Εγγραφο που μοιράστηκε σε αξιωματούχους της ΕΕ ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup και εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής «κουρέματος» σε καταθέτες στην Κύπρο και κατόχους κυπριακών επικαλείται σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο προκρίνει δραστική μείωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου ως μία από τις πιθανές λύσεις για τη διάσωσή της.

Η λύση που αναφέρεται προβλέπει απώλειες στις μη ασφαλισμένες καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, καθώς και στους επενδυτές-κατόχους κυπριακών ομολόγων.

Εάν τελικά εφαρμοστεί η πρόταση αυτή, θα οδηγήσει σε μείωση του πακέτου διάσωσης της Κύπρου στα 5,5 δισ. ευρώ από τα 16,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά, ενώ παράλληλα θα διαμορφώσει το κρατικό χρέος στο 77% του ΑΕΠ της χώρας έναντι 140% με βάση το αρχικό σενάριο, σύμφωνα πάντα με τους FT.

Διαψεύσεις

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ που έχουν διαβάσει το memo θεωρούν απίθανη την επιβολήαπωλειών στις τραπεζικές καταθέσεις, καθώς και την αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους.
Σε κατηγορηματική διάψευση κάθε ενδεχομένου ζημιών για τους καταθέτες προχώρησε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η επιβολή απωλειών στους επενδυτές κατόχους κυπριακών ομολόγων και η συμμετοχή των καταθετών στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας δεν αποτελούν μέρος της πρότασης της Κομισιόν για την διάσωση της Νήσου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κομισιόν επιθυμεί μια λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας που θα διασφαλίζει μια «δίκαιη κατανομή του βάρους» της διάσωσης, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού, τόνισε ότι «ούτε τέθηκε ούτε τίθεται θέμα των δικαιωμάτων των καταθετών, ούτως ή άλλως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντισυνταγματική όπως επίσης αντισυνταγματική θα ήταν η όποια ενέργεια περιορισμού στην ανάληψη και χρήση των καταθέσεων από τους ιδιοκτήτες τους».

Επιπλέον σημείωσε πως στο ίδιο το άρθρο οι ίδιοι οι συγγραφείς του εμπιστευτικού εγγράφου δεν υιοθετούν τέτοιο σενάριο.