Την αντίθεσή του στην επανέναρξη του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της δευτερογενούς αγοράς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σε συνέντευξή του στον γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε, λίγες μέρες πριν την πολυαναμενόμενη, όσο και κρίσιμη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη, ότι «τα χρέη της ευρωζώνης δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε κινούνται στο γνωστό μήκος κύματος του δόγματος της γερμανικής οικονομικής «ορθοδοξίας», η οποία έχει φέρει σε αντιπαράθεση τη Γερμανία και τον επικεφαλής της Bundesbank, κ. Γενς Βάιντμαν (με τον τελευταίο να απειλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με παραίτηση) με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, αλλά και άλλες χώρες- με προεξάρχουσα την Ισπανία- που αναμένουν την παρέμβαση της ΕΚΤ ως ανάσα στις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Στην ίδια λογική κινούνται και οι σημερινές δηλώσεις του κ. Φίλιπ Ρέσλερ στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, όπου ο αντικαγκελάριος υποστήριξε ότι «η επαναγορά κρατικού χρέους δεν μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμη λύση καθώς ενέχει τον κίνδυνο του πληθωρισμού». «Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει εκτιμήσει ότι μόνο οι διαρθρωτικές αλλαγές σε κάθε χώρα μπορούν να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα του νομίσματός μας», υποστήριξε ο κ. Ρέσλερ.

Η όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ της Γερμανίας και της επίσημης γραμμής της Bundesbank, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ντράγκι, με επίκεντρο την παρέμβαση εκ νέου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, ανάγκασε τον τελευταίο να παρέμβει δημοσίως την περασμένη εβδομάδα με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Οπως και να έχει η συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη –μετά τις προσδοκίες που έχουν δημιουργήσει οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι τον περασμένο Ιούλιο ότι θα κάνει «ότι περνάει από το χέρι του για τη διάσωση του ευρώ», – αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αγορές και επενδυτές, με το αμερικανικό δίκτυο cnbc, να μην αποκλείει ακόμα και επιπλέον μείωση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το ιστορικό χαμηλό του 0,75%.