Μαζική εκροή καταθέσεων από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία προς χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά το 12μηνο Ιουνίου 2011 –Ιουλίου 2012 καταδεικνύουν στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο στο 12μηνο που έληξε στις 31 Ιουλίου 2012 οι τράπεζες στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα απώλεσαν καταθέσεις 326 δισ. ευρώ ή 425 δισ. δολαρίων.

Όπως αναφέρεται η εκροή καταθέσεων από τις τέσσερις χώρες συμπίπτει με την αύξηση των καταθέσεων σε Γερμανία και Γαλλία κατά περίπου 300 δισ. ευρώ.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η διάβρωση της καταθετικής βάσης αναγκάζει τις τράπεζες στις χώρες της Περιφέρειας να πληρώσουν περισσότερα για να διατηρήσουν της καταθέσεις τους. Ενδεικτικά αναφέρει τα επιτόκια στην Ελλάδα που ανέρχονται στο 5%, ενώ σημειώνεται πως τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης αντανακλώνται στα επιτόκια δανεισμού επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Το μέσο επιτόκιο για νέα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις τον Ιούλιο ήταν πάνω από 7% στην Ελλάδα, 6,5% στην Ισπανία και 6,2% στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ που επικαλείται το Bloomberg.