«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά για πρώτη φορά βλέπω μια αχτίδα φωτός»: αυτή η αισιόδοξη δήλωση για την ευρωζώνη εκφράστηκε διά στόματος του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Και δεν έμεινε εκεί αλλά παράλληλα επισήμανε ότι ελπίζει πως «θα ακούσουμε καλά νέα και από την Πορτογαλία και από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία αλλά και από την Ελλάδα».

«Πρέπει να επικεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις στο να κρατήσουμε την ευρωζώνη ενωμένη» ήταν η επόμενη επισήμανση του γερμανού ΥΠΕΞ – δήλωση η οποία ακούγεται όλο και πιο συχνά τελευταία από γερμανούς αξιωματούχους. Φρόντισε μάλιστα να υπενθυμίσει ότι αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ψηφίστηκε από την Μπούντεστακ, τη γερμανική Βουλή, το πρώτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα το 2010, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζε το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), από το οποίο και προέρχεται.

«Η Γερμανία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να πάει καλά εάν μακροπρόθεσμα η Ευρώπη δεν πάει καλά» δήλωσε ευθέως ο Γκίντο Βεστερβέλε, παραδεχόμενος ότι η σταθερότητα της γερμανικής οικονομίας εξαρτάται από τη σταθερότητα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να καταδικάσει τις πρόσφατες επιθετικές και απαξιωτικές για την Ελλάδα δηλώσεις γερμανών πολιτικών αλλά και άλλων ευρωπαίων συναδέλφων τους, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «φοβερή λέξη» τα περί παραδειγματισμού της χώρας μας που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ.