Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου, που συγκροτούν την Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών (G-7), έπειτα από ένα διήμερο επαφών στην βρετανική ύπαιθρο, εμφανίστηκαν να αποδέχονται την ανάγκη τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο να εξισορροπηθούν με αναπτυξιακές πολιτικές.

«Η αποφασιστικότητα για τη μείωση των ελλειμμάτων εξακολουθεί να υφίσταται, όμως υπάρχει σίγουρα αλλαγή κλίματος» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, μετά το πέρας των επαφών σε εξοχική κατοικία στο Μπακινχαμσάιρ, βόρεια του Λονδίνου.

Ο οικοδεσπότης, βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι οι πολιτικές που εφαρμόζουν «θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε εγχώριους στόχους» -δήλωση που παραπέμπει στο άλλο μεγάλο θέμα της συνάντησης, τη συναλλαγματική πολιτική της Ιαπωνίας.

Η ιαπωνική οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής τους τελευταίους μήνες, καθώς η κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε εφαρμόζει επιθετική νομισματική πολιτική, προκειμένου να ξεκολλήσει την Τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη από τη στασιμότητα στην οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη εδώ και δύο δεκαετίες.

Κατά τα φαινόμενα, η Ιαπωνία έπεισε τους συνομιλητές της ότι η επιθετική αυτή πολιτική δεν έχει στόχο τη χειραγώγηση της ισοτιμίας του γεν, γεγονός που θα επηρέαζε τις διεθνείς εμπορικές ισορροπίες.

Η G-7 δεν εξέδωσε ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση των επαφών, θεωρώντας ότι εκείνο που ακολούθησε την προηγούμενη συνάντηση, το Φεβρουάριο, ήταν «επιτυχημένο και εισακούστηκε από όλα τα μέρη».

Τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι αγορές είχαν εστιάσει στις εξελίξεις στην Ιαπωνία, η G-7 είχε ζητήσει από τα μέλη της να προσανατολίσουν τις δημοσιονομικές και νομισματικές τους πολιτικές στις εγχώριες απαιτήσεις, αφήνοντας εκτός τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Κατά τις εκλογές του Δεκεμβρίου στην Ιαπωνία, η ισοτιμία του δολαρίου με το γεν βρίσκονταν στο επίπεδο του 1 προς 80. Η πολιτική που εφαρμόστηκε κατόπιν, με τη διοχέτευση περισσότερου χρήματος στην ιαπωνική αγορά, είχε ως αποτέλεσμα το δολάριο να «αγοράζει» πλέον πάνω από 100 γεν.

Προς το παρόν, η Ιαπωνία φαίνεται πως πείθει τους εταίρους της στην G-7 ότι στόχος της επιθετικής νομισματικής της πολιτικής είναι «εγχώριος», προσανατολισμένος δηλαδή αποκλειστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας της, και δεν έχει να κάνει με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.