Η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης δεν μένει ανέγγιχτη από την κρίση, προειδοποιεί ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη ο οποίος αναμένει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας και πιθανώς ύφεση ως το τέλος του 2012. Ο ΟΟΣΑ συστήνει στις χώρες της ευρωζώνης να δράσουν γρήγορα για να αποτρέψουν την επιδείνωση της ύφεσης.
Σύμφωνα με το «Der Spiegel», οι ενδείξεις για την επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας ήταν εμφανείς τους τελευταίους μήνες. Τώρα ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2012 και κατά 0,2% το τέταρτο. Το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο είχε αναπτυχθεί κατά 0,5% και 0,3% αντίστοιχα.
«Η παγκόσμια οικονομία αποδυναμώθηκε από την άνοιξη και μετά, κυρίως λόγω των εξελίξεων στην ευρωζώνη όπου εγκαθίσταται η ύφεση», αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ που προειδοποιεί ότι η κρίση του ευρώ έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Πιερ Κάρλο Παντοάν δήλωσε ότι «η επιβράδυνση θα συνεχιστεί αν οι ηγέτες δεν αντιμετωπίσουν την κύρια αιτία αυτής της επιδείνωσης που είναι η συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη». Προειδοποίησε ότι η ήδη υψηλή ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται. «Η λύση των τραπεζικών και δημοσιονομικών προβλημάτων της ευρωζώνης καθώς και του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας παραμένει το κλειδί για την ανάκαμψη», πρόσθεσε.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ύφεση θα βαθύνει στην Ιταλία ενώ η γαλλική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, έχει ελαφρώς καλύτερες προοπτικές.