Ακόμη και αν η Ελλάδα πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού, θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, εκτίμησε σε ομιλία του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Γεργκ Ασμουσεν.

Οπως εξήγησε μιλώντας την Παρασκευή στο Βερολίνο, «μπορεί να υπάρξει ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση γιατί, για παράδειγμα, η ανάπτυξη είναι μικρότερη από όση είχε αρχικά εκτιμηθεί».

Πρόσθεσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι αυτή η χρηματοδότηση μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την ευρωζώνη. Ξεκαθάρισε πάντως για άλλη μια φορά ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να εμπλακεί γιατί απαγορεύεται η χρηματοδότηση κρατών.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ θέτει με τέτοια σαφήνεια το θέμα της βοήθειας για την Ελλάδα, επισημαίνει στο Bloomberg αναλυτής της Nomura. Αυτό θα μπορούσει να ερμηνευτεί ως νέα βοήθεια ή νέα διαγραφή χρέους, προσθέτει.

Παρόμοια θέση είχε εκφράσει και το ΔΝΤ, με τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ένα κενό στην χρηματοδότηση που δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με μέτρα στον προϋπολογισμό, λόγω της αδύναμης οικονομίας.