από metereologos.gr
Σάββατο 21 Απριλίου 2018
 

Χρηματιστές: «Ο φόρος στα κέρδη των μετοχών θα αποτελειώσει το ΧΑ»

Ο ΣΜΕΧΑ ζητεί επιβολή αφορολόγητου ορίου για προστασία των μικροεπενδυτών
Χρηματιστές: «Ο φόρος στα κέρδη των μετοχών θα αποτελειώσει το ΧΑ»
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Tην πλήρη αντίθεση του με την προτεινόμενη διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο για εφαρμογή του φόρου επί των κερδών των μετοχών με ποσοστό 20% από τον Απρίλιο του 2013 εκφράζει ο σύνδεσμος των χρηματιστών.

Σύμφωνα με τον ΣΜΕΧΑ, ο φόρος επί της υπεραξίας των μετοχών θα επιφέρει περαιτέρω συρρίκνωση της ρηματιστηριακής αγοράς, δραστηριοποίηση πελατών σε ξένα χρηματιστήρια, απουσία μερίδας ξένων επενδυτών και ολοσχερή απομάκρυνση των ελλήνων μικρομετόχων από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οπως είναι γνωστό, ο φόρος υπεραξίας αποτέλεσε νόμο του κράτους από το 2007 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοσθεί. Σύμφωνα με τους χρηματιστές, οι συνθήκες το 2007 στην εγχώρια κεφαλαιαγορά ήταν εντελώς διαφορετικές από τις σημερινές, με αυξημένους τζίρους και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο εγχώριο όσο και διεθνές.
Τώρα οι τζίροι βαίνουν μειούμενοι και μόνο το 2011 σε σχέση με το 2001 η αξία των συναλλαγών εμφανίζεται μειωμένη κατά 50%.

Σημειώνεται ακόμη, ότι ο επιδιωκόμενος στόχος της τότε νομοθετικής παρέμβασης, ήταν να αντικατασταθεί ο φόρος συναλλαγών επί των πωλήσεων μετοχών (2 τοις χιλίοις) με έναν νέο φόρο, το φόρο υπεραξίας, όπου ο μέτοχος (Ελληνας ή αλλοδαπός) θα κατέβαλλε στο δημόσιο ένα ποσοστό επί των κεφαλαιακών κερδών του. Πλέον, με τη νέα διάταξη, όχι μόνο επιβάλλεται φόρος στα κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών, αλλά παραμένει και ο φόρος επί των συναλλαγών αλλά και δεν υπάρχει πρόβλεψη για συμψηφισμό ζημιών για τους επενδυτές.


Οι βασικές ενστάσεις των χρηματιστών

Ο  φόρος υπεραξίας δεν εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες τις ΕΕ. Οπου εφαρμόζεται, συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις :
-  ο υπολογισμός του γίνεται στο τέλος του κάθε ημερολογιακού έτους,  και όχι κάθε δίμηνο όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη και τις ζημιές από πώληση μετοχών και
- υπάρχει αφορολόγητο όριο, πάνω από το οποίο υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας, έτσι ώστε πρακτικά να εξαιρούνται από αυτόν οι μικροεπενδυτές.

Επιπρόσθετα, ο προτεινόμενος φόρος υπεραξίας δεν θα αφορά όλους τους επενδυτές. Σχετικά με τους ξένους επενδυτές, και για όσους υπάρχουν, με βάση τη χώρα προέλευσης, εν ισχύ συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας, δεν θα καταβάλλουν το συγκεκριμένο φόρο. Οι υπόλοιποι ξένοι επενδυτές που δεν τους καλύπτουν τέτοιες συμβάσεις, θα κληθούν να καταβάλουν τον φόρο υπεραξίας, με αποτέλεσμα να περιορίσουν τις συναλλαγές τους και το επενδυτικό τους ενδιαφέρον.

Οσον αφορά τους ημεδαπούς επενδυτές, όσοι  θα επιλέξουν και έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν συναλλαγές μέσω εξωτερικού, θα αποφύγουν το φόρο υπεραξίας. Για τους μικρομετόχους όμως που δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες, και οι οποίοι αριθμούν σχεδόν 1.000.000, προφανώς ο νέος φόρος θα τους απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τη συμμετοχή τους στην εγχώρια αγορά.


Τι προτείνει ο ΣΜΕΧΑ ενόψει των παραπάνω αρνητικών επιπτώσεων

- Απόσυρση της νομοθετικής διάταξης από το τρέχον φορολογικό νομοσχέδιο, άμεση έναρξη διαβούλευσης του πλαισίου εφαρμογής του με όλους τους φορείς της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη και τις επερχόμενες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την υιοθέτηση εφαρμογής του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.  Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης να κατατεθεί  προς ψήφιση τον προσεχή Απρίλιο, όπως έχει αναφέρει η κυβέρνηση ότι θα φέρει το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

- Οσον αφορά το πλαίσιο εφαρμογής του φόρου υπεραξίας, να ληφθεί υπόψη η ευρωπαϊκή εμπειρία, δηλαδή υπολογισμός του στο τέλος κάθε χρόνου συμπεριλαμβανομένων και των τυχόν ζημιών από πώληση μετοχών,  μη επιβολή του σε προϊόντα συλλογικών επενδύσεων, ελάχιστο όριο αφορολόγητων κερδών, πάνω από το οποίο θα υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας, καθώς και ποσοστό επιβολής φόρου άμεσα συσχετισμένο με το ποσοστό φόρου επί των καταθέσεων, που είναι risk free,  γεγονός που θα αποτελέσει ένα κίνητρο για τους μικρομετόχους.

«Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό, όπως εξετάσει τις προαναφερόμενες προτάσεις μας, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο εξαιτίας της μείωσης των συναλλαγών και της γενικότερης απαξίωσης της χρηματιστηριακής αγοράς, τα έσοδα του δημοσίου και από τους δύο φόρους (φόρο συναλλαγών και υπεραξίας) να είναι λιγότερα από εκείνα που είχε έως τώρα το δημόσιο μόνο από το φόρο συναλλαγών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΜΕΧΑ.

Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Μία απορία | 27/12/2012 10:10
  Αν μία χρονιά έχω ζημία από αγοραπωλησίες μετοχών θα αφαιρεθεί η ζημία από το φορολογητέο μου εισόδημα; Έστω, θα αφαιρεθεί από τα κέρδη της επόμενης χρονιάς; Το υπουργείο πρέπει να ξέρει ότι διαχρονικά αυτοί που κερδίζουν από το χρηματιστήριο είναι λιγότεροι από
  Vas
  απάντηση00
   
   
  Aυτό εδώ δεν είναι χώρα, δεν είναι κράτος! | 26/12/2012 18:09
  Είναι ένα τσιφλίκι μερικών, ενώ οι υπόλοιποι είναι οι είλωτες τους που δεν έχουν δικαίωμα στις αποφάσεις, ούτε γνώμη, ούτε επιλογές! Απλώς δουλεύουν για τους τσιφλικάδες, οι οποίοι τους χαρατσώνουν, τους φορολογούν με το δίκαιο του όποιν αρπάξω, κι όποιον πετύχω! Έτσι στο αλαλούμ!
  Εδώ Καμόρα, Εδώ Καμόρα
  απάντηση30
   
   
  zito i banania | 25/12/2012 23:06
  Elliniko xrimatistirio...edo gelame...ippodromiakos tsogos...re de kovete to sverko sas lamogia...pos tha ploutisete me aera kopanisto psaxneste oloi sas...ego tha proteina 50% foro sta kerdi toulaxiston...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση64
   
   
  ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ.... | 25/12/2012 21:15
  Θυμάστε τους τύπους με τα "σορτσάκια" έξω από το Χ.Α. την εποχή της κατάρρευσης; Ποιός έψαξε ποτέ πως είχαν "χώσει" τα ποσά που έχασαν (αν έχασαν όλοι, αυτό είναι προς διερεύνηση). Επιτέλους ας επικρατήσει η σοβαρότητα. Εκτός και εάν θέλουμε οι επενδυτές να προέρχονται από την Ν.Ιταλία, το Κόσοβο και τις νεόκοπες μετα-σοβιετικές "δημοκρατίες" όπου -όλως τυχαίως;- οι εκατομμυριούχοι ανήκουν κατά πλειοψηφία σε τέως μεγαλο-κομματικά μέλη του πάλαι ποτε Κ.Κ.Σ.Ε. Όποιος έχει νόμιμα κεφάλαια να τα επενδύει, να αναλαμβάνει το "ρίσκο" και να φορολογείται εάν και όσο κερδίζει με όποιο νόμο εφαρμόζεται.Ας θυμηθούμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξε το "πλυντήριο" για πολύ "μαύρο" χρήμα πανευρωπαϊκά.
  Ενεργός Πολίτης
  απάντηση51
   
   
  Μπας και κλείσει το λησταρχείο και τι θα γίνουμε! | 25/12/2012 18:31
  !
  Εδώ Καμόρα, Εδώ Καμόρα
  απάντηση32
   
   
  ΠΡΟΤΕΙΝΩ | 24/12/2012 16:16
  ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΕΣ!!!!!
  abc
  απάντηση2210
   
-