Διίστανται οι απόψεις των γερμανών πολιτών ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη όπως φανερώνει έρευνα που διενεργείται για λογοριασμό του κρατικού δικτύου ZDF.

Ειδικότερα, σε ποσοστό 46% οι Γερμανοί επιθυμούν την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, ενώ σε ποσοστό 45% δηλώνουν ότι προτιμούν η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή.

Συγκρινόμενη με αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο, η εν λόγω μελέτη φανερώνει αύξηση των Γερμανών που είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ: μόλις το 31% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει ότι επιθυμεί την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη, με το 61% να δηλώνει το αντίθετο.

Βάσει πάντως, με τα ευρήματα του ίδιας σφυγμομέτρησης, το 57% των Γερμανών αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα περαιτέρω οικονομική βοήθεια, ενώ το 32% βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σχετικά με τις πολιτικές επιλογές

Οι απαντήσεις σε άλλα ερωτήματα της έρευνας, δείχνουν τους Χριστιανοδημοκράτες να προηγούνται με ποσοστό, σταθερά, στο 38%, ωστόσο οι Σοσιαλδημοκράτες είναι οι μόνοι που κερδίζουν δύο μονάδες και φθάνουν στο 31%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες περιορίζονται στο 4%, κάτω από το όριο του 5%, οι Πράσινοι χάνουν μια μονάδα πέφτοντας στο 12%, όσο χάνουν και οι Πειρατές, οι οποίοι βρίσκονται, πάντως, στο 5%. Η Αριστερά μένει σταθερή στο 6%.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή καγκελάριου, η Ανγκελα Μέρκελ προηγείται με 49%, έναντι 40% του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου Πέερ Στάινμπρουκ. Αν πάντως οι Γερμανοί ψήφιζαν και για αμερικανό πρόεδρο, θα εξέλεγαν τον Μπαράκ Ομπάμα με 89%, ενώ μόνο το 2% θα προτιμούσε τον Μιτ Ρόμνεϊ.