Τον Νουριέλ Ρουμπινί υποδεικνύει ως υπαίτιο για την καταβαράθρωση του νομίσματος της χώρας του ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας Γκιόργκι Μάτολκσι. Και ο ίδιος, ωστόσο, ευθύνεται για ένα συγγραφικό ατόπημα, το οποίο πιθανότατα συνέβαλε στην κάθετη πτώση του ουγγρικού φιορινιού έναντι του ευρώ. Διότι οι αγορές θα μπορούσαν κάλλιστα να ερμηνεύσουν τη δήλωση του υπουργού ως… επιβεβαίωση του διάσημου κερδοσκόπου και προφήτη της καταστροφής (των άλλων…).
Το ουγγρικό υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του κατηγόρησε σήμερα την εταιρεία επενδυτικών συμβούλων Roubini Global Economics LLC επειδή σε σημείωμά του συνιστούσε την περασμένη εβδομάδα στους επενδυτές να πουλήσουν φιορίνια επειδή η Ουγγαρία πορεύεται χωρίς την στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – ως γνωστόν, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν έχει παγώσει τα προγράμματα δανειακής στήριξης της Ουγγαρίας από το ΔΝΤ και διέκοψε τις επαφές με το Ταμείο.
«Ανορθόδοξα μοντέλα»
Αυτά έγιναν την περασμένη Τρίτη, 8 Ιανουαρίου. Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, όμως, δύο ημέρες δηλαδή μετά από την σύσταση της εταιρείας του Ρουμπινί, ο Μάτολκσι σε άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Heti Valasz» ανέφερε ότι «η Ουγγαρία απορρίπτει τα «παραδοσιακά» οικονομικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών που κρατούν το φιορίνι ισχυρό προκειμένου να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός»!
Η επίθεση κατά του φιορινιού στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος ξεκίνησε μετά τη δημοσιοποίηση των ρηξικέλευθων οικονομικών σκέψεων του ούγγρου υπουργού Οικονομικών – μέσα σε λίγες ώρες το νόμισμα υποχώρησε κατά 1,9% έναντι του ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσταση των συνεργατών του Ρουμπινί – των συνεργατιδών συγκεκριμένα, αφού την υπογράφουν οι αναλύτριες Ντάνια Λι Τσουναρέκ, Τζένιφερ Χσίεχ και Νατάλια Γκουρούσινα – ουδόλως επηρέασε την ισοτιμία του φιορινιού. Το ουγγρικό υπουργείο Οικονομικών απέδωσε, όμως, την διήμερη καθυστέρηση της κερδοσκοπικής επίθεσης κατά του νομίσματος στο ότι «οι επενδυτές αφιέρωσαν την 9η Ιανουαρίου για να προετοιμάσουν την επίθεση»!
«Ξαναβγαίνει» στις αγορές
Εν πάση περιπτώσει, και σήμερα το φιορίνι δεχόταν από το πρωί πιέσεις. Το μεσημέρι έχανε άλλο ένα 0,9% της αξίας του έναντι του ευρώ, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου επταμήνου.
Ξαφνικά, όμως, άρχισε να ανακάμπτει και στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα (7 ώρα Ελλάδος) το νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,3% συγκριτικά με την ισοτιμία του το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στα 295,06 φιορίνια ανά ευρώ.
Η αιτία; Μα η είδηση ότι η γνωστή για τις «ανορθόδοξες» οικονομικές πρακτικές της ουγγρική κυβέρνηση – για τις οποίες άλλωστε με κάθε ευκαιρία επαίρεται ο Ορμπάν – ανέθεσε σε τράπεζες την προετοιμασία έκδοσης κρατικών ομολόγων και προανήγγειλε την έναρξη συναντήσεων με επενδυτές για τον σκοπό αυτό! Είναι η πρώτη φορά μετά το Μάιο του 2011 που η Ουγγαρία επιχειρεί να «βγει»
στις αγορές.