Τα μηνύματα από το ρωσοευρωπαϊκό συνέδριο για την ενέργεια πριν από μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες δεν ήταν ενθαρρυντικά για την Gazprom. O νούμερο δύο στην ιεραρχία του ρώσικου κολοσσού κ. Αλεξάντερ Μεντβέντεφ εισέπραξε αρνητικό κλίμα για την επικείμενη επένδυση στη ΔΕΠΑ.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον «διαβεβαίωσαν» ότι σε περίπτωση που η Gazprom διεκδικήσει τη ΔΕΠΑ, αμέσως η αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού θα εντάξει και αυτή την υπόθεση στο μεγάλο φάκελο που έχει σχηματίσει για τη δραστηριότητα της Gazprom στην ΕΕ.
Οπερ μεθερμηνευόμενον, 1,5 χρόνο καθυστέρηση για να εγκριθεί –αν έπαιρνε πράσινο φως- η συγκεκριμένη εξαγορά.
«Μας προτιμούν προμηθευτές και όχι επενδυτές», ήταν η φράση που φαίνεται να εκστόμισε δυσαρεστημένος ο κ. Μεντβέντεφ και κάπου εκεί ο κύβος ερρίφθη για τη μη συμμετοχή της Gazprom στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.
Υπήρξε είναι η αλήθεια και αμερικανικός δάκτυλος. Όπως αποκαλύπτεται, πριν από λίγες ημέρες, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Ντάνιελ Σμιθ, πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή στις Βρυξέλλες. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι πήγε για τη ΔΕΠΑ, αλλά είναι προφανές ότι δεν πήγε για να μαζέψει ήλιο. Αλλωστε, η αμερικανική επιρροή στις Βρυξέλλες δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι, άδειασαν στην κυριολεξία την ελληνική κυβέρνηση. Μπορεί η μη υποβολή προσφοράς να ήταν ένα σενάριο, αλλά η σιγή ιχθύος μέχρι την τελευταία στιγμή από τη Gazprom δεν προμήνυε κάτι τέτοιο. Μάλιστα, η άλλη ρώσικη εταιρεία, η Sintez, ειδοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ ότι δεν θα υποβάλει δεσμευτική πρόταση σε αντίθεση με τη Gazprom που δεν καταδέχθηκε να στείλει ούτε ένα μήνυμα, κάτι που όφειλε, αφού για χάρη της είχαν ανοίξει τρεις φορές οι πόρτες του Μαξίμου.
Για την επόμενη μέρα, δύσκολο είναι να στοιχηματίσει κανείς. Ένα πίθανό σενάριο είναι η πώληση πακέτο της ΔΕΠΑ μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια το 2014.
Αντιστάθμισμα στο στραπάτσο της ΔΕΠΑ φαίνεται να είναι η προσφορά της αζέρικης Socar για τη ΔΕΣΦΑ, αφού αν ανακηρυχθεί ανάδοχος, ανοίγει ο δρόμος για να περάσει ο αγωγός TAP από την Ελλάδα. Και από εκεί όμως, τα πρώτα μηνύματα είναι διφορούμενα, καθώς η προσφορά των Αζέρων ακούγεται ότι δεν είναι ικανοποιητική. Καλό θα είναι όμως να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις.