Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του τμήματος μελετών της Alpha Bank, παρά την μεγαλύτερη ύφεση, όχι μόνο είναι πολύ πιθανό να έχει αποτέλεσμα καλύτερο του αναμενόμενου αλλά και να διαμορφωθεί τελικά πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2012, στην βάση της σημαντικής ενίσχυσης των βεβαιωθέντων πρόσθετων φόρων εισοδήματος με την αποστολή των εκκαθαριστικών και της μόνιμης μείωσης των δαπανών που έχει συντελεσθεί με τις συνεχείς περικοπές μισθών και την αποχώρηση 147,5 χιλιάδων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα της οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια.

Με βάση την υλοποίηση του Π2012 στο 8μηνο Ιαν.-Αυγ. 2012 (Πίνακας 1), αναμένεται εφέτος να διαμορφωθεί πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση ύψους άνω του 0,5% του ΑΕΠ (αντί για έλλειμμα -1,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το ΔΝΤ).

Οι ανωτέρω ευνοϊκές εξελίξεις στην εκτέλεση του Π2012, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καταβολή στην Ελλάδα της δόσης των € 31,5 δις, μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα με αποτέλεσμα η πτώση του ΑΕΠ στο 2ο 6μηνο του 2012 να είναι σημαντικά χαμηλότερη από την πτώση του στο 1ο 6μηνο του 2012, με την πτώση του ΑΕΠ το 2012 να μην υπερβεί το -6% συνολικά, και, επιπλέον να τεθούν σε ισχύ οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας από το 2ο 6μηνο του 2013 επισημαίνει το Δελτίο.

Με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ πιθανό ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου της ΓΚ θα είναι και το 2013 μεγαλύτερο από τον στόχο που έχει τεθεί, 1,8% του ΑΕΠ. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι υπάρχει λύση στο ελληνικό πρόβλημα και τη λύση την έχουμε στα χέρια μας, με την πολύ καλύτερη του αναμενομένου υλοποίηση του Π2012. Προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη η δυστοκία της αναγνώρισης του καλού αυτού αποτελέσματος που ανοίγει νέους ορίζοντες στην έξοδο της χώρας από την κρίση και την επίτευξη βιωσιμότητας του χρέους.

Αναλυτικά το Εβδομαδιαίο Δελτίο της Alpha Bank