Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουλίου, το ημερήσιο «bootcamp» επιχειρηματικότητας, το οποίο συνδιοργανώνουν ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ), το TiE, ο μεγαλύτερος μη κερδοσκοπικός παγκόσμιος οργανισμός προβολής της επιχειρηματικότητας και η Συμβουλευτική Επιτροπή από πετυχημένους επιχειρηματίες.
Είκοσι εννέα ελληνικές startups που αποδέχθηκαν το κάλεσμα των διοργανωτών είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους μέντορες, οι οποίοι στη διάρκεια αυτού του ιδιότυπου σεμιναρίου θα τους καθοδηγήσουν, θα τους συμβουλεύσουν και θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους μαζί τους ενθαρρύνοντάς τους στο να συνεχίσουν να «γεννούν» επιχειρηματικές ιδέες.
Την έναρξη της εκδήλωσης χαιρέτησαν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Νταν Σμιθ και και ο διευθύνων σύμβουλος του TiE κ. PK Agarwal. Μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρεσβευτής ανέφερε: «Η Ελλάδα είναι σε δεινή κατάσταση. Βρίσκεται στην έκτη χρονιά της οικονομικής κρίσης με τα ποσοστά της ανεργίας να αγγίζουν το 27%, ο κόσμος είναι απελπισμένος, γεγονός στο οποίο προσπαθούμε να επέμβουμε εμψυχώνοντάς τους. Βέβαια υπάρχουν Έλληνες, ειδικά νέοι, με εξαιρετικές ιδέες, οι οποίοι χρειάζονται αυτή τη συμβουλευτική συνάντηση που τους προσφέρεται και σας συγχαίρω για αυτό. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε την οπτική με την οποία αντιμετωπίζουμε τα πράγματα».
Ο διευθυντής Στρατηγικής, Λειτουργιών και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης των ψηφιακών μέσων του ΔΟΛ κ. Νίκος Γκουράρος ανέφερε στον εναρκτήριο λόγο του: «Είδαμε το αποτέλεσμα της αμείλικτης ανταγωνιστικότητας στον επιχειρηματικό στίβο, όπου και αν εφαρμόσθηκε. Η άμιλλα και η διάθεση για βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν εξαιρετικές ιδέες αλλά δεν έχουν τον τρόπο να κάνουν το επόμενο βήμα, χτίζουν τον δρόμο για την επόμενη μέρα. Η επόμενη μέρα θα έρθει σύντομα αλλά πρέπει να είμαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι για να την υποδεχθούμε».
«Εάν υπάρχει ένας τρόπος να καταγράψει η χώρα θετικό πρόσημο, αυτό θα γίνει μόνο με τις κατάλληλες κινήσεις στην επιχειρηματική σκακιέρα. Το κλίμα της χώρας είναι από τα καταλληλότερα για να βοηθήσουν τη σκέψη να αναπτυχθεί, επίσης τα μυαλά έχουν τη δυναμική ενώ η μόρφωση που διαθέτουν είναι εξαιρετική· το μόνο που λείπει είναι το know ho» συμπλήρωσε ο κ. Γκουράρος.
Στην ημερίδα που προηγήθηκε των συναντήσεων καθοδήγησης συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η κρίση γεννά ιδέες και πως η Ελλάδα αποτελεί ένα πολύ καλό υπόβαθρο για να «δοκιμαστεί» εξαρχής κανείς στον χώρο των επιχειρήσεων και εν συνέχεια να μπορέσει να επεκτείνει την ιδέα του και σε παγκόσμιο επίπεδο», μιας και, όπως όλοι συμφώνησαν, δεν υπάρχουν «σύνορα» στις επιχειρηματικές ιδέες.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του μάλιστα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «Whodini.com» κ. Ασοκ Ράο υποστήριξε πως ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει επιχειρηματίας αν πιστεύει και βασίζεται κατά κύριο λόγο στις προσωπικές του δυνάμεις, είναι ανοικτός στη συνεργασία με άτομα που τα εμπιστεύεται.

Οι 29 startups που επιλέχθηκαν από τους διοργανωτές είναι οι Radiojar, Fuzz enterprises, Mobsavers, C2BII, Zoottle, Truckbird, ParkAround, Workable, incrediblue, Pollfish, Eventora, Layerise, BreathEasy, onQ Systems, Social –Green, ClioMuse, i-sieve technologies, Combadi, Mageca, Fasmatech, Speekap, pinobo.com, Heeelp me, Aterin, Matetti, GReatings, Train2show, Crypteia Networks και Total Eclipse.