστ τρακ» και υψηλότερες ποσοστώσεις για την απόκτηση άδειας παραμονής και εργασίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, αρκετά αμερικανικά συνδικαλιστικά σωματεία εξέφρασαν ενστάσεις στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο τον περασμένο Απρίλιο, λέγοντας ότι θα αυξήσει την ήδη υψηλή ανεργία που πλήττει τους αμερικανούς πολίτες. Τέτοια έκταση πήρε η διαμάχη, που εν τέλει στο τελικό κείμενο συμπεριλήφθηκε ο όρος του «συμβιβασμού»: τμήμα των διοικητικών τελών που οι εργοδότες θα πληρώσουν για να εκδοθεί η βίζα των αλλοδαπών υπαλλήλων τους (περί τα 5.000 δολάρια ανά εργαζόμενο) θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση τεχνολογικής εκπαίδευσης στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, όσοι δεν ανήκουν στην «ελίτ» των επαγγελμάτων της Σίλικον Βάλεϊ βιώνουν πολύ διαφορετική πραγματικότητα. Η Βρετανίδα Κέισι Τόμας έκανε τις προπτυχιακές της σπουδές στη θεωρητική Φυσική στην Αγγλία και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη νανοτεχνολογία στις ΗΠΑ. Οπως εξηγεί στο «Βήμα της Κυριακής», η αναζήτηση εργασίας στον τομέα της περιοριζόταν μόνο σε ερευνητικά πανεπιστημιακά προγράμματα. «Οι εργοδότες είναι απρόθυμοι να πληρώσουν τα υψηλά νομικά και διοικητικά έξοδα για την έκδοση βίζας. Επιπλέον, υπάρχουν αποκλειστικές προθεσμίες και γραφειοκρατία που κάνει τη διαδικασία δυσκολότερη» λέει η ίδια. Εν τέλει, αφότου η εν λόγω αναζήτηση εργασίας δεν απέφερε καρπούς, η κυρία Τόμας αποφάσισε να αλλάξει τομέα αναζήτησης και να στραφεί στη… Σίλικον Βάλεϊ ως στέλεχος σε τεχνολογική start-up εταιρεία, ώστε να κατορθώσει να λάβει την πολυπόθητη άδεια παραμονής και εργασίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ