Παράδειγμα success story αποτελεί η εταιρεία Zelitron, άγνωστη στο ευρύ κοινό, γνωστή όμως σε εκείνους που ασχολούνται με τον κύκλο των κινητών επικοινωνιών, της εφοδιαστικής αλυσίδας και της τεχνολογίας. Πρόκειται για μια μικρή εταιρεία, που βρίσκεται στην Αθήνα και απασχολεί 18 νέους ανθρώπους, σχεδιάζει και αναπτύσσει παγκόσμιες καινοτομίες και τεχνολογίες αιχμής και, μάλιστα, εδώ και έναν χρόνο αποτελεί 100% θυγατρική της Vodafone, η οποία διέκρινε τη δυναμική της και την εξαγόρασε.
Σήμερα η Zelitron αναπτύσσει και παρέχει με «το κλειδί στο χέρι» σε επιχειρήσεις υπηρεσίες και λύσεις M2M (machine-to-machine), δηλαδή ολοκληρωμένα συστήματα επικοινωνιών μεταξύ μηχανών. Πρόκειται για πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, το Μ2Μ θα αλλάξει κατά τρόπο ριζικό τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Οπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και Enterprise Product Marketing Senior Manager της Vodafone, κ. Κώστας Θεοδωρόπουλος, η εταιρεία ιδρύθηκε το 2004 ως start up για εφαρμογές τηλεματικής. Το 2009, όταν και αναπτύχθηκε ειδική εφαρμογή για τη διαχείριση στόλου, η Vodafone απέκτησε το 40% της εταιρείας, το 2011 το ποσοστό της ανήλθε σε 70%, ενώ το 2012 εξαγοράστηκε πλήρως. Σημειωτέον ότι αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στον τομέα των Μ2Μ μία μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών να εξαγοράζει start up.
Η Zelitron ήδη παρέχει στην αγορά μέσω της Vodafone ένα πλήρες πακέτο Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων (Zelitrack) καθώς και υπηρεσίες τηλεμέτρησης και εποπτείας φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, κατανάλωσης ρεύματος (Vodafone SmartEcometer PV) και φυσικού αερίου (Vodafone Smart Ecometer Gas) – τελευταία σε συνεργασία με την Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής. Παράλληλα, αναπτύσσει διάφορες πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές Μ2Μ.
Με «το κλειδί στο χέρι»
Το Μ2Μ είναι χρόνια στο προσκήνιο, λέει ο κ. Θεοδωρόπουλος. Οι πρώτες εφαρμογές λανσαρίστηκαν πριν από αρκετά χρόνια, ωστόσο, υπήρχε – και ακόμη υπάρχει – μία αδυναμία από τις επιχειρήσεις να αντιληφθούν τα οφέλη της χρήσης τους και να τις υιοθετήσουν λόγω της πολυπλοκότητας των υπηρεσιών. Κάπου εκεί, όπως λέει, έρχεται η Zelitron, η οποία λανσάρει εφαρμογές που συνδυάζουν όλα τα στάδια των υπηρεσιών, δηλαδή με «το κλειδί στο χέρι».
Η αγορά των Μ2Μ προχωρεί από τις ίδιες ανάγκες της αγοράς, υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, όπως για παράδειγμα η ασφάλεια και ο εντοπισμός κινητών περιουσιακών στοιχείων. Μία τέτοια παγκοσμίου βεληνεκούς εφαρμογή, που έχει «πατενταριστεί» από τη Zelitron, είναι μία μη ανιχνεύσιμη συσκευή που επιτρέπει τον εντοπισμό ενός κλαπέντος οχήματος, καθώς μπορεί να στείλει το στίγμα του στην πλατφόρμα της εταιρείας, από τα δεδομένα των κυψελών της κινητής τηλεφωνίας με καλή γεωγραφική ακρίβεια. Μάλιστα, έχει σημαντική ενεργειακή αυτάρκεια, και πρόσφατα συμφωνήθηκε να αποκτηθεί από σημαντικό πελάτη του εξωτερικού.
Το σύστημα σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στην Αθήνα και παρέχεται ως πλήρης υπηρεσία από τη Zelitron, μέσω της παγκόσμιας πλατφόρμας της Vodafone, και αποτελεί μία τεχνολογική καινοτομία made in Greece.
Αλλη πολλά υποσχόμενη εφαρμογή της εταιρείας για την παγκόσμια αγορά, που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, είναι τα συνδεδεμένα ψυγεία (connected cabinets), που αποτελούν τεχνολογία της Zelitron, η οποία μάλιστα παρουσιάστηκε και στην πρόσφατη Παγκόσμια Εκθεση Κινητής Τηλεφωνίας της Βαρκελώνης.
Πρόκειται για μία εφαρμογή διαχείρισης ψυγείων, που μπορεί από απόσταση να παρακολουθεί την πώληση προϊόντων, την κατανάλωση ρεύματος, τη διακύμανση της θερμοκρασίας κτλ., μέσω εσωτερικών και εξωτερικών αισθητήρων. Η εφαρμογή επιτρέπει στον πελάτη να γνωρίζει όχι μόνο τη δραστηριότητα και ορθή λειτουργία του ψυγείου, αλλά και το πού βρίσκεται, αφού, σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές, περίπου το 10%-20% των ψυγείων των εταιρειών καταλήγει να κλαπεί για άλλη χρήση ή για σκραπ. Ετσι, μία εταιρεία πληρώνοντας ένα ποσό για τη συσκευή και μία αμοιβή για την παροχή της υπηρεσίας, εξοικονομεί ένα τεράστιο κόστος.

Συνεργασία με την Compucon
Ενα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το hardware του προγράμματος σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Compucon της Θεσσαλονίκης.
Το ισχυρό «χαρτί» της εταιρείας παραμένει η υπηρεσία διαχείρισης στόλου. Και αυτό διότι, όπως παρατηρεί ο κ. Θεοδωρόπουλος, σημαίνει πολλά για τις επιχειρήσεις: «Παρακολούθηση της κατανάλωσης καυσίμων, αποφυγή άσχετων δρομολογίων και κλοπής καυσίμων, δυνατότητα οριοθέτησης και δρομολόγησης της βέλτιστης διαδρομής, καθώς και εξεύρεσης κλαπέντος οχήματος και άλλα».

«Σήμερα οι συσκευές μιλούν με πλατφόρμες, αύριο όμως θα μιλούν μεταξύ τους και θα λειτουργούν ως σύνολο μηχανών με πλήρως ενσωματωμένες εφαρμογές στο παγκόσμιο σύστημα επικοινωνιών και, μάλιστα, χαμηλού κόστους»
παρατηρεί. Αυτό θα ανοίξει τους δρόμους για τη δημιουργία νέων αγορών, που σήμερα είναι στα σπάργανα, όπως στις κινητές υπηρεσίες υγείας (m-health). Και αναπόφευκτα, όλα αυτά θα δημιουργήσουν καταλυτικές αλλαγές και στην αγορά εργασίας ανοίγοντας καινούργια επαγγέλματα με νέες ειδικότητες και νέο γνωσιακό αντικείμενο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ