Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων στα ακίνητα, πέραν όσων έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στη διάρκεια παρέμβασής του στο τηλεοπτικό δελτίο του Mega.

«Ό,τι παίρναμε θα παίρνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά καθιστώντας σαφές ότι το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης με τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση για την εξεύρεση της δικαιότερης λύσης σχετικά με τη φορολογία ακινήτων και επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις στο ζήτημα αυτό.

«Δεν υπάρχει κανένας νέος φόρος στα ακίνητα», πάντως, τόνισε.

Ακόμη προανήγγειλε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, λέγοντας ότι αυτές θα εναρμονιστούν με τις εμπορικές ώστε να αντικατοπτρίζουν ό,τι ισχύει σήμερα στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις βουλευτών της συμπολίτευσης σχετικά με τους φόρους στην ακίνητη περιουσία, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει κανένας νέος φόρος», και προανήγγειλε μείωση της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων όσο και ότι αντιλαμβάνεται πλήρως το πρόβλημα στο οποίο βρίσκεται η κοινωνία και ότι προτεραιότητα έχει η διάσωση της χώρας.

Τα κυριώτερα σημεία της συνέντευξης Στουρνάρα

«Με μεγάλη κατάπληξη άκουσα τις τοποθετήσεις στη Βουλή, αλλά και στα ΜΜΕ, για τη φορολόγηση ακινήτων. Ουδείς νέος φόρος σχεδιάζεται να επιβληθεί στα ακίνητα. Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε, χθες, σχετική ανακοίνωση που φαίνεται ότι όλοι την έχουν αγνοήσει!

Κάνουμε διάλογο με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για το πώς θα μοιραστεί με το δικαιότερο τρόπο ο φόρος στα ακίνητα. Δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε νέους φόρους. Όσα έσοδα εισπράτταμε, τα ίδια σκοπεύουμε να εισπράττουμε.

Θα ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες. Θα προσαρμόσουμε τις αντικειμενικές αξίες, όπου διαφέρουν, στις εμπορικές.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως το πρόβλημα που έχει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τα νοικοκυριά που είναι κάτω από τις 25 χιλ. ευρώ έχουν όφελος.

Μου ασκείται κριτική, αλλά κανείς δεν κάνει προτάσεις. Αν δεν κάνουμε τίποτε σημαίνει χρεοκοπία. Η χώρα είχε φτάσει σε οριακό σημείο, κινδύνευε να βγει εκτός Ευρωζώνης και να χρεοκοπήσει. Εμείς, τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, προσπαθούμε με το μικρότερο δυνατόν κόστος για τον Έλληνα πολίτη να φέρουμε τη χώρα σε βιώσιμη κατάσταση.

θέλουμε έσοδα περίπου 3 δισ. το χρόνο από τα ακίνητα. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με δικαιότερους και απλούστερους φόρους.

Έχουν ληφθεί υπόψη και οι λάθος παραδοχές (ΔΝΤ). Γι αυτό και όταν έχουμε μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που είχε προϋπολογιστεί, προσαρμόζουμε και το στόχο.

Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν από παντού παράπονα και προτάσεις για το πώς να απαλλαγούν από το φορολογικό βάρος άνθρωποι που δεν πληρώνουν ποτέ. Πείτε μου, εσείς τι θα κάνατε;

Έχω δει συγκριτικά στοιχεία με άλλες χώρες και είχα σχετική συζήτηση και με το ΔΝΤ για το θέμα και σας διαβεβαιώνω ότι οι φόροι των ακινήτων στην Ελλάδα δεν διαφέρουν καθόλου από τους φόρους σε άλλες χώρες. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους και να εξαιρέσουμε τα χαμηλότερα εισοδήματα από τη φορολογία.

Επαναλαμβάνω ότι έχει αγνοηθεί η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου. Δεν υπάρχει καμία φοροεπιδρομή, δεν σκοπεύουμε να βάλουμε κανένα νέο φόρο στα ακίνητα.

Πριν από μερικά χρόνια, το 2009, το έλλειμμα ήταν 15% του ΑΕΠ , τώρα πρέπει να το πάμε στο 3%. Από κάπου πρέπει να εξοικονομήσουμε χρήματα. Μου ασκείται κριτική – καλοδεχούμενη – αλλά είναι θεωρητική. Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να μειώναμε φόρους.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προσπαθούμε να βάλουμε και ελεύθερους επαγγελματίες στο φορολογικό «δίχτυ»- που μέχρι τώρα δήλωναν 5 χιλ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως-, από το 2015 και τους αγρότες με μικρό φορολογικό συντελεστή, ακόμη και τους εφοπλιστές που από το Σύνταγμα απαλλάσσονται από τη φορολογία.

Δεν επειγόμαστε να καταλήξουμε. Θα κάνουμε διάλογο. Προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τις αντικειμενικές αξίες στις εμπορικές. Επίσης, να μειώσουμε το φόρο μεταβίβασης ακινήτων, μέσα στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Θέλω να καθησυχάσω τον κόσμο, γιατί υπάρχει μια τρομολαγνεία. Τα σενάρια που ακούγονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».